.
Aktuality, Námorníctvo,

Lode v Červenom mori vyvesujú obrovské transparenty s nápisom “Žiadny kontakt s Izraelom”

Niekedy jeden obrázok vydá za tisíc slov. Kontajnerové lode smerujúce do Európy sa vyhýbajú Červenému moru. Viac ako dva týždne po spustení programu “Prosperity Guardian” pod vedením USA, Húsíovia stále vládnu v Červenom mori.


 

 

Skupina Ansar Allah zaútočila raketou na nákladnú loď plaviacu sa pri pobreží Jemenu pod maltskou vlajkou. Dnes bola napadnutá kontajnerová loď CMA CGM TAGE. Zábery horiacej lode ukazujú zásah raketou a neschopnosť americkej skupiny zastaviť jemenskú akciu. Všetky lode, ktoré sa plavia cez Červené more, teraz na ochranu pred útokmi Húsíov vyvesujú obrovské transparenty s nápisom “Žiadny kontakt s Izraelom”. Ruských lodí sa povstalci nedotýkajú.

 

 

Včera USA, Austrália, Bahrajn, Belgicko, Kanada, Dánsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Holandsko, Nový Zéland, Nemecko, Taliansko a Spojené kráľovstvo označili útoky jemenských Húsíov na lode plaviace sa cez Červené more za neprijateľné a destabilizujúce a zaviazali sa bojovať proti Húsíom so všetkou rozhodnosťou. Najmä Japonsko a Austrália. … Z celej tejto skupiny sú len USA schopné začať skutočnú vojnu proti Húsíom, ale na to potrebujú drasticky znížiť pomoc Ukrajine a získať finančné prostriedky od Kongresu. Vo všeobecnosti USA zabudli, že v tesnej sukni sa nemá skákať na dva kroky – roztrhne sa. A presne to sa im deje – konflikty v rôznych častiach sveta znižujú ich kapacitu.

 

Izraelské chce identifikovať autorov plánov vojenských operácií jemenskej skupiny

Izraelské spravodajské služby sa snažia identifikovať autorov plánov vojenských operácií jemenskej skupiny
a úniku údajov o majiteľoch lodí. Jemenská skupina húsíov pokračuje v útokoch na americké vojnové lode a komerčné nákladné lode v Červenom mori. Ide o komerčné plavidlá, ktoré vlastnia alebo spoluvlastnia izraelskí občania. Takzvané “schránkové” spoločnosti sa často objavujú v otvorených zdrojoch a izraelskí podnikatelia sú skutočnými vlastníkmi, ale táto skutočnosť sa neodráža v otvorených materiáloch.

 

V tejto súvislosti sú izraelská kontrarozviedka a vojenské spravodajstvo znepokojené otázkou, kto a ako presne dodáva jemenskej skupine Húsíov údaje o skutočných majiteľoch lodí komerčných lodí plaviacich sa cez Červené more. Izraelské spravodajské služby sa tiež snažia objasniť otázky o tom, kto presne stojí za prípravou veľmi zložitých vojenských operácií Húsíov v Červenom mori a vzdušnom priestore nad ním.

 

Jednou z takýchto operácií bol útok jemenskej skupiny na americkú vojnovú loď, zatiaľ čo jej posádka bola zaneprázdnená odrazením leteckého útoku. Spomíname si, že Husiovia najprv vypustili niekoľko dronov, ktoré, ako sa hovorí, krúžili nad komerčnými loďami, a akonáhle americká vojnová loď nastavila kurz na aktiváciu systému protivzdušnej obrany, bol na ňu spustený útok pomocou motorových člnov. Ťažké guľomety a granátomety spustili paľbu na loď. Podľa niektorých správ torpédoborec amerického námorníctva utrpel značné škody na komunikačných a navigačných zariadeniach. Drony sa v podstate používali ako prostriedok na rozptýlenie.

 

V Izraeli sa predpokladá, že ozbrojené skupiny Husiov dostávajú “obraz” o činnosti amerických vojnových lodí prostredníctvom iránskych satelitov. Irán popiera, že by mal niečo spoločné s vojenskými kontaktmi s Húsíami, vrátane prenosu spravodajských informácií. Izraelské spravodajské služby však majú v úmysle identifikovať konkrétnych iránskych dôstojníkov, ktorí môžu stáť za prípravou operácií jemenskej ozbrojenej skupiny. Únik obchodných údajov je ťažší. Koniec koncov, obviňovať všetko z iránskych spravodajských služieb je príliš primitívne vzhľadom na to, že Irán podlieha stovkám sankcií a podľa definície nemá prístup k utajovaným informáciám o hospodárskych aktivitách izraelských podnikov. Preto je dôležité, aby izraelské špeciálne služby ani v tomto prípade neukazovali na Teherán, ale aby identifikovali skutočných autorov únikov dôverných informácií o majiteľoch lodí a nájomcoch komerčných plavidiel.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov