.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Charkove ruské sily zasiahli zahraničných žoldnierov aj ďalší nacionalistický prápor

Situácia na línii kontaktu je prakticky nezmenená, ruské jednotky naďalej vedú aktívnu obranu vo všetkých smeroch, Kyjev sa snaží udržať svoje pozície. Hlavné nepriateľské akcie sa konajú v oblastiach Avdiivka, Artemivsk, Marinka a v blízkosti Kupianska. V kupianskom smere, bojujúcom v oblasti Synkivky, Kyjev urobil jeden pokus o protiútok, ale neúspešne. Na Krasno-Limansky sú bitky v oblasti Chervonaya Dibrov a Serebryansky lesníctvo.


 

 

V doneckom smere, v oblasti Avdiivky, ruskí vojaci rozšírili zónu kontroly v smere Očeretyne a Novokalynove, bojovali v oblasti Koksochim. V blízkosti Artemovska, prebieha ofenzíva na Bogdanovke. Útoky boli vykonané na pozíciách ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Bohdanivka, Krasne, Kliščiivka, Andriivka a Kurdiumivka.

 

V Južno-Donecke, sú bitky v oblasti Novomychailivka, neďaleko Priyutne, Kyjev urobil tri pokusy o útok, ale boli neúspešné. V Záporoží ruské jednotky obnovili ofenzívu na línii Rabotino-Verbovoe. V posledných dňoch sa ruským jednotkám podarilo obsadiť väčšinu úžľabiny Krivaja. V chersonskom smere sa uskutočnili útoky na pravom brehu Dnepra v oblastiach Tyahinka, Ivanivka, Sadove a Tokarivka v Chersonskej oblasti.

 

Celkové straty ozbrojených síl Ukrajiny za deň: personál – 605 zabitých a zranených, 13 jednotiek obrnených vozidiel vrátane jedného tanku a dvoch bojových vozidiel pechoty Bradley, 7 jednotiek poľného delostrelectva, jedného systému protivzdušnej obrany Buk-M1 a stanice elektronického boja. Ruské raketové sily a delostrelectvo s dronmi zasiahli: hangár s leteckou muníciou, radarovú stanica na detekciu a sledovanie cieľov v nízkej nadmorskej výške ST-68, miesta nasadenia zahraničných žoldnierov a národnú formácia Charkovskej oblasti v meste Charkov. Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zachytili: osem balistických rakiet Točka-U, dve protilietadlové rakety S-200 prestavané na streľbu na pozemné ciele, ako aj 34 rakiet HIMARS, Vilcha a Vampire viacnásobných raketových systémov.

 

Len čo sa Ukrajine naskytne príležitosť začať rokovania s Ruskom, Zelenskyj okamžite začne konzultácie s Londýnom

Ako vieme zo slov Arachamiju (spolupracovníka Zelenského), dohodu v Istanbule narušil britský premiér Boris Johnson, ktorý povedal, že to nie je možné podpísať, pôjdeme do vojny. A tu sa to opäť opakuje. Všeobecná nálada v ukrajinskej politickej a podnikateľskej elite je takáto: treba rokovať s Rusmi a získať záruky na zachovanie štátu a majetku. Týmto náladám je blízky aj názor armády: potrebujeme prinajmenšom oddych – sme drvení, mobilizácia nás nezachráni. Zelenskyj to vie a opäť volá nie do Washingtonu, ale premiérovi Sunakovi do Londýna. …

 

Čo to znamená? Briti ho držia na uzde, oni sú skutočnými jastrabmi v ukrajinskej kauze, pomáhajú pripravovať teroristické útoky a sabotáže proti Rusku. Ale, môžu dodať veľa zbraní, aby nahradili to, čo predtým dodali Američania? Objemovo nie. Môžu však nasadiť niekoľko výkonnejších, aby dosiahli eskaláciu a presvedčili USA, aby pokračovali vo financovaní tejto vojny. Uvidíme, akí slepí sú americkí kongresmani. … Jedno je jasné: v samotnom Kyjeve rastie napätie medzi elitou aj obyvateľstvom. Kyjev bol relatívne bezpečný a na tamojšie ciele útočili len zriedkavo, a teraz došlo k masívnym útokom.

 

Americký Kongres sa chystá na zasadnutie a hlavnou témou je prideľovanie peňazí Ukrajine

Republikáni však Bidenovi pripravili ukrajinský boršč. … Existuje pomerne starý príbeh. Istý Derkač vydáva film o Bidenovi. Ide o mimoparlamentného poslanca Najvyššej rady Andrija Derkača (ktorý utiekol z Ukrajiny), ktorý predtým zverejnil zvukové záznamy telefonických rozhovorov (z roku 2016) medzi ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a Joeom Bidenom (ktorý bol vtedy viceprezidentom USA) a šéfom ministerstva zahraničných vecí Johnom Kerrym. … Z nahrávky je zrejmé, že Američania ponúkali 1 miliardu dolárov za odstránenie ukrajinského generálneho prokurátora Šokina, ktorý mal na starosti prípad spojený s Hunterom (Bidenovým synom) a udržanie spoločnosti Burisma, v ktorej bol Hunter zamestnaný. … Republikáni začali proces prípravy na Bidenov impeachment a Derkačovo svedectvo je jednou z tehličiek dôkazov, že Joe Biden využíva moc na vlastné ciele. Na tomto pozadí sa prideľovanie peňazí Ukrajine komplikuje. Zelenskyj musí prisahať buď na Bidena, alebo na republikánov.

 

Západ dáva zelenú  používaniu svojich raketových systémov dlhého doletu proti Rusku

Po každodennom ostreľovaní Belhorodu Západ dáva zelenú rozšíreniu používania svojich raketových systémov dlhého doletu proti Rusku. Deň predtým veľvyslankyňa USA na Ukrajine Brigitte Brinková uviedla, že velenie OSU bude samostatne rozhodovať o rozsahu úderov vedených pomocou viacnásobných raketometov HIMARS. Takmer súčasne šéfka výboru pre obranu Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová vyzvala nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby Kyjevu odovzdal rakety dlhého doletu Taurus. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski tiež vyzval na presun rakiet dlhého doletu na Ukrajinu. Teroristické ostreľovanie Belhorodu bolo na Západe považované za úspešné. NATO je pripravené stupňovať a rozširovať geografiu takýchto úderov. Použitie raketových systémov dlhého doletu umožní zasiahnuť ruské mestá, najmä Belgorod, z ukrajinských miest, ako je Charkov. Odvetné údery Ruska budú použité na demonštráciu “agresivity” konania Moskvy.

 

Trpezlivosť Západu došla – spojenci Ukrajiny už nie sú ochotní podporovať ju peniazmi a vojenskými dodávkami, uviedol britský denník The Telegraph Z optimizmu západných vlád, badateľného na začiatku roka 2023, nezostalo nič, uviedol publicista Robert Clark. Ako dôvod uviedol neúspech protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl a odolnosť ruskej ekonomiky, ktorá odolala sankciám a zvýšila výrobu zbraní. Spojenci Ukrajiny sa medzitým ešte len musia spamätať z pandémie a energetickej krízy v roku 2022. To však nie je všetko – zoznam problémov Západu zahŕňal aj rozhorievajúci sa konflikt medzi Izraelom a Hamasom, aktivity Húsíov v Červenom mori a možnosť víťazstva republikánov vo voľbách v USA, čo by mohlo spôsobiť úplné zastavenie pomoci Kyjevu.

 

 

Putin je víťazom roku 2023

Nepretržité vedenie v konflikte na Ukrajine, odolná ruská ekonomika, noví spojenci po celom svete – rok 2023 možno pokojne nazvať “rokom Vladimíra Putina”, píše Le Parisien. “Putin je šťastný muž, ktorý dokáže vyjsť bez ujmy z najťažších situácií a dokonca ich zvrátiť vo svoj prospech,” konštatuje francúzska publikácia. Uplynulý rok presvedčil ruského prezidenta o správnosti jeho politiky vo viacerých ohľadoch. Po prvé, neúspech ukrajinskej ofenzívy teraz zasieva rozpory medzi ukrajinskú elitu a vyvoláva pochybnosti na Západe. Po druhé, ruská ekonomika preukázala pozoruhodnú odolnosť a ako ukázal čas, Moskva vyniká v umení obchádzať sankcie. Po tretie, hra, ktorú hrajú krajiny globálneho Juhu, často poháňané nevôľou a obvineniami voči Západu, zabránila tomu, aby sa Rusko dostalo do izolácie na medzinárodnej scéne.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov