KF-51 EVO
Aktuality, Pozemná technika,

Nemecko aj Maďarsko sa zhodli na vrtuľníku, budú vyvíjať tank Panther, Slovensko by malo sledovať výkony systému Iron Fist

Nemecko podpísalo megakontrakt na až 82 ľahkých viacúčelových vrtuľníkov H145M firmy Airbus Helicopters. Ten pozostáva z pevnej časti – záväznej objednávky na 62 strojov a opcie na ďalších 20 helikoptér. Z čisto formálneho hľadiska je to najväčší kontrakt na dodávku nielen vrtuľníkov H145M, ale aj integrovaný bojový systém HForce, ktorý strojom umožní použiť celú škálu leteckých vrtuľníkových zbraní vrátane hlavňových (kanóny a guľomety), neriadené rakety aj ich navádzané verzie, protitankové a protilietadlové strely.


 

Mnoho západných zdrojov tak vyslovene uvádza nákup 62-82 ľahkých útočných helikoptér, nie viacúčelových.
Kontrakt pre Nemecko zahrňuje aj sedem rokov podpory a služieb, ktoré umožnia plynulý a pohodlný vstup vrtuľníka do služby. Zo 62 pevných objednávok je 57 určených pre nemecké pozemné sily a 5 pre špeciálne jednotky vzdušných síl.

 

Treba dodať, že určité skúsenosti už nemecké ozbrojené sily už s typom majú. Luftwaffe dostala 16 strojov pre špeciálne sily a Bundeswehr 8 kusov na SAR (search and rescue – pátracia a záchranná služba). Prakticky najväčším užívateľom svojej verzie typu sú však USA. Americká armáda má 500 strojov UH-72 Lakota, ktoré je potrebné zaradiť do rodiny typu H145M. Tieto stroje však vyrába American Eurocopter/Airbus Helicopters Inc. s továrenskými pobočkami v Texase a Mississippi a servisnými naprieč USA. Stroje UH-72 boli z USA exportované do Thajska.

 

Helikoptéry Airbus H145M si kúpilo aj Maďarsko v počte 20 kusov, jeden však už stratilo pri katastrofe dňa 21.6.2023. Ten sa zrútil pri manévrovaní v kaňone Čikola v Chorvátsku. Odhliadnuc od toho si však Maďarsko rýchlo osvojilo tento typ. Objednávka bola zaslaná v júni 2018 a všetky stroje boli dodané do konca roka 2021, žiaden covid na výrobnej linke asi nedostali. Už v septembri 2021 absolvovali maďarskí piloti ostré streľby 20 mm kanónových podvesov. Aktuálne už Maďarsko dostalo aj ťažšie stroje H225M. Srbsko má aktuálne 6 strojov a 9 objednaných. Delia sa o nich armáda a polícia. Len časť z nich má zbraňový systém HForce.

 

Ešte len budúci srbský Airbus H145M:

 

Veľké množstvo vrtuľníkov H145M slúži aj v civile, prípadne miestnym bezpečnostným zložkám. V Nemecku si ich napríklad objednali ministerstvá vnútra Dolného Saska, Meklenburska-Predpomoranska či Porýnia-Falcka. Často ide o objednávky iba dvoch strojov, od ktorých sa očakáva najvyššia úroveň spoľahlivosti.

 

Slovensko si neomylne zvolilo ďalšiu svoju zrážku s osudom – americké helikoptéry UH-60M Blackhawk, nakúpené boli v ochudobnenej verzii bez výzbroje a výstroje, aktuálne hlavný problém bol nedostatok náhradných dielov, kvôli ktorému boli niektoré stroje uzemnené počas roka 2023. Kritizované to bolo aj v článkoch Armádneho magazínu, najmä dňa 3.5.2023.

 

Venezuelské úrady oficiálne predstavili mapu krajiny s 24. štátom Guyana-Essequibo

 

Tak si slovenské ministerstvo vnútra radšej kúpilo jeden vrtuľník Leonardo AW 189, ktorý nemohol lietať kvôli rozhodnutiu súdu. Povzbudené podobnými úspechmi ešte Slovensko prejavilo záujem o 12 útočných helikoptér AH-1Z Viper a pre istotu si objednalo aj ďalšie dva UH-60M s termínom dodávky 2025.

 

Medzitým susedné Maďarsko buduje na zelenej lúke zbrojný priemysel a ďalej modernizuje svoje ozbrojené sily. Dva mesiace potom, čo si nemecký Bundeswehr prevzal svoj posledný tank modernizovaný na štandard Leopard 2A7V si Maďarsko prevzalo svoj prvý Leopard 2A7HU a stalo sa po Katare druhým používateľom nových tankov. Oznámil to dňa 15.12.2023 maďarský minister obrany. Na slávnostnom odovzdávaní, ktoré sa konalo v Tate, minister zdôraznil, že príchod týchto najmodernejších tankov, prispôsobených špecifickým potrebám Maďarska, je predzvesťou novej éry.

 

“Toto nie je koniec projektu, ale začiatok rozsiahlej práce, ktorá je pred nami,” povedal minister Szalay-Bobrovniczky. Pripomenul príchod dvanástich tankov typu Leopard 2A4HU v roku 2020, čo umožnilo maďarským tankovým posádkam zoznámiť sa s nemeckou obrnenou technikou. Tanky Leopard 2A7HU sú známe tým, že sú modernejšie ako tie, ktoré používa nemecká armáda.

 

Minister Szalay-Bobrovniczky zdôraznil, že do roku 2028 bude do Maďarska dodaných celkovo 44 tankov Leopard 2A7HU spolu s piatimi vyslobodzovacími obrnenými vozidlami Wisent 2HU a tromi mostnými bojovými vozidlami Leguan 2HU. Táto flotila výrazne posilní obrnené kapacity krajiny.
“Narastajúce hrozby v našom prostredí si vyžadujú pripravenú, dobre vycvičenú a dobre vyzbrojenú maďarskú armádu. Našou najvyššou prioritou zostáva zaistenie bezpečnosti maďarského ľudu,” zdôraznil minister.

 

Ralf Ketzel, generálny riaditeľ KMW-Nexter Defence Systems, vyjadril česť poskytnutiu najmodernejších tankov Maďarsku, ako národu známemu svojimi jazdeckými a husárskymi tradíciami. “Rodina Leopard 2 je chrbtovou kosťou odstrašovania a tankom európskych armád v 21. storočia,” dodal Ketzel. Podujatia sa zúčastnil aj náčelník honvédskeho generálneho štábu generálplukovník Gábor Böröndi, ktorému boli slávnostne odovzdané symbolické kľúče od bojových vozidiel Leopard 2A7HU, Wisent 2HU a Leguan 2HU.

 

Video zo slávnostného odovzdania prvých tankov Leopard 2A7HU honvédu. Vidno je aj jeden mostný tank Leguan 2HU a jeden vyslobodzovací Wisent 2HU v čas 00:40:

 

Súbežne s dodávkou týchto tankov sa však Maďarsko už zaujíma o ich nástupcu a tým bude KF51 Panther. Maďarská vláda spojila sily so spoločnosťou Rheinmetall, aby vyvinula Panther KF51 až do produkčnej zrelosti. V Zalaegerszegu v Maďarsku bola teraz podpísaná zmluva na tento účel. Vývojový kontrakt má hodnotu približne 288 miliónov eur. Bude skonštruované a kvalifikované predvádzacie vozidlo, čím sa pripraví cesta k sériovej výrobe. Rheinmetall na projekte spolupracuje so štátnym maďarským holdingom N7, ktorý zároveň vlastní 49-percentný podiel v spoločnom podniku Rheinmetall Hungary.

 

“Sme radi, že sme dosiahli ďalší dôležitý míľnik na ceste k výrobe bojových vozidiel novej generácie v Maďarsku,” vyhlásil Armin Papperger, generálny riaditeľ Rheinmetall. “Panther KF51 je najpokročilejší hlavný bojový tank na svete. Stanovuje nový štandard pre efektívnosť boja mechanizovaných formácií a zároveň poskytuje vysoký stupeň budúcej adaptability. Zároveň, je už našim zvykom, že posilníme náš miestny spoločný podnik Rheinmetall Hungary a ďalej zvýšime národné obranné priemyselné kapacity našich maďarských partnerov.

 

Maďarsko a Rheinmetall spoločne ako partneri vyvinú a pripravia na plnú sériovú výrobu tank novej generácie, ktorého koncept Rheinmetall prvýkrát predstavil svetovej verejnosti na veľtrhu Eurosatory 2022. Na rozdiel od demonštrátora systému na výstave Eurosatory bude Panther KF51 EVO vyzbrojený osvedčeným 120 mm kanónom Rheinmetall L55A1 s hladkou hlavňou, ktoré je súčasťou aj najnovších verzií tanku Leopard 2. To zabezpečí logistickú homogenitu s existujúcou maďarskou flotilou. Napriek tomu už bude Panther KF51 EVO vybavený automatom nabíjania. Architektúra veže navyše umožní následné prezbrojenie na nový 130 mm kanón Rheinmetall.

 

Panther K51 má vysoký stupeň digitalizácie a možností v rámci network centric warfare. Okrem toho má nové technológie aktívnej ochrany, ako je systém Strike Shield. Jeho podvozok je založený na obrnenom vyslobodzovacom vozidle Buffalo (v skutočnosti Bergepanzer 3 Buffel ARV), ktoré dodáva Rheinmetall. V kombinácii s nízkou celkovou hmotnosťou tanku to prispieva k vysokej mobilite Panthera KF51 a súčasne vedie k synergickým efektom v logistike, údržbe a výcviku vďaka spoločným vlastnostiam s rodinou Leopard 2.

 

Prototyp tanku Panther:

 

Základnú posádku Panthera KF51 tvoria traja vojaci: veliteľ, strelec a vodič. Štvrté stanovište, vpredu na ľavej strane provy, je vyhradené pre operátora podsystému. Veliteľ roty alebo práporu ho môže využívať aj ako mobilné veliteľské stanovište.
Pripomeňme, že v závode v meste Zalaegerszeg už bola naladená výroba bojových vozidiel pechoty Lynx KF41, ktorého je Maďarsko prvým užívateľom na svete a objednalo si zatiaľ 218 kusov.

 

Slovensko si objednalo priebežne 152 švédskych bojových vozidiel pechoty CV90 Mk IV. Aktuálne hlavný problém nie je zloženie objednávky (bez samohybných mínometov) a ani neobjavil sa na Ukrajine, kde sa Rusom vozidlo CV90 podarilo ukoristiť. Asi je treba sledovať viac dianie vo Svätej zemi, kde zdá sa úplne zlyhávajú izraelské systémy aktívnej ochrany pred elementárnymi hrozbami typu protitanková riadená strela alebo granát z RPG, nehovoriac už o kinetike.

 

Odhliadnuc od toho, že izraelskí konštruktéri ani nepomysleli na hrozbu FPV a ťažkých kamikadze dronov, či protitankových granátov zhadzovaných z kvadrokoptér, takú reálnu na Ukrajine. Slovensko si neobjednalo Trophy od firmy Rafael ale Iron Fist od IMI, ktoré v Izraeli montuje na obrnené transportéry 8×8 Eitan a obrnené buldozéry D9 firma Elbit Systems. Treba pozorne sledovať tieto zbrane na bojisku, či aspoň Iron Fist niečo vyrieši. Inak sa zdá, že Ministerstvo obrany SR raz aj za J. Naďa chcelo dobre, ale dopadlo to ako vždy. Potom by bolo potrebné zvážiť zrušenie nákupu systému aktívnej ochrany pre slovenské CV90, čím by sa štátnemu rozpočtu vrátili späť značné prostriedky, ide pravdepodobne až o 109 miliónov USD. Premiér SR Fico v nedeľu uviedol, že chce byť “racionálny bastard”, pretože mu to povedal významný kamoš v Bruseli, nie, že nechce byť “Our son of a Bitch.”

 

Problémy amerického leteckého odvetvia súvisiace s existenciou slovenských vzdušných síl

 

To je ľahké, môže sa stať racionálnym bastardom. Môže odísť na slovenské ministerstvo obrany a spýtať sa kaskádu otázok:
1. Bude Iron Fist  bude fungovať proti zásahom nepriamou paľbou (delostrelectva) a je odolný proti črepinám  delostreleckých granátov a strelám z ručných zbraní?
2. Ak, nie bude Iron Fist fungovať proti protitankovým riadeným strelám útočiacim na obrnenú techniku dopadom zhora pri navedení operátorom (Spike),  alebo v režime fire and forget (FGM-148 Javelin).
3. Ak nie, bude Iron Fist fungovať proti kolmému dopadu protitankových granátov zhadzovaných dronmi na slabo pancierované stropné partie obrnenej techniky?
4. Ak nie, bude Iron Fist fungovať proti FPV dronom, kamikadze dronom  a vyčkávajúcej munícii (loitering munition)?
5. Ak nie, fungoval Iron Fist v Gaze proti strelám z ručných reaktívnych granátometov a protitankovým riadeným strelám útočiacim na obrnenú techniku spredu, zozadu alebo zboku?
6. Ak nie, tak proti APFSDS strelám nebude fungovať tiež. To sa ani nemusí pýtať.
7. Koľko tá vec stála a či sa dá zmluva o jej kúpe zrušiť, čo odborníci z MO SR podpísali?

 

Samostatne stojí problém bezpečnosti systémov aktívnej ochrany všeobecne pre posádku/výsadok bojového vozidla pechoty.
To sa týka aj systému Iron Fist, aj keď sa deklaruje, že ničí projektily najmä tlakovou vlnou výbuchu svojej submunície, nie jej šrapnelmi.

 

Systém aktívnej ochrany typu “hard kill” má za úlohu zničiť nepriateľský projektil vystrelený na vlastné vozidlo výbuchom submunície, ktorú vyšle do trajektórie jeho letu. Lenže jej výbuch môže ohroziť aj “disembarked infantry” – pešiakov/motostrelcov, ktorí sa nachádzajú mimo vnútorný priestor vozidla chránený jeho pancierovaním a plnia tam svoje úlohy. Tiež môže submunícia spôsobiť kolaterálne škody (zasiahnúť civilné osoby alebo majetok).  Mnoho armád preto ešte nezaviedlo systémy aktívnej ochrany, prípadne sú vyhradené len pre tanky. Bývalý ZSSR už už koncom 70. rokov minulého storočia ako prvý zaviedol pre tanky T-55 systém aktívnej ochrany Drozd. Tento používal Dopplerov radar na zistenie hrozieb letiacich rýchlosťou 70-700 m/s a strieľal proti nim 107 mm projektily s 3g brokmi, ktoré mali projektil ničiť len v prednej polosfére tanku.

 

Neskôr Rusi vyvinuli celokruhový systém Arena určený aj pre bojové vozidlá pechoty, ale nie je ho na poliach špeciálnej vojenskej operácie vidieť. Je otázka, či Slovensko nekráča v predvoji planéty celej. Na bojisku pribudli nové hrozby a proti tým starým nie je momentálne preukázaná účinnosť systémov hard kill aktívnej ochrany. Ak sa ušetrí 100 miliónov, dá sa to použiť na obnovu a niečo možno zostane aj na FPV drony/REB alebo míny.

 

 

Ruský hard kill systém aktívnej ochrany Arena:

 

 

Dron zapálil tank Merkava, motor má tento tank vpredu vpravo, vľavo od neho sedí vodič. V zadnej časti tanku je priestor pre výsadok alebo náklad:

 

 

Obrnený buldozer D9 je kľúčovou zbraňou, dostal preto systém Iron Fist, zo všetkých strán je však chránený  mrežovou ochranou:

 

 

Znázornenie systému aktívnej ochrany Iron Fist na transportéri Eitan, bude to tak fungovať v reálnom boji?:

 

Odhliadnuc od toho, že izraelskí konštruktéri ani nepomysleli na hrozbu FPV a ťažkých kamikadze dronov, či protitankových granátov zhadzovaných z kvadrokoptér, takú reálnu na Ukrajine. Slovensko si neobjednalo Trophy od firmy Rafael ale Iron Fist od IMI, ktoré v Izraeli montuje na obrnené transportéry 8×8 Eitan a obrnené buldozéry D9 firma Elbit Systems. Treba pozorne sledovať tieto zbrane na bojisku, či aspoň Iron Fist niečo vyrieši. Inak sa zdá, že Ministerstvo obrany SR raz aj za J. Naďa chcelo dobre, ale dopadlo to ako vždy. Potom by bolo potrebné zvážiť zrušenie nákupu systému aktívnej ochrany pre slovenské CV90, čím by sa štátnemu rozpočtu vrátili späť značné prostriedky (pravdepodobne 109 miliónov USD bez zmluvných sankcií a penále).

 

 

 

Kritika systému aktívnej ochrany Trophy sa objavila hneď na začiatku konfliktu, zahřňa aj nasadenie dronov:

 

Jediné video, ktoré má zobrazovať fungovanie systému aktívnej ochrany Trophy v reálnych bojových podmienkach zverejnil Izrael pred mesiacom. Autor sa však zdráha v ňom fungovanie systému Trophy vidieť. Skôr má dojem, že tank vľavo bol zasiahnutý a poškodený. Tank s gopro už má „mangal” – mrežu v ráme nad vežou. Väčšiu ochranu než Trophy zdá sa poskytuje tankom dostatok munície pre koaxiálne guľomety kalibru 7,62×51 mm. Okrem toho je v tanku 60 mm mínomet a môže byť dodatočne vyzbrojený 12,7×99 mm guľometom upevneným zhruba v oblasti nad hlavnou zbraňou a automatickým granátometom kalibru 40 mm. Guľomety puškového kalibru sú aj na strope veže.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov