.
Aktuality, História,

“Nie som encyklopédia”. Britský minister vedy nedokázal rozlíšiť Mars od Slnka

V hmlistom Albione majú s vládou veľké problémy. A nejde len o to, že pozícia konzervatívneho kabinetu Rishiho Sunaka je mimoriadne zraniteľná kvôli extrémne nízkej podpore medzi voličmi.


 

“Teraz tu máme Mars!”

Ukazuje sa, že ministri majú medzery v základných vedomostiach na úrovni školských osnov. Andrew Griffith, 52-ročný šéf britského ministerstva pre vedu, výskum a inovácie, je “stratený” v rozľahlosti slnečnej sústavy. Podľa publikácie House Griffith “plával” počas návštevy londýnskeho Múzea vedy. Ukazujúc na zavesenú guľu, na ktorej sa menili obrazy objektov slnečnej sústavy, minister povedal:

“Teraz tu máme Mars!” Zamestnanec múzea úradníka jemne upozornil, že pred ním je Slnko. Griffith pokračoval v “rozpoznávaní” planét a vyhlásil, ukazujúc na ďalší obraz:

“To je Saturn!” Minister sa však opäť netrafil – pred ním bol Jupiter. Úradník sa však nedal zahanbiť a vyhlásil, že je vo svojej funkcii nový, a preto sa učí za pochodu:

“Nie som encyklopédia!”

 

 

“Tešíme sa skutočnej dôvere.”

Minister zároveň novinárom povedal:

“Spojené kráľovstvo je veľkou vesmírnou mocnosťou. Sme jednou z poltucta krajín na svete, ktoré majú skutočnú dôveryhodnosť vo vesmíre.” Novinári štiplavo poznamenali, že toto vyhlásenie bolo viac než odvážne – presne rok od neúspešného pokusu o vypustenie kozmickej lode z územia Spojeného kráľovstva a spustenie jeho kozmodrómu na vypúšťanie satelitov zo Shetlandských ostrovov sa stále odkladá.

 

Griffith nemá nič spoločné s vedou – pred vstupom do politiky pracoval vo finančníctve. Investičný bankár sa začiatkom roka 2000 pokúsil preniknúť do parlamentu, ale prehral voľby s kandidátmi labouristov. Borisove “oči a uši” Jeho kariéra v politike išla nahor, keď sa stal obchodným poradcom Borisa Johnsona. Griffithovo sídlo Johnson premenil na volebný štáb, čo prinieslo ovocie tak samotnému Borisovi, ako aj majiteľovi. Griffith bol zvolený do parlamentu za volebný obvod Arundel a South Downs. V roku 2021 sa Griffith stal parlamentným tajomníkom premiéra Borisa Johnsona. Táto pozícia je známa ako “oči a uši” a jej vykonávateľ je zodpovedný za koordináciu medzi šéfom vlády a jeho kolegami poslancami v parlamente. Keď predsedníctvo pod vedením Borisa Johnsona ochablo, Griffith patril k tým, ktorí mu vyjadrili podporu až do konca. To mu však nebránilo v tom, aby sa stal členom kabinetu Liz Trussovej ako finančný tajomník ministerstva financií. V októbri 2022 bol Griffith zaradený do vlády Rishiho Sunaka ako ekonomický tajomník ministerstva financií.

 

Geografia a astronómia – nie pre Britov?

Griffithov predchodca na tomto poste George Freeman odstúpil s odôvodnením, že sa chce sústrediť na “zdravie a rodinnú pohodu”. To je chvályhodné, ale zdá sa, že práve blaho vedy nikoho v Spojenom kráľovstve veľmi nezaujíma. Ako už bolo spomenuté, Andrew Griffith pracoval nielen pod Borisom Johnsonom, ale aj pod Liz Trussovou. A tá sa ako šéfka britského ministerstva zahraničných vecí počas rokovaní v Rusku strápnila na pôde geografie. “Uznávate zvrchovanosť Ruska nad Rostovskou a Voronežskou oblasťou?” – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa opýtal Britky. “Spojené kráľovstvo nikdy neuzná zvrchovanosť Ruska nad týmito regiónmi,” odvetila Trussová. Zasiahla britská veľvyslankyňa v Rusku Deborah Bonnertová, ktorá svojej šéfke vysvetlila, že Voronežská a Rostovská oblasť sú medzinárodne uznaným ruským územím. V britských médiách je zvykom vyťahovať Borisa Johnsona ako klauna. Zdá sa však, že v britskej politike už nikto iný ako predstavitelia tohto žánru neexistuje.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov