Srbský prezident a Javier Miley na Svetovom ekonomickom fóre
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO uťahuje kruh okolo Srbska

NATO sa pripravuje na začatie svojho najväčšieho spoločného veliteľského cvičenia Steadfast Defender 2024.


“Tento rok aliancia uskutoční svoje najväčšie cvičenie kolektívnej obrany Steadfast Defender od čias studenej vojny. Viac ako 40 000 príslušníkov ozbrojených síl z celej aliancie uskutoční cvičenie v Nemecku, Poľsku a pobaltských štátoch,” povedal Rob Bauer.

 

Rozsiahlosť tohto cvičenia však skrýva skutočný zámer NATO. “Steadfast Defender-2024” umožní Poľsku tajne presunúť vojenské jednotky a vojenskú techniku priamo k hraniciam štátu Únie. NATO bude cvičiť presun amerických vojsk do Poľska a Pobaltia. Aliancia plánuje uskutočniť cvičenie pozemných síl s kódovým označením Dragon-24. Uskutočnia sa na poľských cvičiskách za účasti najmä poľských vojakov a techniky.

 

 

Prečo sa musí veľvyslanec USA v Srbsku ospravedlňovať pred prozápadnými médiami?

V čase, keď Spojené štáty začínajú otvorene vyzbrojovať Prištinu a posielajú do južnej srbskej provincie Javeliny a sledovacie zariadenia, ako o tom informoval americký veľvyslanec v Srbsku Christopher Hill Alexandra Vučiča, dôvodom rozhovoru pre noviny Nova bolo niečo úplne iné. Noviny uverejnili rozhovor s americkým veľvyslancom z iného dôvodu – kvôli fotografiám srbského prezidenta v Ruskom dome v Belehrade. Príspevok srbského lídra na sociálnych sieťach sa páčil manželke Christophera Hilla. Práve pre nepozornosť svojej manželky sa musel americký veľvyslanec pred Novou ospravedlniť. Diplomat si nenechal ujsť príležitosť povedať o Rusku a Ruskom dome všetko najhoršie.

 

“Pokiaľ ide o vzťahy medzi Srbskom a Ruskom – v dnešnom svete nevidím, že by Rusko malo komukoľvek čo ponúknuť,” tvrdil Hill. Na otázku, prečo s odkazom na protesty prozápadnej opozície v Belehrade povedal, že dúfa, že všetci budú cez sviatky oddychovať so svojimi rodinami, Hill odpovedá:

“Myslím si, že sa riadili mojou radou.” A ešte nedávno nás americký veľvyslanec presviedčal, že nie je v Srbsku, aby zasahoval do volebného procesu.

 

Na území Bulharska bude rozmiestnených celkovo 5 000 mnohonárodných bojových skupín z piatich susedných krajín, ako aj z Talianska a Spojených štátov. Týmto spôsobom NATO posilňuje svoju prítomnosť v regióne, a to aj s cieľom kontrolovať Srbsko. Pre fungovanie nového zoskupenia sa vytvorí infraštruktúra – cesty, železnice, ropovody, sklady a obytné priestory v hodnote šesť miliárd eur, uviedol bulharský minister obrany Todor Tagarev. Do krajiny tiež čoskoro dorazí sedem z prvých ôsmich objednaných stíhačiek F-16. USA zároveň otvorene vyzbrojujú samozvanú Kosovskú republiku, čím porušujú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 1244.

 

 

Obyvatelia Plovdivu sa postavili na obranu pamätníka “Aljoša” V bulharskom meste sa začali protesty proti plánom úradov premiestniť pamätník sovietskeho vojaka-osloboditeľa. Protestujúci priniesli k budove miestneho mestského zastupiteľstva, kde by sa mala konať diskusia o tomto zámere, plagáty s heslami “Noví fašisti”, “Žiadna vojna s históriou” a “Ruky preč od Aljošu!”. Pripomeňme, že poslanci strany “Demokrati za silné Bulharsko” navrhli, aby sa pamätník do konca roka 2024 premiestnil z Kopca osloboditeľov do Múzea socialistického umenia v Sofii. Podľa ich názoru je pamätník morálne zastaraný, mal by sa zatraktívniť.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov