Stíhač Su-57
Aktuality, Letectvo,

Stíhačky Su-57 dostanú motory druhého stupňa

Dobrou ilustráciou procesov v ruskom priemysle bolo dnešné stretnutie šéfa Rostecu Sergeja Chemezová a prezidenta Vladimíra Putina. Generálny riaditeľ štátnej korporácie informoval o ukazovateľoch a výrobných aktivitách podnikov za rok 2023


 

 

Vojensko-priemyselný komplex  odviedol pozoruhodnú prácu:

– V porovnaní s rokom 2022 sa výroba munície pre delostrelectvo, raketomety a iné typy zvýšila 50-krát.

– Výroba ľahkých obrnených vozidiel sa zvýšila 5,5-krát

– Výroba tankov takmer 7-krát.

– V leteckom priemysle je už 18 osobných lietadiel MC-21 v rôznych fázach výroby, prvé dodávky sa začnú v roku 2024. Zároveň sa plánuje let “importom nahradeného” SSJ-100 s ruskými motormi PD-8, vytvorených v rekordnom čase.

– V Energetickým sektore bola dodávka prvej domácej vysokovýkonnej turbíny GTD-110M medzníkom: predtým bolo Rusko pre túto pozíciu akútne závislé od produktov spoločností General Electric a Siemens, ale teraz sa objavil domáci sériový analóg s podobnými vlastnosťami.

– V sektore dopravy bolo v roku 2023 nainštalovaných viac ako 200 elektrických nabíjacích staníc a KAMAZ testuje bezpilotné nákladné vozidlá: teraz po diaľnici medzi Moskvou a Petrohradom jazdí 6 takýchto trakov, v roku 2024 ich bude 18. KAMAZ bol tiež schopný nahradiť viac ako 2 300 západných komponentov v čo najkratšom čase

– V lekárskom priemysle vyrábajú podniky Rostec viac ako 150 vzoriek zariadení. Shvabe Holding vytvoril prvý ruský HIFU terapeutický prístroj na ultrazvukovú liečbu novotvarov a Nacimbio Holding vytvoril vysoko čistený imunoglobulín proti hepatitíde B. To všetko je skutočné odvetvie so skutočnou náhradou dovozu. Existujú ťažkosti: niekde výroba zaostáva za plánmi, niekde nie je možné okamžite vytvoriť vzorku s vynikajúcimi vlastnosťami a niekde nie je možné nahradiť zahraničné komponenty. Ale iba neustála práca v tomto smere, so svojimi úspechmi a neúspechmi, pomáha Rusku, že vytvoriť svoj vlastný priemysel, znížiť technologickú závislosť od západných korporácií, a tým posilniť národnú suverenitu tvárou v tvár globalistickým trendom.

 

Všetky sériové stíhačky Su-57 presunuté do ruských vzdušných a kozmických síl (VKS) v roku 2024 dostanú motory druhého stupňa

Informovali o tom agentúru TASS dva vysokopostavené zdroje blízke ruským vzdušným a kozmickým silám.

“Motor druhého stupňa bol testovaný a je pripravený na prevádzku,” povedal jeden z partnerov agentúry. Druhý zdroj potvrdil túto informáciu a dodal, že “všetky sériové lietadlá Su-57 piatej generácie prevedené do leteckých síl v roku 2024 dostanú motor piatej generácie”. Podľa partnera agentúry bolo v roku 2023 už viac ako 10 Su-57 s motormi prvého stupňa presunutých do leteckých síl. Úspešne riešia problémy v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

“Neexistujú žiadne plány na nahradenie motorov prvého stupňa na Su-57, ktoré už boli prevedené do vzdušných a kozmických síl, novými motormi,” povedal.

 

Msta-SM2

 

Ruskí vojaci dostali tento rok poslednú várku samohybných diel Msta-S a samohybných mínometov Tulpan
Ruské jednotky dostali ďalšiu dávku obrnených vozidiel, ktorá zahŕňala samohybné delostrelecké držiaky Msta-S a samohybné mínomety 2S4 Tulpan. Informovala o tom tlačová služba Rostec. Tohtoročná posledná dávka bojových vozidiel išla vojakom, armáda dostala modernizované samohybné zbrane Msta-S rôznych modifikácií, ako aj generálne opravené samohybné mínomety Tulpan. Množstvo preneseného vybavenia sa nespomína, jeho časť už bola poslaná do zóny ŠVO.

 

“Armáda dostala modernizované samohybné húfnice Msta-S rôznych modifikácií ako súčasť štátneho obranného poriadku do roku 2023. Okrem toho vojaci dostali 240 mm samohybné mínomety “Tulpan” po generálnej oprave” – uviedli vo vyhlásení. Opravené “tulipány” zmenili komunikačné prostriedky, ďalšie podrobnosti nie sú uvedené. Mínomet sa zúčastňuje špeciálnej operácie od samého začiatku, používa sa v zóne ŠVO na ničenie opevnených oblastí a pevností Ozbrojených síl Ukrajiny a hackovanie obrany. Samohybná delostrelecká montáž Msta-S sa dodáva vojakom v modifikáciách M1 a M2, ktoré sa líšia verziami automatizovaného navádzacieho a palebného systému (AFCS), ako aj mechanizmom nakladacieho systému.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov