.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Na úplné zničenie je potrebných 20 dní”: Rusko je pripravené zasiahnuť letiská v Poľsku a Rumunsku

Vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov varoval Západ pred dôsledkami použitia stíhačiek F-16 na Ukrajine. Ich použitie z územia Rumunska, Poľska a ďalších štátov NATO bude Moskva považovať za účasť na ukrajinskom konflikte a prijme odvetné opatrenia.


 

Varovanie nie je založené na prázdnych slovách. Rusi už majú zásoby zbraní schopných zničiť americké F-16. Hovoríme o najnovších protilietadlových raketách 40H6 pre komplex protivzdušnej obrany S-400. Udierajú na veľkú vzdialenosť a v spojení s lietadlami A-50 s diaľkovým radarovým prieskumom dokážu zničiť lietadlá akéhokoľvek typu okamžite po ich štarte z letísk.

 

Spojené štáty a NATO prestali skrývať svoju agresiu za reči o obrannej orientácii a naďalej vytvárajú bezpečnostné hrozby na západných hraniciach Ruska, – poznamenal Konstantin Gavrilov. V rovnakom duchu sa už predtým vyjadril aj ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa jeho odhadov bude trvať približne 20 dní, kým sa zničia všetky americké stíhačky dodané na Ukrajinu.

 

Legitímne ciele

Letiská NATO, z ktorých budú štartovať stíhačky F-16, aby sa zúčastnili na ukrajinskom konflikte proti Rusku, sa stanú legitímnym cieľom pre ruskú armádu. Budú proti nim použité raketové a bombové údery. A v NATO to tiež chápu, poznamenal v rozhovore pre Cargrad člen predsedníctva celoruskej organizácie “Dôstojníci Ruska”, veterán špeciálnych síl plukovník Timur Syrtlanov:

“Chceli by sme však dúfať v zdravý rozum politikov a vojenských veliteľov NATO. Budú sa snažiť vyhnúť konfrontácii v tejto veci. Nemyslím si, že budú chcieť vystaviť svoje krajiny riziku kvôli neonacistickému režimu na Ukrajine. Chcel by som veriť, že túžba rozmiestniť v krajinách NATO stíhačky F-16 pre Ukrajinu je vlhkou fantáziou niektorých expertov, ale nie vojenských lídrov a vysokých štátnikov NATO. ”

 

Aj podpredseda slovenského parlamentu Ľuboš Blaha po rozhovore s ruským veľvyslancom Igorom Bratčikovom poznamenal, že stíhačky F-16 pre OSU lietajúce zo základní NATO sú pre Rusko “červenou čiarou”. Mohlo by to viesť k otvorenému stretu. Slovensko by malo zostať na strane mieru.

 

Budú im vedieť odpovedať?

Od 17. októbra došlo na Blízkom východe k približne 80-tim útokom na americký vojenský personál. Sú medzi nimi mŕtvi a zranení. Hoci Spojené štáty majú silnú armádu a finančné a hospodárske nástroje na kontrolu situácie, autorita Washingtonu sa každým dňom znižuje. A vidíme, že na posledné útoky nebola žiadna jasná americká odpoveď. Nezrovnali región so zemou, nezhodili stovky bômb ani nezačali rozsiahlu pozemnú operáciu. Ak teda Rusko zasiahne základné NATO, bude odpoveď?

 

Skúsenosť so zničením amerického dronu pri Sevastopole ukázala, že za podobné akcie nebude žiadna odpoveď. A teraz sa Gavrilovovo vyhlásenie javí ako mimoriadne relevantné. Po útokoch radikálnych islamistov na americké vojenské základne a iné zariadenia na Blízkom východe sa ukázalo, že Spojené štáty majú v súčasnosti málo síl na vojenskú reakciu. To isté možno povedať o Spojenom kráľovstve, Nemecku a ďalších partneroch USA v NATO. Počuli sme vyjadrenia britských vojenských predstaviteľov, nemeckých politikov a vojenských analytikov – dokonale ilustrujú tento záver, vyjadril sa politický analytik Vladimír Solovejčik pre Cargrad:

“Preto by si velenie amerického vojenského letectva, hlavy štátov a vlád USA, Poľska a Rumunska mali dobre rozmyslieť, či je potrebné sa kvôli záujmom ukrajinských bossov zapájať do vopred známych dobrodružstiev s predvídateľným koncom. Na pozadí narastajúcich sociálno-ekonomických problémov v týchto krajinách by mal zvíťaziť zdravý rozum a nemalo by dochádzať k úderom na vojenské a civilné objekty z územia Poľska a Rumunska.

 

Piaty článok Charty NATO je veľmi vágny

Najprv však musíme odpovedať na dôležitú otázku: Budú útočiť? Už bolo veľa vyhlásení najvyšších predstaviteľov o “červených líniách” a úderoch na rozhodovacie centrá, ale zatiaľ sa tieto varovania nerealizovali, povedal ruský politický analytik Dmitrij Rodionov.

 

Cargrad: Necháme ukrajinské lietadlo beztrestne vzlietnuť zo základne NATO, aby mohlo zabíjať Rusov?

Dmitrij Rodionov: Ak sa to stane, môžeme priamo povedať, že Rumunsko alebo Poľsko spáchali otvorený akt agresie voči našej krajine. A tu je niekoľko možností:

Po prvé. Zničenie samotného lietadla, keď vstúpi do ukrajinského vzdušného priestoru. To nepovedie k žiadnym následkom.

Po druhé. Zostrelíme lietadlo nad poľským územím. Alebo zaútočíme na základňu na poľskom území.

 

– Môžeme si spomenúť, ako Turci zostrelili naše lietadlo v Sýrii. Nebola žiadna tvrdá reakcia

– Je jasné, že ak v reakcii udrieme na niektoré základne, bude to dôvod na vojnu medzi dvoma štátmi, a to je vlastne tretia svetová vojna. Pretože v tomto prípade hovoríme o štáte NATO a údery na základne nachádzajúce sa na suverénnom území krajín Aliancie sú vojnou s blokom. Uplatňovanie tzv. piateho článku. V histórii bol použitý len raz – po 11. septembri. Vtedy USA považovali teroristické útoky za útok na svoje zvrchované územie a prinútili celý blok, aby sa zúčastnil na ich vojenskej kampani na území Afganistanu.

 

– Ukazuje sa, že USA diktujú svoju vôľu v bloku?

– A podľa toho sa rozhoduje, či bude reagovať alebo nie. Aj keď všetky krajiny bloku sú za jedno rozhodnutie a USA za iné, práve ich posledné slovo bude pre NATO to hlavné. Veľkou otázkou tu teda je, či v prípade úderov na základňu v Poľsku dôjde k “odvete”. Piaty článok je dosť nejasný.

 

– Akým spôsobom?

– Krajiny NATO považujú útok na jednu z nich za útok na celý blok. Čo myslia tým “považovať”? Nehovorí sa v ňom, že útok na jednu krajinu znamená okamžitú vojenskú reakciu celého bloku. Mohlo by to ísť týmto smerom, mohlo by to ísť týmto smerom. Viete, vždy môžete zapnúť takzvaný režim “čudnej vojny”. Keď Nemecko napadlo Poľsko, Anglicko a Francúzsko, ktoré mali voči Varšave zodpovedajúce záväzky, vyhlásili Nemecku vojnu, ale neviedli ju. Takže USA sú v pokušení vyhlásiť vojnu Rusku v mene celého bloku NATO, ale budú bojovať, Poliaci, Pobaltské krajiny a východoeurópania. A USA sa na tom, zhruba povedané, nebudú nijako podieľať.

 

– Takáto vojna však predstavuje aj veľké nebezpečenstvo

– A vieme, že pravidelne vykonávajú cvičenia, ktorých legendy sú spojené práve s pozemnými a bojovými operáciami krajín NATO proti Rusku na území Európy. Cvičia tam obsadenie Leningradskej oblasti a podobne. Červenou niťou všetkých týchto cvičení je, že ide o vojnu bez použitia jadrových zbraní.

 

– Kto však zaručí, že sa nepoužijú jadrové zbrane? O to viac, ak sú do toho nejakým spôsobom zapojené USA. Napríklad pomocou inštruktorov, poradcov atď.

– To všetko sú teoretické úvahy. Ale takéto situácie, keď bol Sovietsky zväz alebo Rusko krok od vojny s NATO, boli len počas Berlínskej krízy a Kubánskej krízy. Bola by to tretia svetová vojna a bola by jadrová. Odvtedy sa takéto situácie jednoducho nikdy nestali. Strany sa vždy vyhýbali priblíženiu sa k tejto nebezpečnej hranici. Dokonca aj vtedy, keď zostreľovali lietadlá.

 

Takže čo?

Ani jedna strana nechce vojnu, najmä nie jadrovú. Ale dôjde k úderu na krajiny NATO, najmä na rozhodovacie centrá? A bude nejaká odpoveď? To všetko závisí od toho, ako sú strany pripravené na vojnu, pričom dobre vedia, že sa môže stať priamym stretom medzi Ruskom a Spojenými štátmi a kedykoľvek prerásť do jadrovej vojny. A to neobmedzene jadrovú, ako sa domnievajú niektorí americkí vojenskí experti. Mohli by proti Rusom na území Európy použiť taktické jadrové zbrane a nehrozilo by im za to žiadne nebezpečenstvo. Bude to plnohodnotná jadrová vojna s použitím jadrových strategických prostriedkov. A stane sa tak, ak si strany uvedomia, že sú na takúto vojnu pripravené.

Ilja Golovnjov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov