.
Aktuality, História,

Nikolaj Starikov: Ako Stalin nedal Poliakom Ľvov a Vilnius

29. decembra 1941 14-ročný Ivan Andrianov pozorne sledoval z okna svojho domu, čo sa dialo na ulici. Ich dedinu Novo-Michajlovskoje vo vtedajšej Moskovskej oblasti obsadili Nemci. Chlapec najprv počul, potom videl, ako sa k dedine blížia sovietske vojská. Boli to vojaci 113. Streleckej divízie 33. armády, ale Váňa o tom nevedel. Len si všimol, že ak by ruskí vojaci takto pokračovali, prišli by priamo k zamaskovaným nemeckým palebným postaveniam.


 

 

Bez toho, aby o sebe premýšľal, natiahol si šaty a ponáhľal sa k sovietskym bojovníkom. Nemci naňho z dediny strieľali, ale nezasiahli ho. Dychčiaci chlapec zastavil bojovníkov. A potom, keď obišiel dedinu, dokázal ich zaviesť do tyla Nemcov, ukázal im, kde sa skrývajú guľometníci a v ktorých domoch sú usadení dôstojníci. Výsledkom bolo, že naši bojovníci zlikvidovali desiatky fašistov a odniesli si aj 3 guľomety vhodné na použitie ako trofeje. Dňa 17. januára 1942 bol vydaný rozkaz o odmenení Ivana Fiodoroviča Andrianova Radom Červenej hviezdy. Vyznamenal ho slávny generál Jefremov. Po Víťazstve sa Ivan vyučil a stal sa námorným letcom. Potom 40 rokov pracoval ako skúšobný inžinier v hlavnom meste. Za svedomitú prácu bol vyznamenaný radmi. Na dôchodku sa presťahoval do svojej dediny. Do večnosti odišiel v roku 2022. Mal 95 rokov

 

 

Ako Stalin nedal Poliakom Ľvov a Vilnius

Na všetkých stretnutiach s Anglosasmi Stalin bránil hranicu medzi ZSSR a Poľskom “Curzonovu líniu”. Tak sa volal návrh Brita lorda Curzona o hranici ešte počas sovietsko-poľskej vojny v roku 1920. Poliaci sa však znovu a znovu pokúšajú získať Ľvov pre seba. O čom hovorí hlava ZSSR americkému veľvyslancovi Harrimanovi. 3. marca Harriman. navštívil Stalina – opäť kvôli poľskej otázke. Po vzájomných pozdravoch Harriman povedal, že prezident Roosevelt ho poveril, aby hovoril o Poľsku.

“- Faktom je, – povedal veľvyslanec, – že podľa názoru vlády USA sa poľský problém stal naliehavým. Budem však stručný.

“- Nie je to otázka času, – namietol Stalin. “- Napokon, my sme už zaujali svoje stanovisko a nebudeme od neho ustupovať. Či to nie je jasné. My – za Curzonovu líniu, a londýnski Poliaci nás zrejme považujú za bláznov. Teraz sa dožadujú Vilna a Ľvova. Našťastie Poliaci, ktorých nemožno stotožniť s londýnskymi emigrantmi, zastávajú iný postoj. Poliaci privítajú Červenú armádu ako osloboditeľskú armádu.”

 

Ľvov a Vilnius (Vilno) zostali v ZSSR. Poľsko sa stalo ruským spojencom. A potom prišla zrada, ktorá sa teraz nazýva “perestrojka”. Viete, čo sa stalo potom.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov