.
Aktuality, Letectvo,

Osvedčia sa F-16 nad Ukrajinou? Na Taiwane pohoreli

Pomaly sa blíži 50. výročie prvého havarijného vzletu stíhacieho lietadla F-16 Fighting Falcon, ktorý pripadá na 20.11.1974 a tiež toho oficiálneho dňa 2.2.1974. Zároveň ich čaká najväčšia skúška ohňom, ktorá sa odohrá v nebi nad Ukrajinou. Podružnou témou aspoň z hľadiska kvantitatívneho je, či už sú F-16 na Ukrajine alebo nie. Časopis Newsweek ako prvý priniesol dňa 27.12.2023 informáciu o výskyte týchto lietadiel na ukrajinskom bojisku s odvolaním na svoj dobre informovaný zdroj. Mali sa zúčastniť vzdušných bojov s ruskými lietadlami a podniknúť údery riadenými strelami s plochou dráhou letu typu Strom Shadow/SCALP-EG. Žiadne dôkazy o takýchto tvrdeniach v čase písania článku neexistovali.


 

Túto hypotézu mali len nepriamo potvrdzovať inverzné stopy jednomotorových bojových lietadiel nad územím Ukrajiny kontrolovaným Kyjevom. Toto však môže mať alternatívne objasnenie, ktoré však bolo pravdepodobne vopred rozpracované s idiotskou chybou. Autor netvrdí, že vždy všetko na prvý pohľad zafixuje na každej fotke alebo videu, inverzná stopa dopravného lietadla nad stíhacím bombardérom Fitter však bola príliš očividná a spomenulo sa to aj v článku zverejnenom dňa 14.11.2023.

 

Záhada „Fittera nad Ukrajinou” v kontexte úvah generála Zalužného

 

Cieľom Ukrajiny by bolo dosiahnuť moment prekvapenia pri prvom použití akejkoľvek novej zbrane, nehovoriac už o F-16, ktorá je momentálne jej najväčšou nádejou. Preto sa v poslednej dobe uskutočňujú dodávky nových zbraní skrytou formou, prinajmenšom sa vopred neohlasujú.

 

Berúc do úvahy očakávania, ktoré by od F-16 Ukrajina mala, je určitou indíciou ich možnej prítomnosti aj správanie hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ignata. Ten aktívne popieral informácie Newsweeku a hovoril o neúčelnosti prítomnosti F-16 na Ukrajine v tomto štádiu vojny. Ten istý Ignat však ešte v novembri popieral výcvik ukrajinských pilotov na F-16 v Rumunsku. Skromné tajnostkárstvo nebýva Ignatovou firemnou vizitkou.

 

Treba tiež brať do úvahy blížiace sa prezidentské voľby v Ruskej federácii, ktoré sa majú uskutočniť 15.- 17.3.2024 a Ukrajina potrebuje dosiahnuť signifikantné úspechy, ktorými by zasiahla do volebnej kampane. Útočným faktorom ukrajinskej stratégie vo fáze prechodu do obrany môžu byť letecké údery na ruské územie s maximálnou mediálnou rezonanciou. Napriek občasným škodoradostným rečiam o tom, že ukrajinské stíhačky F-16 nijako neovplyvnia priebeh konfliktu a že všetky budú rýchlo zostrelené ruskými stíhačkami Su-35 a systémami protivzdušnej obrany S-400, tieto lietadlá môžu Rusom spôsobiť značné škody. Najmä však pri použití riadených striel s plochou dráhou letu Storm Shadow a SCALP-EG, ktoré už boli prispôsobené na bojové použitie z ukrajinských lietadiel sovietskej proveniencie, prinajmenšom pokiaľ ide o typ Su-24 Fencer.

 

Ukrajinský Fencer s podvesenou strelou SCALP-EG:

 

Ani lietadlá F-16 neboli zvolené ako primárne nosiče týchto britských, resp. francúzskych riadených striel. Ak však došlo k ich prispôsobeniu pre Su-24, môžeme dopredu počítať s tým, že F-16 ponesú po dva kusy týchto striel. Už prvých 5 dodaných F-16 by tak mohlo uniesť salvu 10 striel s plochou dráhou letu aj bez účasti zvyšných sovietskych strojov v leteckom parku ukrajinských vzdušných síl. Cieľmi môžu byť lode a inštalácie Čiernomorskej flotily vojnového námorníctva Ruskej federácie, letecké základne, Krymský most. Tiež civilná infraštruktúra, vzhľadom na to, že na prelome rokov sa v ukrajinskom konflikte objavili akcenty “vojny miest” (vzájomné ničenie Bagdadu a Teheránu bez rozlišovania civilných cieľov počas iracko-iránskej vojny po jej prechode do fázy pozičnej vojny).
V najhoršom prípade by USA mohli poskytnúť riadené strely AGM-158B JASSM-ER pre stíhačky F-16 – potom by sa Ukrajina s najväčšou pravdepodobnosťou pokúsila viesť silný úder hlboko na územie Ruskej federácie.

 

Prvý scenár útoku je pokus zničiť prevažne vojenské ciele, to znamená letecké základne, veľké sklady paliva, munície a zbraní. Druhý možný smer je imidžový úder na Moskvu. Verzie strely AGM-158B JASSM má vo výzbroji USA, Poľsko, Fínsko, Austrália a Maroko. Perspektívne Japonsko, Nemecko, Holandsko, Južná Kórea. Napríklad susedné Poľsko objednalo aj 140 striel AAGM-158 JASSM-ER. Ktoré sa vyznačujú predĺženým dostrelom 925-1000 km (podľa typu motora). Hmotnosť bojovej hlavice je pravdepodobne 450 kg – 1000 libier.

 

Zábery z testovania strely AGM-158B JASSM-ER. Protilodná verzia sa volá AGM-158C LRASM:

 

Stíhačky F-16 Fighting Falcon, aj keď nebudú na Ukrajinu dodané v najnovšej modifikácii (Viper), sú vybavené pomerne pokročilou avionikou. Nedá sa vylúčiť použitie rôznych závesných kontajnerov, napríklad rádiového prieskumu a elektronického boja. Západné krajiny majú záujem otestovať svoje vybavenie v reálnych podmienkach, avšak nad územím ovládaným ukrajinskými silami, aby sa vylúčil zostrel a ukoristenie týchto systémov Rusmi.

 

S využitím relatívne modernej avioniky môžu stíhačky F-16 začať boj proti ruským systémom protivzdušnej obrany pomocou proti rádiolokačných rakiet AGM-88 HARM. Potenciálne by to mohlo znížiť účinnosť ruských systémov protivzdušnej obrany, predovšetkým v blízkosti línie bojového kontaktu. A nakoniec, pomocou rakiet AIM-120 AMRAAM sa stíhačky F-16 môžu pokúsiť zaútočiť na ruské lietadlá a vrtuľníky. Najväčšiemu riziku budú vystavené deficitné lietadlá AWACS, transportné a dopravné lietadlá a diaľkové bombardéry Tu-22M3, ktoré by sa pokúsili odpáliť strely Ch-22 na ciele umiestnené hlboko na Ukrajine.

 

Vypustenie strely AIM-120 AMRAAM zo stíhačky F-16C amerických vzdušných síl:

Ukrajina, ktorá pravidelne a rada zostreľuje celé formácie moderných aerobalistických hypersonických striel Ch-47M2 Kindžal súbežne prehlasuje, že sa jej za celú vojnu nepodarilo zostreliť jedinú nadzvukovú strelu Ch-22, ktorá bola vyrábaná od roku 1962.
Tento paradox by sa dal naštrbiť zostrelením bombardéru Tu-22M3 ešte na bojovom kurze pred momentom rozvedenia cieľov.

 

Strela Ch-22 sa aktívne využíva v ukrajinskom konflikte:

 

Aj zostrelenie taktického ruského lietadlá, napríklad Su-35 raketou AIM-120 zo stíhačky F-16 by však bolo výbornou reklamou s potenciálom na ďalšie zisky pre americký vojensko-priemyselný komplex. Stálo by možno za úvahu pre dodatočný kus chleba koordinovať činnosť ukrajinských F-16 z lietadiel včasnej výstrahy AWACS alebo bezpilotných prieskumných lietadiel NATO. Keď si už Rusko neželá, aby štartovali priamo z územia aliancie.

 

Rusko považuje štarty F-16 zo základní na Slovensku v Poľsku a Rumunsku za účasť v konflikte

 

Treba sa tu však vrátiť k otázke skutočnej bojovej hodnoty lietadla F-16, o ktorej sa objavila negatívna referencia dokonca vo väzbe na najmodernejšiu verziu F-16V. Pochádza to z Taiwanu, ktorý nedávno uskutočnil cvičné súboje svojich lietadiel F-16 a Mirage-2000.

 

Taiwanské lietadlá Mirage-2000:

 

Štyri stíhačky Mirage 2000 zostrelili štyri F-16 Fighting Falcon v simulovanom súboji. Písal o tom taiwanský novinár Lu Jiongchang pre miestny online portál NOWnews na YahooNews dňa 11. januára 2023. Stíhačky F-16 zohrali úlohu agresora na cvičení Dragon Exercise a boli proti nim vyslané štyri stíhačky Mirage 2000. Výsledkom simulovaného súboja bolo skóre 4:1, boli zostrelené všetky stroje F-16 za cenu jednej Mirage 2000. To bolo v januári minulého roka a 14. októbra 2023 sa súboj zopakoval v opačnom garde. Úlohu agresora tentokrát hrali Mirage 2000, kým F-16 ostrov bránili. Zmenil sa tým výsledok súboja?

 

Iba trochu, tentokrát boli opäť všetky F-16 zostrelené a bol im priznaný len jeden poškodený stroj Mirage 2000. Informoval o tom tentokrát Eurasian Times s tým, že oproti januárovej správe bola upresnená verzia F-16V. A v kabínach Mirage 2000 tentokrát nesedeli taiwanskí piloti ale francúzski inštruktori, zrejme elita Armée de l’air et de l’espace zo súčasných a penzionovaných pilotov.
Prispelo to k zvýšeniu dôvery Taiwanu ku stíhačkám Mirage 2000 v situácii, kedy sa rozhodovalo o predĺžení služby deviatich dvojmiestnych strojov o 20 rokov.

 

Tu treba spomenúť, že hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat ešte 21.9.2023 uviedol, že Ukrajina nepotrebuje francúzske stíhačky Mirage 2000 pretože sú nevhodné a krajina potrebuje moderné viacúčelové lietadlá. Že najmodernejšia verzia F-16V prehrá cvičné súboje s Mirage 2000-5 s rádiolokátormi RDY ho asi nenapadlo. To bolo všetko v situácii, kedy si Ukrajina mohla ukázať prstom vytiahnutým z nosa na čokoľvek a dostala to, pravda nie vždy včas a už vôbec nie v dostatočnom množstve. Týka sa to aj stíhačiek F-16, ktorých má Ukrajina dostať asi 60 kusov a nepôjde o verzie Viper ale staršie Fighting Falcon. Autor už opakovane písal, že minimum je 120 a teraz už asi aj Ukrajina pochopila, že 60 jej stačiť nebude.

 

Toto je však číslo, s ktorým Ukrajina môže počítať v dôsledku vážnych chýb svojho vojensko-politického vedenia, ktoré verilo, že pomoc bude plynúť neustále. Momentálne však čaká nato, či bude schválený balík pomoci od EU vo výške 50 miliárd €, resp. od USA vo výške 61 miliárd USD. Ak by aj tieto americké peniaze Ukrajina dostala, vzhľadom na zložitosť vnútropolitického vývoja v USA bude v jej životnom záujme obdržať čo najviac pomoci v úplne prvej tranži z nového balíka americkej pomoci. Je však aj otázne, či bude natoľko americká a nebude sa za ňu platiť skonfiškovanými ruskými rezervami. Ak áno, na ruský účet by sa už ľahšie formovala aj stíhačková aliancia, ktorá by do ukrajinskej výzbroje mohla okrem dodatočných strojov F-16 priviesť už spomenuté Mirage 2000, F/A-18 Hornet, Saab JAS 39 Gripen alebo Eurofighter Typhoon. Vojna pokračuje a prvý kvartál roku 2024 ešte prinesie veľa nových správ.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov