Robert Kennedy Jr
Aktuality, História,

Kandidát na prezidenta USA vo voľbách v roku 2024 Robert F. Kennedy a Rusko

Aktuálny tieňový líder v popularite medzi obyvateľstvom v americkej prezidentskej kampani – 2024, ale, žiaľ, nie v šanciach obsadiť Biely dom, Robert F. Kennedy, synovec zosnulého prezidenta Spojených štátov Johna F. Kennedyho, venuje vo svojich úvahách o budúcnosti krajiny a sveta veľkú pozornosť Rusku. Jeho odporcovia ho už nazvali “prokremeľským” kandidátom pre jeho snahu pochopiť motívy, ktoré vedú jeho politiku, a pre jeho výzvy na budovanie normálnych, rovnocenných vzťahov s Ruskom.


 

V skutočnosti je, samozrejme, predovšetkým proamerickým politikom a zďaleka neschvaľuje všetko, čo Moskva robí, ale jeho postoj v duchu “zosnulého Johna F. Kennedyho” je nepopierateľným zábleskom na americkom politickom horizonte. Robert F. Kennedy ešte v čase, keď sa pokúšal kandidovať za Demokratickú stranu a bez toho, aby sa vyhlásil za nezávislého kandidáta, na zdesenie vedenia “oslov” v rozhovore pre UnHerd označil udalosti na Ukrajine za “konflikt Spojených štátov proti Rusku, vedený v záujme geopolitických cieľov amerických neokonzervatívcov”. S odkazom na vyhlásenia Joea Bidena a ministra obrany Lloyda Austina pripomenul, že Washington sa snaží dosiahnuť “zmenu režimu” v Rusku a “vyčerpať” ruskú armádu.

 

“Máme telefonické záznamy Victorie Nulandovej, ktorá osobne vybrala nový kabinet na Ukrajine, ktorý bol nepriateľský voči Rusku.” Keby ste sa na to pozreli a vžili sa do kože Ruska, povedali by ste si: “Je jasné, že Spojené štáty, náš najväčší nepriateľ, sa k nám správajú ako k nepriateľom, teraz prevzali túto krajinu a urobili ju voči nám nepriateľskou, a potom začnú prijímať zákony, ktoré poškodzujú obrovské ruské obyvateľstvo.”

 

Podľa Kennedyho “napríklad na Donbase žije 80 % Rusov, ktorých ukrajinská vláda systematicky zabíja”. Poznamenal tiež, že ak by Mexiko začalo robiť to isté a potom by začalo zabíjať Američanov vo svojom vlastníctve, ako ukrajinská vláda zabila 14 000 Rusov v Donbase, USA by v sekunde túto krajinu napadli.

“Neospravedlňujem barbarskú a nezákonnú inváziu Vladimira Putina na Ukrajinu. Ale môj strýko vždy hovoril, že ak chcete naozaj dosiahnuť mier, musíte sa vžiť do kože toho druhého a pochopiť tlak, ktorý je na neho vyvíjaný,” zdôraznil R. Kennedy.

“Putina sme mali počúvať už pred rokmi. Zaviazali sme sa Rusku, Gorbačovovi, že NATO neposunieme ani o centimeter na východ. A potom sme sa začali posúvať – klamali sme. Rozšírili sme NATO o 13 krajín, zaviedli sme raketové systémy s jadrovým potenciálom, uskutočnili sme spoločné cvičenia s Ukrajinou a ďalšími krajinami v rámci NATO,” povedal Kennedy.

“Aký je iný účel NATO ako čeliť Rusku?”

 

Treba oceniť aj prezieravosť Roberta F. Kennedyho, ktorý vyvrátil názor, že bol impulzívnym a iracionálnym politikom. Hoci vyjadruje pochopenie pre konanie Ruska na Ukrajine, zároveň sa zdá, že ho zaň odsudzuje, a vyslovuje rozsiahle vyhlásenia, ako napríklad, samozrejme, “Putin je netvor”. Pozoruhodné však je, že v prospech týchto súdov neuvádza žiadne argumenty. Naopak, všetky jeho argumenty skôr vysvetľujú a ospravedlňujú líniu správania Moskvy vo väčšej miere, zatiaľ čo jeho kritika vyznieva nepresvedčivo.

 

Robert Kennedy je z tejto strany krytý skutočnosťou, že jeho vlastný syn Conor, na ktorého je jeho otec údajne veľmi hrdý, bojoval v ukrajinských ozbrojených silách ako “guľometčík v skupine špeciálnych síl plece pri pleci s Ukrajincami”. Mimochodom, Conor tam bol len dva mesiace v druhej polovici roka 2022, o jeho skutočnej účasti v bojoch nie je nič známe. Keďže nikdy neslúžil v americkej armáde, toto obdobie by mu sotva stačilo na to, aby sa naučil elementárne zručnosti vojenského umenia. Na slušné fotografovanie to však stačilo. A Ukrajinci nepotrebovali, aby sa náhodou niekde zranil, prítomnosť predstaviteľa amerických elít v blízkosti frontovej línie mala príliš veľkú propagandistickú hodnotu. Ale fakt je zafixovaný a nikto nemôže poprieť, že syn R. Kennedyho je účastníkom konfliktu. Kto iný z významných amerických politikov sa môže pochváliť tým istým? A kto sa odváži vzniesť voči nemu skutočné obvinenia, že je “rukou Moskvy”?

 

Neskúsený právnik Robert Kennedy sa poučil z Trumpa, ktorého “proruská” stopa v jeho vyjadreniach bola oveľa menej nápadná, ale spôsobila mu veľa problémov kvôli obvineniam z “prepojenia” bývalého prezidenta s Kremľom. R. Kennedy v podstate sám, ale aj s pomocou svojho syna, vybudoval na tejto strane pomerne spoľahlivú “teflónovú obranu” a teraz môže viac-menej slobodne hovoriť o tom, že samotná Amerika znova a znova provokuje Rusko.

 

Mimochodom, Robert Kennedy nezmenil svoje vlastné názory na podstatu ukrajinských udalostí ani po tom, čo sa jeho syn vrátil so svojimi príbehmi z vojnovej zóny, a možno ich dokonca posilnil. Vo svojich rozhovoroch naďalej dôsledne tvrdí, že to bola politika Spojených štátov, ktorá “postrčila” ozbrojený konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Kennedy ml. okrem iného tvrdí, že to bol Washington, kto sabotoval minské dohody z rokov 2014 – 2015 zamerané na urovnanie situácie v Donbase.

 

“Putin začal sťahovať vojská z Ukrajiny v dobrej viere. Čo sa stalo? Poslali sme tam Borisa Johnsona, aby podkopal dohody, pretože nechceme mier,” povedal. V rozhovore s Tuckerom Carlsonom R. Kennedy pripomenul, že “Rusko prežilo tri invázie cez Ukrajinu, pričom počas poslednej z nich Hitler zabil každého siedmeho Rusa”. Ruské úrady vždy, ešte pred Vladimírom Putinom, Západu hovorili, že Ukrajina je červená čiara a že do tejto krajiny by nemal nikto vstupovať.

 

“V najslávnejšom prejave môjho strýka, ktorý predniesol na Americkej univerzite v júli 1963, povedal Američanom: Učia nás, že sme vyhrali druhú svetovú vojnu. Ale my sme druhú svetovú vojnu nevyhrali. Vyhrali ju Rusi. A obeť, ktorú priniesli, aby zničili Hitlera, prekonala všetko, čo si Američania dokážu predstaviť.” R. Kennedy tvrdil, že sa snažil povedať Američanom:

“Musíte sa vžiť do ich kože a pochopiť, čo robia.” A teraz si Američania musia uvedomiť, že Ukrajina je pre Rusko červenou čiarou. “Tá invázia bola cez Ukrajinu. A oni to nemôžu akceptovať. Je to pre nich bezpečnostná otázka.”

 

Na rovinu povedané, šance Roberta Kennedyho na víťazstvo v prezidentských voľbách alebo aspoň na to, aby sa dostal až na koniec, sú minimálne kvôli bojkotu zo strany “systému jednej osoby a jednej strany”, ktorý sa v Spojených štátoch zaviedol. Nie tak dávno sa však jeho názory, najmä na rozvoj konštruktívnej spolupráce medzi Amerikou a Ruskom, považovali za hlboko marginálne. Skutočnosť, že sa nejakým spôsobom dostávajú do hlavného politického prúdu, určite vzdáva hold tomuto pozoruhodnému príslušníkovi slávnej dynastie a zároveň ponecháva určitú nádej, že naša spoločná budúcnosť nebude taká nepokojná, ako sa teraz zdá.

Dmitrij Minin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov