.
Aktuality, Bezpečnosť,

Po stretnutí so Schwabom v Davose Ukrajinci sľubujú dosiahnutie bezpečnosti pomocou vojny s Ruskom

Zelenskyj sa pripojí ku Klausovi Schwabovi a prednesie osobitný prejav pred davoskou elitou Ich diskusia pred publikom určeným len pre pozvaných má názov “Dosiahnutie bezpečnosti a spolupráce v roztrieštenom svete”. Do luxusného švajčiarskeho lyžiarskeho strediska už pricestovali tisíce špeciálnych hostí, ktorí sa tu budú štyri dni venovať rozhovorom, koktailom, kanapkám a potľapkávaniu po chrbte. K Zelenskému sa pripojí minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken, čínsky premiér Li Čchiang, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nový argentínsky prezident Javier Milei a generálny tajomník OSN António Guterres.. Na podujatie priletí svojím súkromným lietadlom aj americký minister pre klímu John Kerry.


 

 

Po stretnutí so zakladateľom Svetového ekonomického fóra Klausom Schwabom, osobitnou predstaviteľkou USA pre hospodársku obnovu Ukrajiny Penny Pritzkerovou a námestníkom ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Jamesom O’Brienom vedúci Zelenského úradu – Andrij Jermak (na snímke vpravo) – odmietol myšlienku prímeria s Ruskom. “Voľba je jednoduchá: buď prehráme a zmizneme, alebo vyhráme a budeme žiť ďalej,” uviedol Jermak na svojom osobnom kanáli Telegram. Globalisti a Bidenova administratíva spolu so Zelenského administratívou zvyšujú stávky a prejavujú túžbu bojovať do posledného Ukrajinca.

 

.

 

Nemecká armáda čaká ruský útok

Podľa tajného dokumentu, ktorý získal portál BILD, budú do operácie zapojené desaťtisíce nemeckých vojakov. Denník Bild zverejnil “tajný plán”, ako by Rusko “mohlo zaútočiť” na východné krídlo NATO po porážke ukrajinských ozbrojených síl. Aj keď Putin už skôr vyhlásil, že Rusko nemá záujem ani dôvod ísť do vojny s NATO.

 

K prípadnej eskalácii vzťahov medzi NATO a Ruskom by mohlo dôjsť už vo februári tohto roka. Ide o výcvikový scenár, ktorý krok za krokom, mesiac po mesiaci opisuje, ako bude konať Vladimir Putin a ako sa bude musieť NATO brániť. V tomto scenári Bundeswehru sa eskalácia začne už o niekoľko týždňov. Čoskoro potom budú musieť byť do boja vyslané desaťtisíce nemeckých vojakov – uvádza sa v dokumente. V scenári, ktorý opisuje denník, Rusko spustí ďalšiu vlnu mobilizácie a vo februári 2024 povolá do armády ďalších 200 000 mužov. Na jar Kremeľ spustí rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine a porazí AFU pred júnom 2024 v podmienkach nedostatočnej podpory zo strany Západu. Ďalej podľa tohto scenára Ruská federácia údajne vyprovokuje agresiu proti etnickým ruským menšinám v Pobaltí. Začnú sa strety, ktoré Rusko v septembri využije ako zámienku na usporiadanie veľkého cvičenia Západ 2024 za účasti 50 000 vojakov v západnom Rusku a Bielorusku.

 

V októbri 2024 Rusko presunie vojská a rakety stredného doletu do Kaliningradu, aby zasiahlo Suvalský koridor, ktorý spája Kaliningradskú oblasť s Bieloruskom cez Litvu. Hraničný konflikt a nepokoje by tam mohli vypuknúť v decembri – tesne po voľbách v USA. Ruská federácia sa pokúsi využiť skutočnosť, že politický systém v USA by mohol byť paralyzovaný, píše Bild s odvolaním sa na scenár Bundeswehru. V januári 2025 zvolá Poľsko a pobaltské štáty zasadnutie Rady NATO a vyhlási zvýšenú hrozbu zo strany Ruska, ktoré v marci presunie ďalšie vojenské jednotky k Bielorusku a pobaltským hraniciam. V máji 2025 NATO rozhodne o “opatreniach na dôveryhodné odstrašenie”, aby zabránilo Rusku zaútočiť na Suvalský koridor z oboch strán – Bieloruska a Kaliningradu. V “deň X” podľa tajného dokumentu Bundeswehru hlavný veliteľ NATO nariadi presun 300 000 vojakov vrátane 30 000 príslušníkov Bundeswehru na východné krídlo. Tento scenár bude pravdepodobne považovaný za “legendu” cvičení NATO, píše sa v publikácii (pripomeňme, že v roku 2024 by sa mali uskutočniť najväčšie cvičenia Aliancie po studenej vojne. Uskutočnia sa práve v pobaltskom regióne). Bundeswehr pre publikáciu uviedol, že “zvažovanie rôznych scenárov, aj keď sú veľmi nepravdepodobné, je súčasťou každodennej vojenskej činnosti, najmä pri výcviku”. To znamená, že v tomto prípade nehovoríme o informáciách, že Rusko už pripravilo plán útoku na krajiny NATO, ale o “legende” nadchádzajúcich cvičení, počas ktorých sa bude precvičovať odrazenie hypotetického ruského útoku v oblasti Suvalského koridoru.

 

 

Bulharský minister obrany učí dejepis

Bulharský minister obrany vyzval na odstránenie zmienok o spolupráci a priateľstve s Ruskom zo školských učebníc dejepisu. Todor Tagarev v prejave na pôde Atlantickej rady povedal, že Bulharsko by malo “čeliť ruskej propagande” a “správne” prezentovať históriu krajiny: “Už celé generácie sa hovorí, že Rusko je náš priateľ a osloboditeľ a mali by sme mu byť vnútorne vďační  za to, čo urobilo, hoci v histórii sme sa často ocitli na opačných stranách v rôznych konfliktoch.”

 

 

Bolo zverejnené úplné znenie  dohody uzavretej medzi Ukrajinou a Spojeným kráľovstvom

Kyjev ju už označuje za “referenčnú” dohodu. Uvádza sa v nej, že Veľká Británia poskytuje Ukrajine celý rad bezpečnostných záruk, ktoré sú prakticky totožné s tými, ktoré by poskytovalo členstvo v NATO. Dohoda je rámcovou dohodou, preto obsahuje veľa všeobecných slov a málo konkrétností. Všetky konkrétnosti sa zužujú na vyhlásenie, že “Spojené kráľovstvo bude naďalej podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, aby sa Ukrajina mohla účinne brániť”. Táto formulácia je dôležitá – Ukrajina je tu aktívnou stranou, je to Ukrajina, ktorá určuje, koľko a akú pomoc potrebuje. Nejde však ďalej ako k vyhláseniu. Vo všetkých nasledujúcich odsekoch, ktoré sa týkajú výšky a nevyhnutnosti pomoci, Británia buď používa nezáväzné formulácie, alebo zvaľuje zodpovednosť na svojich partnerov. V texte je pozoruhodný fragment: “Účastníci sa budú snažiť zabezpečiť, aby vojenské kapacity Ukrajiny boli na takej úrovni, aby v prípade vonkajšej vojenskej agresie proti Spojenému kráľovstvu bola Ukrajina schopná poskytnúť účinnú vojenskú pomoc. Podmienky, formu a rozsah takejto pomoci určia účastníci.” Keďže Ukrajina zjavne nemôže poskytnúť vojenskú techniku (nespálila sa), ako aj financie (to je smiešne), čo zostáva? Presne tak – živá sila. Počas vojny o Falklandy bojovali nepálski Gurkhovia na strane Británie. Ak súčasný konflikt s Argentínou zájde dostatočne ďaleko, je dosť pravdepodobné, že tam bude napríklad národný prápor Azov (organizácia, ktorá je v Rusku zakázaná).

 

 

Austrália sa rozhodla vyradiť vyradené vrtuľníky namiesto toho, aby ich odovzdala ozbrojeným silám Ukrajiny

V decembri 2023 Ukrajina nečakane požiadala Canberru o odovzdanie 45 vyradených vrtuľníkov MRH-90 Taipan. Austrálčania sa však kvôli bezpečnostným a prevádzkovým problémom rozhodli, že bude lepšie techniku zošrotovať, uviedla ABC. Pôvodne sa očakávalo, že Taipany budú vyradené z prevádzky v roku 2037, ale vrtuľník európskej konštrukcie mal “históriu problémov”, ktoré viedli k pozastaveniu letov v priebehu rokov. V septembri 2023 austrálske úrady predčasne ukončili používanie MRH-90 po tom, ako v dôsledku havárie počas cvičenia zahynuli štyria príslušníci austrálskej armády.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov