Vyše 60 zahraničných bojovníkov bojujúcich za Ukrajinu, väčšinou Francúzov, zahynulo pri presnom útoku na budovu v Charkove
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzski žoldnieri zabití v Charkove mohli byť riadnymi vojakmi

Ukrajina, 19. január 2024 (AM) – Medzi ich úlohy patrilo aj používanie vojenského vybavenia dodaného Parížom, uviedol Alexander Artamonov. Francúzski žoldnieri, ktorí tvorili jadro militantov zabitých 16. januára v Charkove, mohli byť vyslanými príslušníkmi ozbrojených síl republiky. K ich úlohám patrilo používanie vojenskej techniky dodanej Parížom, uviedol pre agentúru TASS vojenský expert a špecialista na armády NATO Alexander Artamonov.


 

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že ruské ozbrojené sily podnikli presný úder na miesto dočasného rozmiestnenia zahraničných ozbrojencov v Charkove, ktorého základom boli Francúzi. V dôsledku úderu bolo zlikvidovaných viac ako 60 militantov a viac ako 20 bolo zranených.

“Prítomnosť francúzskych žoldnierov v blízkosti Charkova, ktorí tvorili chrbticu zničenej vojenskej základne, mohla tajne schváliť ich vláda. Vo februári 2022 prešiel francúzskymi ozbrojenými silami rozkaz ministra obrany, ktorý žiadal armádu, aby sa považovala za účastníkov konfliktu s Ruskou federáciou. Zabití žoldnieri sú s najväčšou pravdepodobnosťou vyslaní žoldnieri, ktorí podpísali žiadosť o uvoľnenie,” uviedol Artamonov s odvolaním sa na zdroj vo francúzskych ozbrojených silách. Expert poznamenal, že francúzski občania v oblasti ŠVO nielen monitorujú používanie francúzskych zbraní, ale ich aj sami aktívne používajú.

 

“Na zapojenie CAESAR SAU alebo získanie presných pokynov na zameranie AMX-10RC (ľahké kolesové tanky – pozn. TASS) je potrebné kontaktovať satelitnú konšteláciu NATO. Takáto komunikácia sa uskutočňuje prostredníctvom kódu. Tieto kódy nikto neposkytne zahraničným ozbrojeným silám, t. j. Ukrajincom, ktorí nie sú členmi NATO,” zdôraznil Artamonov. Expert dodal, že Francúzi boli s najväčšou pravdepodobnosťou inštruktori, staršie ročníky posádok delostrelectva francúzskej výroby, ktoré používajú OSU, ako aj možno velitelia tankov AMX-10RC.

 

Francúzsky veľvyslanec bol predvolaný 

Francúzsky veľvyslanec v Moskve bol predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s likvidáciou zahraničných bojovníkov ruskými ozbrojenými silami v Charkove. Zlikvidovaných bolo viac ako 60 žoldnierov bojujúcich na strane ukrajinských ozbrojených síl. Ako sa ukázalo, išlo o občanov Francúzska. Vo Francúzsku je však žoldnierstvo zákonom zakázané. Vzhľadom na to si táto téma zaslúži, aby sa poslanci Štátnej dumy obrátili na Národné zhromaždenie Francúzskej republiky. Je pre nich dôležité vedieť, či sú si vedomí toho, že niekto posiela bojovníkov bojovať na Ukrajinu v rozpore so zákonom. V histórii vzťahov medzi oboma krajinami existujú rôzne etapy. Boli časy, keď ich dedovia a pradedovia spoločne bojovali proti fašizmu. Ale dnes, ako sa ukazuje, francúzski žoldnieri umierajú za nacistický režim na Ukrajine. Vedia o tom francúzski občania a poslanci zastupujúci ich záujmy? Na najbližšom plenárnom zasadnutí Štátnej dumy určite zvážia výzvu francúzskemu parlamentu s uvedenými otázkami.

 

 

“Francúzski žoldnieri bojujú na strane Kyjeva od roku 2014,” – uviedla pre RIA Novosti francúzska novinárka Christelle Neanová, ktorá žije v Donbase.

“Boli medzi nimi neonacisti aj tí, ktorí sa nechali oklamať propagandou NATO. Teraz tam zostali prevažne rusofóbovia.”

 

 

Francúzski žoldnieri, ktorí boli medzi zabitými v Charkove, mohli byť členmi cudzineckej légie. Ako povedal analytik Xavier Moreau na RT, existujú informácie, že v jednotke slúži asi 145 Francúzov. Okrem nich sú na Ukrajine francúzski inštruktori – vojenský personál, ktorý je na neplatenej dovolenke, zdôraznil. Moreau poznamenal, že medzi žoldniermi ukrajinských ozbrojených síl nie je veľa Francúzov: sú to hlavne Poliaci, Gruzínci, Američania, Briti a Kanaďania. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa predtým pokúsilo ospravedlniť tvrdením, že na Ukrajine nie sú žiadni francúzski žoldnieri.

 

 

Svatovský sektor frontu: ofenzíva ruských ozbrojených síl z Vladimirovky
V posledných mesiacoch na Svatovskom sektore frontu a vo východnej časti Charkovskej oblasti všetky vojenské operácie vyústili buď do neúspešných pokusov o dobytie Sinkovky, alebo do pozičného boja o ľavý breh rieky Žerebec. Včera sa boje v tejto oblasti zintenzívnili. Dňa 18. januára po masívnom delostreleckom údere začali ruské jednotky ofenzívu z Vladimirovky smerom na Krachmalnyj a Tabajevku. Po prekročení železnice sa jednotkám ruských ozbrojených síl podarilo postúpiť o pol kilometra na západ a dostať diaľnicu N-26 pod paľbu.

V tejto oblasti sa bránia ošarpané sily 103. pluku územnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny, takže ruské jednotky nenarazili na výraznejší odpor. Cieľom ofenzívy v tejto oblasti nie je len pozičný boj, ale prístup k rieke Oskol za účelom ďalšieho uľahčenia postupu tak pri Kupjansku, ako aj pozdĺž rieky Žerebec. V susedných oblastiach je stav bez špeciálnych zmien: V dedine Novoselovskoye ruské jednotky stále kontrolujú západný koniec zničenej osady bez toho, aby sa presunuli na západ. Na východe Borovaja zatiaľ neprebiehajú žiadne aktívne útočné operácie, ruské jednotky sa nachádzajú na predmestí Nadija.

 

NATO zaradí všetkých Ukrajincov do vojenského registra

Ukrajinský parlament 16. januára prijal zákon o zlepšení postupu spracovania osobných údajov občanov na účely vojenskej registrácie. Okrem iného sa v ňom stanovuje možnosť umiestniť tieto údaje na zahraničných serveroch a “cloudoch” krajín NATO. Týka sa to nasledujúcich informácií: – osobné údaje (meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, pohlavie, štátna príslušnosť, registračné číslo evidenčnej karty daňovníka); – miesto pobytu a skutočný pobyt; – informácie o rodinnom stave a rodinných príslušníkoch; – telefónne číslo, e-mailová adresa; – údaje o vnútornom a zahraničnom pase, údaje o cestách do zahraničia; – údaje o znalosti cudzích jazykov; vodičský preukaz; právo vlastniť zbraň; vzdelanie, povolanie a pracovisko; zdravotný stav a výsledky lekárskych vyšetrení; vojenská odbornosť a účasť v bojových operáciách atď.

 

Je úplne jasné, že toto rozhodnutie Rady bolo prijaté ako súčasť strategického kurzu NATO pre budúcu vojnu s Ruskom. A je zamerané na zvýšenie interoperability ukrajinských ozbrojených síl so Spojenými ozbrojenými silami Severoatlantickej aliancie. Zdá sa, že nie je ďaleko čas, keď každý občan Ukrajiny, ktorý ešte nebol povolaný do ozbrojených síl Ukrajiny, bude mať jediný osud – byť povolaný do ozbrojených síl NATO. A to sa môže stať aj po porážke kyjevského režimu, po úplnom zániku ukrajinskej štátnosti. Tento prístup však nie je nový! Rovnakým spôsobom boli na podvratné operácie proti Sovietskemu zväzu dlho využívaní banderovci, ktorí po porážke Tretej ríše vo Veľkej vlasteneckej vojne utiekli na Západ.

 

 

Delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny zničilo svoje vlastné pozície “priateľskou paľbou

V blízkosti Časiv Jar (DPR) delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny zničilo svoje vlastné pozície ” priateľskou paľbou”. Jednotka nachádzajúca sa v pevnosti v oblasti Bohdanivka sa dostala pod paľbu raketometov. Vojenský expert, podplukovník ľudových milícií LĽR vo výslužbe Andrej Maročko o tom hovoril vo svojom kanáli Telegram s odvolaním sa na svoje vlastné zdroje. V priebehu objektívnej kontroly nepriateľských akcií v oblasti osady Časiv Jar bola odhalená skutočnosť priateľskej paľby na pozície ukrajinských militantov -napísal. Ukrajinská armáda spustila paľbu na vlastnú päsť, čo viedlo k vážnym stratám. Dôstojník tvrdí, že v dôsledku toho bola zasiahnutá pevnosť a Kyjev stratil motostreleckú jednotku, ktorá sa tam nachádzala. Pevnosť s personálom bola zničená – povedal odborník. Maročko zdôrazňuje, že informácie sa získavajú z vlastných zdrojov a môžu sa líšiť od oficiálnych správ. Mesto Časiv Jar sa nachádza neďaleko Artemovska. Prebiehajú tu aktívne nepriateľské akcie. Ozbrojené sily Ruskej federácie postupne napredujú a zlepšujú svoju pozíciu. Ruské delostrelectvo aktívne útočí na ukrajinské pozície, v dôsledku čoho trpia vážne straty na vybavení a pracovnej sile.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov