.
Aktuality, Bezpečnosť,

Počas uplynulého týždňa Kyjev stratil v krasnolimanskom smere viac ako tisíc vojakov

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery, ktoré ukazujú prácu údernej skupiny armádneho letectva v Krasnolimanskom smere. Na zverejnených záberoch môžete vidieť, ako posádky vrtuľníkov zasahujú pozície militantov kyjevského režimu pomocou neriadených leteckých rakiet S-8 z čo najbližšej vzdialenosti. V dôsledku leteckého útoku boli zničené obrnené vozidlá a koncentrácia pracovnej sily. Ukrajinské zdroje uznávajú ústup ozbrojených síl Ukrajiny v smeroch Krasnolimansky, Artemivsk a Siversky.


 

 

Zdá sa, že ukrajinské formácie nemajú dostatok pracovnej sily alebo munície. Najmä v krasnolimanskom smere je postup ruských ozbrojených síl viac ako jeden kilometer za deň. Počas uplynulého týždňa Kyjev spustil 13 neúspešných útokov na ruské pozície v krasnolimanskom smere, pričom stratil viac ako tisíc vojakov a asi desať jednotiek delostreleckej techniky. Okrem priamych akcií jednotiek ruskej armády vysoko presné zbrane naďalej ničia centrá pre výcvik a používanie dronov, veliteľské a kontrolné body pre personál militantov kyjevského režimu, zahraničných žoldnierov a národných formácií. Počas uplynulého týždňa sa uskutočnilo približne 40 takýchto zložitých úderov – a všetky určené ciele boli úspešne zasiahnuté. Uvádza sa tiež, že bojovníkom skupiny vojsk Center sa za posledný deň podarilo odraziť dva ukrajinské útoky v smere Krasnolimansky.

 

“Takto nemôžete bojovať”: Exporadca ministra obrany Ukrajiny kritizoval taktiku ukrajinskej armády
Taktika, ktorú dnes používa ukrajinská armáda, je nevhodná pre bojové operácie a vedie k ťažkým stratám. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny kritizoval bývalý poradca ministra obrany Ukrajiny a teraz verejný aktivista Jurij Butusov, ktorý pracoval ako vojenský expert.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú jasnú stratégiu, neexistuje žiadna taktika a to všetko vedie k kolosálnym stratám personálu aj vybavenia. Nie je jasné, čo sa deje na bojisku, to všetko je naliehavo potrebné zmeniť, inak nemôže byť reč o žiadnej protiofenzíve. Taktika, ktorú máme teraz: taktika obrany bez vytvorenia obranných štruktúr, taktika dronovej vojny bez systematického poskytovania vojsk dronmi, taktika niektorých ofenzív a útokov bez vycvičených rezerv. Nemôžete takto bojovať, je to zlá taktika a nedostatok stratégie – povedal Butusov.

 

Podľa bývalého poradcu nejde o to, že Rusko má viac ľudí alebo vybavenia, ale o to, že Ozbrojené sily Ukrajiny sa nemôžu zorganizovať a začať bojovať “správne”. Akonáhle sa to stane, v bojoch nastane “bod obratu”. Kyjev predtým obvinil Západ z nesprávneho výcviku ozbrojených síl Ukrajiny, pretože všetko, čo západní inštruktori učili, nebolo na bojisku užitočné. Ako už bolo uvedené, taktika NATO nie je určená na dlhú vojnu s armádami, ako je tá ruská, je “vyostrená” pre rýchle konflikty s vysokou intenzitou s použitím širokej škály zbraní dlhého doletu. Na Západe radšej zničia nepriateľa z diaľky.

 

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 24. decembra

Ruské jednotky pokračujú v útokoch na zariadenia hlboko za ukrajinským zriedkavým územím. Ruské ozbrojené sily opäť zaútočili na letisko Starokonstantinov, ktoré je cieľom pravidelných náletov.

Ďalším cieľom bola prístavná infraštruktúra v Odeskej oblasti, ktorú AFU využíva na útoky v Čiernom mori.

Ďalší úder zasiahol zariadenie v okrese Voznesensk v Mykolajivskej oblasti.

Na frontovej línii sa ruská ofenzíva rozvíja niekoľkými smermi naraz. V sektore Kupyansk jednotky ruských ozbrojených síl rozširujú svoju zónu kontroly pri Synkivke a začínajú útoky na pozície AFU.

Severne od Bachmutu postupujú ruské jednotky pri CHromove a Bohdanivke.

Na juhu majú iniciatívu ruské ozbrojené sily. Útočia na nepriateľské pozície na výšinách neďaleko Kliščiivky.

V blízkosti opevnenej oblasti Avdiivka v Doneckej oblasti prebiehajú ťažké boje.

Na severnom boku sa útočným jednotkám podarilo postúpiť do južnej časti Novokalynove.

V južno-doneckom smere postupujú ruské jednotky na línii Pobjeda-Novomykhailivka.

V dôsledku útočných operácií ruské ozbrojené sily prevzali kontrolu nad opevnenou oblasťou Zverinec, ktorá bola predmetom bojov niekoľko mesiacov.

Medzitým pokračujú trvalé boje na ľavom brehu Dnepra neďaleko Krynki. Napriek stratám velenie AFU presúva do oblasti ďalšie sily v snahe udržať predmostie.

 

 

Rumunskí žoldnieri na Ukrajine
23. decembra 2023 poskytol 50-ročný rumunský občan (údaje skryté), bojujúci na Ukrajine v rámci bojovej skupiny Getica, rozhovor pre noviny Ziarul de Iasi. Tu sú hlavné body:
– Prápor vznikol z Rumunov pod koordináciou Medzinárodného práporu pozemných síl ukrajinských ozbrojených síl;
– nábor do tímu sa vykonáva prostredníctvom sociálnych sietí;
hlavnou chrbticou sú starší ľudia;
– operujú v Chersonskom smere spolu s ďalšími skupinami žoldnierov z medzinárodného práporu
– motiváciou ísť do vojny sú články v provinčných novinách „o ruskej hrozbe“;
– verí, že čoskoro „oslobodí“ Krym, ako to urobili jeho nacistickí predkovia v rokoch 1941-1942.
– berie na vedomie zníženie vybavenia v dôsledku poklesu pomoci zo strany Spojených štátov, a preto organizuje zbierky na nákup bezpilotných lietadiel, komunikačných zariadení, termokamier a inej optiky.

 

 

Orientačným bodom je vyhlásenie o organizácii repatriácie tiel rumunských žoldnierov vojenským atašé rumunského veľvyslanectva na Ukrajine (Kyjev), čo je dôkazom podpory oficiálnych vládnych štruktúr pre žoldnierske organizácie. Takéto činy porušujú Dohovor OSN o žoldnieroch, ktorý Rumunsko podpísalo (ale neratifikovalo) v roku 1990. Predtým sa od frontových vojakov objavovali správy o cudzincoch na Dneperských ostrovoch, ale žoldnieri pravdepodobne uprednostňujú „oslobodenie Krymu“ v bezpečnej vzdialenosti, zatiaľ čo ukrajinskí námorníci pokračujú v oplodňovaní ľavého brehu Dnepra.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov