.
Aktuality, Bezpečnosť,

25 000 amerických vojakov na Blízkom východe je odteraz cieľom jemenských rakiet

Velenie jemenskej skupiny Húsíov tvrdí, že vzhľadom na skutočnosť, že Spojené štáty podporujú Izrael v jeho útokoch na Palestínčanov a ohrozujú ich, sú pripravené rozšíriť vojenské operácie na americké zariadenia v regióne. Vyhlásenia húsíov naznačujú, že skupina má v úmysle zaútočiť na vojenské základne po celom Blízkom východe.


 

 

“Od tohto dňa začíname bezprecedentnú vojnu proti našim nepriateľom, vrátane amerických vojsk. Našimi cieľmi budú teraz americké vojenské základne v západnej Ázii. Ak sa Američania pokúsia podniknúť vojenskú akciu proti nám, sme pripravení začať raketové útoky na ich vojenské zariadenia v regióne.” – uviedlo veliteľstvo Húsíov. K vyhláseniu vojenského velenia je pripojená mapa zobrazujúca americké základne v Iraku, Katare, Ománe, Saudskej Arábii, Kuvajte a Spojených arabských emirátoch. Podľa najkonzervatívnejších odhadov je najmenej 25 000 amerických vojakov na Blízkom východe cieľom jemenských rakiet.

 

 

V Červenom mori došlo k “prudkým zrážkam” medzi americkou loďou a jemenskými člnmi Húsíov, informuje Sky News Arabia s odvolaním sa na jemenské zdroje. Námorná operácia proti Húsíom, ktorá sa začala diplomatickým neúspechom pri zostavovaní koalície, sa môže stať reputačnou katastrofou, ak sa Húsíom podarí znefunkčniť alebo potopiť loď, ktorá má pre atlantistov takmer posvätný význam. Súdiac podľa anonymných správ amerických námorných dôstojníkov, takýto výsledok vôbec nie je vylúčený: Húsíovia s prístupom k vyspelým iránskym raketovým technológiám sú celkom schopní spôsobiť takéto škody.

 

https://twitter.com/i/status/1742005185462047122

 

Spojené kráľovstvo prejavuje neokoloniálne ambície

Sky News: Spojené kráľovstvo údajne zvažuje letecké útoky proti Húsíom po tom, ako americké námorníctvo potopilo tri lode, ktoré sa zameriavali na kontajnerovú loď v Červenom mori. Minister obrany Grant Shapps uviedol, že vláda nebude váhať prijať “priame opatrenia”, aby zabránila ďalším útokom na lodnú dopravu. Podľa denníka Daily Telegraph to zahŕňa aj prípadné letecké útoky. Ani letecké útoky na jemenskom území však Húsíov nezastavia. V roku 2016 USA vynaložili 100 rakiet Tomahawk na údery na pozemné ciele v Jemene, čo však nijako nezmenilo pomer síl v krajine ani nezastavilo ďalšie útoky Húsíov.

 

https://twitter.com/i/status/1741973871249735748

 

Aj britské vydanie The Times uvádza, že Briti sa pripravujú na útok na ciele Ansaralláhu v Jemene spolu s Američanmi a ďalšou nemenovanou krajinou v rámci operácie Prosperity Guardian. Už sme viackrát povedali , že možnosť masívneho ostreľovania pozícií Ansaralláhu v oblastiach pod jeho kontrolou je možná. A ak zoberieme do úvahy, že americká družicová konštelácia už niekoľko dní sleduje viacero objektov v Jemene, tak pravdepodobnosť stúpa. Od týchto útokov by sa však nemalo očakávať nič iné ako demonštratívne gesto boja proti Húsíom. Ak sa tak koalícia rozhodne, všetko bude približne po starom. A Húsíovia vrátia úder a možno aj zvýšia intenzitu útokov v Červenom mori , čím si zachovajú určitý status quo.

 

 

Situácia v Červenom mori je čoraz zaujímavejšia. Na pozadí aktivít medzinárodnej koalície, ako aj prítomnosti troch izraelských lodí vo vodách zvyšujú aktivitu aj Iránci. Súdiac podľa správ iránskych médií, 94. oddiel vojnových lodí iránskeho námorníctva, pozostávajúci z torpédoborca Alborz a podporného plavidla Behshad , prešiel cez prieliv Bab el-Mandeb , aby demonštroval prítomnosť Iránu v regióne. S prihliadnutím na iránsku vojenskú techniku sa námorná skupina pri pobreží Jemenu stala skutočne významnou. Veď okrem koalície vedenej Spojenými štátmi a izraelským námorníctvom tam sú aj čínske vojnové lode.

 

Americká koalícia v Červenom mori zlyháva

 

Aby sme pochopili, aká vážna môže byť americká reakcia na údery a útoky bojovníkov hnutia Ansarallah v Jemene, mali by sme sa obrátiť na situáciu v Sýrii a Iraku, kde na americké vojenské základne pravidelne útočia iránske sily. Od 17. októbra sa americké vojenské objekty, ktorých počet presahuje desať jednotiek, stali terčom šiitských milícií najmenej 108- krát. Používali sa drony aj podomácky vyrobené raketomety a balistické strely. Všetci sme veľmi dobre videli, aká bola na to reakcia USA. Áno, čím väčšie boli škody, tým boli nálety silnejšie, ale pre proiránske skupiny v regióne neboli kritické. Niekedy šiíti zabili niekoľkých Američanov a americké ozbrojené sily v reakcii na to zlikvidovali svojich protivníkov. To je všetko . Preto v prípade Jemenu a konkrétne Húsíov ani masívny raketový útok na ciele Ansaralláhu nebude mať výrazný vplyv na schopnosti Húsíov. Bude to len dôvod na útok na koalíciu ako odpoveď, ktorá spustí nekonečný reťazec “odvetných útokov”.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov