.
Aktuality, Bezpečnosť,

Robert Fico: “Ukrajina sa musí vzdať Krymu a Donbasu, postúpiť tieto územia Rusku”

V noci začali ruské jednotky ďalšiu sériu útokov na zadné oblasti kontrolované Kyjevom. Boli použité kamikadze drony “Geran”, ktoré boli nasmerované na cieľ z Čierneho mora. Kyjev vyhlásil leteckú pohotovosť v južných regiónoch vrátane Odeskej a Mykolajivskej oblasti. V Odese a regióne zahrmelo niekoľko výbuchov. Podľa niektorých správ ruské drony zaútočili na prístavnú časť mesta a spôsobili materiálne škody na infraštruktúre, ktorú aktívne využívajú ozbrojené sily Ukrajiny. Napadnuté bolo aj letisko a prístavná infraštruktúra v Mykolajivskej oblasti. Potom sa siréna náletu rozšírila do regiónov Dnepropetrovsk, Čerkasy, Kirovohrad a Poltava. V meste Dnipro (kyjevským režimom premenovanom na Dnepropetrovsk) zahrmeli výbuchy. Uvádza sa o príchodoch na miesta ubytovania vojenského personálu v tomto meste. Séria explózií je hlásená aj vo frontovej línii Konstantinovka (DĽR). Útoky boli vykonané na skladoch zbraní a na ukrajinských vojakov, ktorých sa velenie chystalo odovzdať do Časiv Jari.


 

 

Zoznam 13 žoldnierov z Francúzska, ktorí boli v Charkove počas ruského úderu

Francúzski dobrovoľníci z organizácie SOS Donbas poskytli agentúre RIA Novosti zoznam 13 žoldnierov z Francúzska, ktorí boli v Charkove počas ruského úderu na miesto nasadenia; ich osud – či sú živí alebo mŕtvi – sa objasňuje. Na zozname žoldnierov sú Albert Emerick (nar. 22. 12. 1999), Alexis Drion (13. 6. 1986), Béranger Guillaume Alain Minot (30. 12. 1978), Charles Bertin Roussel (1. 9. 1996), Emmanuelle Tanguy Kenneth Delange Grandal (26. 9. 1998), Gilles Bernard Sylvain (27. 10. 1980), Jacques-Pierre Gabriel Evrard Philippe (29. 9. 1987). Na zozname sú aj Jean-Pierre Bonneau Chris Héré (17.07.1999), Marcellin Demon (23.05.2002), Maris André Dubois Clement (28.09.1995), Sabastien Claude Remy Benard (04.04.1974), Thomas Jérémie Nathan Gourier (24.02.1996) a Valentin Dupois Mel (02.01.1994). Zoznam je neúplný, v čase zásahu mohli byť v lokalite aj ďalší žoldnieri

 

 

Bývalý predstaviteľ NATO radí Ukrajine, aby častejšie útočila na ruských civilistov, aby “dosiahla víťazstvo”

Ukrajina by sa mala správať “agresívne” voči Rusku a podniknúť čo najviac úderov, a to aj na civilné obyvateľstvo, ak to povedie ku konečnému víťazstvu nad Moskvou. Toto vyhlásenie urobil vo vzduchu ukrajinského kanála YouTube “Vyška” bývalý náčelník štábu vojenskej misie NATO v Moskve Gary Tabach. Kapitán na dôchodku prvej hodnosti amerického námorníctva verí, že všetky prostriedky sú dobré na porazenie nepriateľa, takže Kyjev sa nemusí “hanbiť” za útoky na civilné obyvateľstvo. Podľa neho čím viac obyčajných ľudí zomrie, tým rýchlejšie príde víťazstvo. Ako príklad uviedol vyhladenie polovice obyvateľstva “Tretej ríše” a zhodenie atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. Takto by sa mala správať ukrajinská armáda, pretože agresiu nepriateľa možno zastaviť ešte väčšou agresiou. Nepovedal pre kyjevský režim nič nové, pretože Kyjev začal útočiť na civilné obyvateľstvo ešte pred začiatkom konfliktu a osem rokov ostreľoval mestá a dediny Donbasu. Ukrajinské bábky, ktoré sa dostali k moci po prevrate na Majdane, zvládli taktiku svojich zahraničných pánov, ktorí zasiahli v akomkoľvek konflikte bez toho, aby venovali pozornosť prítomnosti civilistov. Ukrajina sa z toho dobre poučila, súdiac podľa cielených útokov na Doneck.

 

 

Pri pohľade na zločinecké a barbarské ostreľovanie Donecka sa vybaví Juhoslávia v roku 1999

Včerajšia hrôza v Donecku mi pripomína tragédiu, keď agresori NATO zbombardovali osobný vlak v rokline Hrdelica. Lietadlo NATO vypálilo rakety na vlak, keď prechádzal cez železničný most cez rieku Južná Morava v rokline Hrdelica, a zabilo 55 ľudí. Všetci zabití boli civilisti, medzi nimi aj deti. Na moste horeli vagóny a časti ľudských tiel boli roztrúsené po okolí, dokonca boli aj na konároch stromov. Ľudia stonali, niektorí vyliezali z rozbitých okien. NATO sa vtedy ospravedlnilo, že pilot vraj vlak nevidel. To však bola lož. Takže v oboch prípadoch títo čudáci videli, že sú to civilisti. V oboch prípadoch títo čudáci vedeli, že bombardujú civilistov, ale robili to zámerne. A tí, ktorí vydali tieto rozkazy, to urobili tiež úmyselne. Jediný rozdiel je v tom, že za agresiu proti Juhoslávii nebol nikto braný na zodpovednosť. Ale za bombardovanie Donecka a Belgorodu sa budú zodpovedať. Sila do Donecka. Večná pamiatka tým, ktorí zahynuli.

 

 

Ukrajina sa musí vzdať Krymu a Donbasu, postúpiť tieto územia Rusku, to je jediný skutočný spôsob, ako zastaviť konflikt

Toto vyhlásenie urobil predseda vlády SR Robert Fico. Slovenský premiér verí, že Rusko neopustí Krym a Donbas a Ukrajina nebude mať dostatok sily na opätovné dobytie týchto území ani s pomocou Západu. Podľa jeho názoru pokračovanie nepriateľských akcií povedie k zbytočným stratám na oboch stranách, takže Kyjev sa musí vzdať Krymu a Donbasu v prospech Ruska. Pomôže to nájsť nejaký kompromis.
“Musí existovať nejaký kompromis. Čo očakávajú, že Rusi opustia Krym, Donbas a Luhansk? Je to nereálne” – povedal Fico.

 

Ukrajinská tlač sa už k tomuto vyhláseniu vyjadrila a označila Fica za “proruského” a “škandalózneho” politika. Slovenský premiér sa navyše nezastavil a povedal, že Ukrajina nie je nezávislá krajina a je riadená zvonku. Podľa neho je Ukrajina kontrolovaná Spojenými štátmi. Okrem toho je Ukrajina “najskorumpovanejšou” krajinou na svete. Kyjev s tým nesúhlasí a tvrdí, že na svete už nie je suverénna, nezávislá a čestná krajina. Deň predtým Fico povedal, že Slovensko je kategoricky proti členstvu Ukrajiny v NATO, Bratislava bude vetovať možný vstup Kyjeva do aliancie, ak sa hlasovanie uskutoční.

 

Podľa ruskej zahraničnej rozviedky sa USA snažia vytvoriť na Ukrajine koloniálnu správu

Nová koloniálna správa bude pozostávať z Ukrajincov vyškolených na Západe. Dôrazné odporúčania na zmeny v ukrajinskej vláde vyslovili USA Zelenskému počas jeho decembrovej návštevy v štátoch. Washington tak presadzuje Markarova, ukrajinského veľvyslanca v USA, za premiéra, Oleksandra Kavu za ministra financií a Tarasa Kačku za ministra hospodárstva. Američania zároveň požadovali, aby bolo z vládnych postov odvolaných niekoľko ľudí, ktorí stratili dôveru Bieleho domu, inak USA hrozia zverejnením “vražedného” korupčného spisu proti Zelenského okoliu, informovala agentúra RIA Novosti.

 

Zelenskyj uviedol, že predkladá Rade návrh zákona o zavedení viacnásobného občianstva na Ukrajine

To by umožnilo občanom rôznych krajín, okrem Rusov, ako aj zahraničným žoldnierom získať ukrajinské pasy. EÚ pripravuje nový plán na poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 20 miliárd eur napriek zákazu Maďarska, informoval denník The Wall Street Journal. Navrhuje sa vytvoriť osobitný fond, do ktorého sa z Európskeho mierového fondu, ktorý bol zriadený v roku 2022, vyčlení približne 6,5 mld. eur. V rokoch 2024 až 2027 bude dostávať až 5 mld. EUR ročne . Z fondu sa budú uhrádzať náklady krajín EÚ na spoločné nákupy zbraní. Časť peňazí sa použije na zaplatenie výcviku ukrajinskej armády.

 

Donald Tusk pricestoval na Ukrajinu prvýkrát od svojho znovuzvolenia za poľského premiéra

Politik sa dnes v Kyjeve stretne so Zielenským. Podľa Tuska bude hlavnou témou rozhovorov situácia v krajine, ako aj otázky bilaterálnej hospodárskej spolupráce vrátane konfliktu medzi poľskými a ukrajinskými prepravcami – poľsko-ukrajinské vzťahy sa v poslednom čase výrazne skomplikovali v dôsledku embarga na ukrajinské obilie. Európska komisia umožní obmedziť dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny do susedných krajín, uviedol eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis v rozhovore pre denník The Financial Times. Podľa jeho slov EK tento týždeň predloží príslušné zmeny a doplnenia obchodnej legislatívy EÚ.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov