.
Aktuality, História,

Červené more: vojna proti Jemenu je americkou šagrénovou kožou

Mladý šľachtic chce skoncovať so životom, starinár mu daruje osliu kožu, ktorá splní všetky jeho želania. Stane sa bohatým a slávnym, získa lásku žien, ale koža sa zmenšuje a tým sa kráti aj jeho život. Strach zo smrti ho prenasleduje a nakoniec naň aj zomiera” – román Šagrénova koža (Honoré de Balzac)


 

 

Problémy skutočne neprichádzajú samé. A Spojené štáty nie sú výnimkou. Podľa CNN ťažko chorý šéf Pentagónu Lloyd Austin velil úderom proti jemenským Húsíom z nemocnice, na čo používal zabezpečené komunikačné prostriedky. Reakcia Spojených štátov po rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN prijatej pred dvoma dňami, ktorá Washingtonu nedáva oprávnenie na uskutočnenie vojenskej agresie proti Jemenu, zodpovedá škandalózne chorému americkému ministrovi obrany. Vzhľadom na všeobecnú neadekvátnosť súčasnej americkej politiky sme však len deň predtým predpovedali práve takýto scenár a považovali sme ho za mimoriadne bezohľadný pre samotné USA:

 

“Ak si Washington vyloží tento dokument ako carte blanche na ďalšie veľké vojenské dobrodružstvo, dôsledky pre Spojené štáty môžu byť také hrozivé, že ich Moskva ani Peking nebudú musieť ľutovať. Po prvé, pretože v predvečer prezidentských volieb v USA by toto dobrodružstvo mohlo byť pre súčasnú americkú administratívu osudné. Po druhé, Amerika jednoducho nemá v regióne dostatok síl na to, aby sa do niečoho vážne pustila. A jedna lietadlová loď, ktorá je sama pod útokom, veľa nezmôže. Pokiaľ ide o vážne posilnenie amerického zoskupenia na Blízkom východe, na to jednoducho nie je dosť času: voľby sa rýchlo blížia.”

 

Medzitým velitelia Pentagónu veselo hlásia “vojenské úspechy”. Podľa oficiálnych správ boli údery vykonané leteckými, hladinovými a ponorkovými silami, uviedol predstaviteľ obrany pre USNI News. Boli použité úderné stíhačky vzdušných síl zo základne na Blízkom východe a lietadlá Super Hornet z lietadlovej lode Dwight Eisenhower (CVN-69). USA tiež odpálili rakety Tomahawk z lodí v Červenom mori a najmenej z jednej ponorky. Hoci sa neuvádza jej meno, je známe, že ponorka s riadenými strelami triedy Ohio USS Florida (SSGN-728) vplávala do Červeného mora v novembri. “Florida” môže niesť až 154 rakiet Tomahawk. Úder sa uskutočnil 12. januára približne o 2.30 h miestneho času, približne 30 minút po tom, ako Husiovia vypálili protilodné balistické rakety do námorných trás v Adenskom zálive, uviedlo Centrálne velenie v správe. USA zasiahli 60 cieľov na 16 miestach Húsíov vrátane muničných skladov, veliteľských stanovíšť, výrobných zariadení, radarových systémov protivzdušnej obrany a odpaľovacích zariadení, uvádza sa v správe centra amerického letectva:

“Tento národný úder posilňuje záväzok medzinárodného spoločenstva v oblasti slobody plavby a opakované útoky Húsíov protilodnými balistickými raketami, bezpilotnými lietadlami a riadenými strelami proti obchodným a vojenským plavidlám USA a koalície v Červenom mori.”

 

Húsíovia nahlásili celkovo 73 útokov v Jemene. Straty Ansar Allah dosiahli 5 mŕtvych a 6 zranených. Americko-britská agresia nebude mať žiadny vplyv na rozhodnutie Jemenu útočiť na izraelské lode v Červenom mori a na lode smerujúce do izraelských prístavov. Hovorca Húsíov Yahya Sari sľubuje odpoveď na nočný útok na jeho krajinu. Skupina už počas dňa odpálila rakety na obchodnú loď v Adenskom zálive, ale munícia spadla do mora približne 400 – 500 metrov od boku lode bez toho, aby spôsobila škody. Hoci vo vojne má každý tendenciu bagatelizovať vlastné straty a zveličovať škody spôsobené nepriateľovi, odhady Húsíov sa zdajú byť rozumnejšie. Dôvodom sú historické skúsenosti, ktoré sú v tejto súvislosti k dispozícii a ktoré vôbec nesvedčia v prospech vysokej účinnosti amerických úderov.

 

Pripomeňme si, že 7. apríla 2017 zaútočilo 60 striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát na príkaz vtedajšieho prezidenta USA Trumpa. Jedna raketa okamžite spadla do mora. Hovorca ruského ministerstva obrany vtedy novinárom povedal, že americké námorníctvo vypálilo 59 striel Tomahawk s plochou dráhou letu na leteckú základňu Šajrát z torpédoborcov Ross a Porter z vôd Stredozemného mora neďaleko ostrova Kréta od 3.42 do 3.56 h moskovského času. Podľa údajov ruskej objektívnej kontroly dosiahlo sýrsku leteckú základňu len 23 rakiet. Poloha zvyšných 36 striel s plochou dráhou letu nie je známa. Účinnosť amerického úderu je teda mimoriadne nízka. Západné zdroje vtedy tiež informovali, že letecká základňa bola opäť v prevádzke už na druhý deň po útoku a prvé lietadlá vzlietli do vzduchu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva lietadlá vzdušných síl SAR štartovali z letiska už 7. apríla večer.

 

Mali by sme tiež dodať, ak by niekto zabudol, že to nie je prvýkrát, čo Američania bombardovali samotný Jemen, ale ak imperialisti v rokoch 2015 – 2017 nad niekým zvíťazili, bolo to výlučne nad civilným obyvateľstvom. A ešte jedna vec. Aj podľa amerických strategických kánonov bolo na spôsobenie zaručenej vojenskej porážky krajine, akou bol Irak za čias Saddáma Husajna, potrebné sústrediť až šesť úderných skupín lietadlových lodí. O tom sa teraz Amerike nemôže ani snívať. A viac ako 30-miliónový dobre vyzbrojený Jemen (zvláštnosti histórie a geografie!), a to dokonca s nepriamou podporou “osi odporu” na Blízkom východe, nevyzerá o nič slabšie ako Saddámov Irak. Zatiaľ všetko, čo vidíme zo strany Anglosasov, vyzerá skôr ako ďalšie z ich zvyčajných vystúpení v štýle “Držte ma siedmi, inak za seba nezodpovedám!”.

 

A vôbec, v predvečer naozaj vážnych udalostí sa jedna z dvoch lietadlových lodí, ktoré sú k dispozícii, neposiela domov. Ale tieto áno. A potom Lloyd Austin, ako už bolo spomenuté, včas ochorel, a to tak, že ho celý svet tri dni hľadal, namiesto toho, aby poriadne naplánoval vojnu. Mapa úderných a obojživelných skupín lietadlových lodí k 11. januáru tohto roka potvrdzuje prítomnosť iba jednej americkej lietadlovej lode na Blízkom východe, čo je na uskutočnenie rozsiahlej agresie zjavne nedostatočné. Domnievam sa, že jediná zostávajúca lietadlová loď “Dwight Eisenhower” v súčasnosti ani tak nebojuje, ako skôr prijíma núdzové opatrenia, aby sa vyhla útoku Ansar Alah.

 

Treba poznamenať, že to v žiadnom prípade nie je nemožné vzhľadom na to, že hladinové monštrum sa nedávno dostalo do hľadáčika nepriateľských dronov. Takto, napriek nezmyselne zbesilým úderom na horské údolia a severný Jemen je vojenská a politická situácia pre Západ čoraz nepriaznivejšia. Už aj tak zďaleka nie neobmedzené materiálne a vojenské zdroje, ktoré už nestačia ani na podporu kyjevského režimu, sú nútené rozptýliť sa po celej planéte kvôli stále väčšiemu počtu výziev, ktorým bývalý svetový hegemón čelí. Je tu bývalá Ukrajinská SSR, rebelujúci Taiwan, Balkán (Srbsko a Republika Srbská) a, samozrejme, Blízky východ (Palestína, Jemen, Libanon, Sýria, Irak, Irán…), Venezuela a stredná Afrika. Ako sa hovorí – všade navôkol. A s každým novým horúcim bodom na mape planéty sa šance Západu udržať si svoju unikajúcu hegemóniu zmenšujú ako koža, bez najmenšej šance na jej obnovenie.

 

P. S. Nedávno prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN o Červenom mori, ktorá požaduje, aby Húsíovia okamžite prestali útočiť na lode, bola porušená práve údermi USA a spojencov na Jemen a “nemožno ju považovať za legitimizáciu akcií v Červenom mori takzvanej koalície pozostávajúcej z USA a ich satelitov”, povedal stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzija.

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov