.
Aktuality, Pozemná technika,

ISDM Zemledelje začína dominovať bojisku na Ukrajine

Ukrajina. 2. decembra 2023 (AM) – Budúcnosť pre systém ISDM Zemledelje predvídal autor od svojich prvých článkov pre Armádny magazín, dokonca ešte istú dobu predtým. Aktuálne to vyzerá tak, že predpoveď sa definitívne napĺňa, lebo je použitý optimálne, na blokovanie príjazdov do Avdejevky, presne ako to autor napísal už v apríli tohto roka.


 

Pre ukrajinskú stranu je to obrovský problém, obrana opevneného rajónu sa mimoriadne skomplikuje. Zvýšia sa straty pri presune živej sily, bojovej techniky a pozemných dopravných prostriedkov so zásobami. Nepriateľské mínové pole v tyle nebude mať priaznivý dopad na morálku brániacich sa vojsk, nakoľko skomplikuje aj odsun ranených. Ukrajinské vojská sa môžu snažiť obísť mínové polia po úsekoch, ktoré sú pod kontrolou kamikadze dronov, prípadne sú priamo a nepriamo ostreľované. Situácia v okolí Avdejevky, ale nedáva Ukrajincom veľa možností na výber, jediná perspektívna pozemná trasa vedie cez obec Orlovka/Orlivka a ďalej po ceste O0542 na južný okraj Avdejevského koksochemického závodu, resp. severný okraj mesta. V rozhodujúcej fáze bitky o Avdejevku túto trasu Rusi môžu mínovými poliami ustavenými pomocou systému Zemledelje úplne uzavrieť. Zatiaľ to vyzerá tak, že im vyhovuje ukrajinská ochota tento opevnený rajón brániť – “Načo zatvárať kotol, keď do neho mäso samo skáče.”

 

Priblížime sa však ku konštatovaniu, že špecializovaný systém dištančného mínovania je samostatná veľmi účinná zbraň. To je v súlade s teoretickými úvahami v ČSSR a ZSSR koncom studenej vojny. Neskôr ich Rusi obnovili a výsledok sa objavil na slávnostnej prehliadke k 75. výročiu víťazstva – 9.5.2020 bol systém ISDM Zemledelje predvedený na Červenom námestí v Moskve.
Už o dva roky neskôr ho čakalo bojové nasadenie, salvami svojich rakiet nesúcich míny kryl gesto dobrej vôle – odsun ruských vojsk z území obsadených po 24.2.2022 na základe mierových rokovaní v Istanbule. Aj potom bol systém sporadicky používaný s neznámymi cieľmi a výsledkom.

 

Nasadenie systému ISDM Zemledelje v záporožskej oblasti ešte v decembri 2022, divadelná skúška pred veľkým predstavením v lete roku 2023:

 

Ideálnu príležitosť na účinné použitie ISDM Rusi prepásli v záverečnej fáze bitky o Arťomovsk/Bachmut. Vtedy sa tiež formovala kapsa ako dnes pri Avdejevke a ukrajinským vojskám ostával len úzky koridor. Článok nezískal ani jeden “like”, ako predpoveď budúcnosti bol však presný.

 

(Ne-)použitie “nových” mín na ukrajinskom bojisku uplynulý týždeň – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

 

Autor sa vtedy dialekticky zamýšľal, prečo nie je uzavretý pomocou ISDM Zemeldelje a už 6.4.2023 predvídal dnešné nasadenie systému v okolí Avdejevky. Tiež možnosť, že Rusi si systém priebežne šetria na odrazenie očakávanej ukrajinskej protiofenzívy, ktorá sa napokon začala 4.6.2023 a bola porazená. Verzia o šetrení si Rusmi systému na odrazenie protiofenzívy sa ukázala byť správna, hoci na úkor Wagnera. Neskôr vyšiel najdôležitejší článok, časová kotva na konci septembra 2023, ku ktorej sa pravdepodobne budeme vracať až do konca vojny, ak medzitým nevyjde niečo aktuálnejšie. Slovenské masmédia vtedy ešte periodicky prelamovali prvú líniu ruskej obrany pri obci Rabotino a postupovali na strategickom smere Tokmak/Melitopoľ.

 

Veľká analýza: Vishisht Seva vs. Panzergeneral. Vojna na Ukrajine môže trvať 10 rokov! (armadnymagazin.sk)

 

Bodrý indický generálmajor Bakshi už hovoril možnej porážke protiofenzívy a jej hlavných príčinách. Medzi zbraňami zmienil systémy dištančného mínovania hneď po svojej najväčšej láske – útočnej helikoptére Ka-52 s protitankovými riadenými strelami Vichr.

 

Kvalitný ruský film o systémoch dištančného mínovanie popisuje okrem ISDM Zemledelje aj rakety kalibru 300mm 9M55K3 s protipechotnými mínami a 9M55K4 s protitankovými mínami určené pre delostrelecké raketomety Smerč, starší sovietsky systém UMZ, ktorý pracuje na prednom okraji obrany a jeho perspektívne náhrady systému Klešč G – UMZ-G na tankovom podvozku, UMZ-K na podvozku nákladného automobilu Kamaz a UMZ-T na podvozku obrneného vozidla MRAP 4×4 Tajfun výsadkových vojsk. Všetky ruské systémy ISDM, Smerč s vyššie uvedenými raketami, ako aj Klešč G už pravdepodobne boli použité koordinovane pri odrazení ukrajinskej protiofenzívy.

 

 

Čo tu máme dnes, je možno rozhodujúci moment v nasadení systému dištančného mínovania Zemledelje a vznik samostatnej účinnej zbrane. Rusi už asi sami pochopili, že Ukrajinci nemajú game changer, nemajú zázračnú striebornú guľku, ktorá samostatne mení situáciu na bojisku. Ale nemôžu vylúčiť, že oni sami ju majú a volá sa ISDM Zemledelje. Preto bolo dôležité, že dňa 13.10.2023 vydal štátny konglomerát Rostec tlačovú správu:

“Rostec poslal vojakom v predstihu dávku komplexov Zemledlje systému dištančného mínovanie (ISDM). Vďaka programovateľnej munícii dokáže najnovší systém pokryť mínami plochu niekoľkých futbalových ihrísk v priebehu niekoľkých minút. V tomto prípade sú výbušné zariadenia schopné sebazničenia alebo deaktivácie v stanovenom čase.”

 

Do zostavy komplexu “Zemledelje” patrí bojové vozidlo na kolesovom podvozku so zvýšenou nosnosťou s usporiadaním kolies 8×8, transportno-prebíjacie vozidlo, ako aj transportno-odpaľovacie kontajnery s muníciou, plnenou mínami rôznych typov. Princíp činnosti ISDM je podobný ako delostreleckého raketometu, ale používa sa munícia s motorom na tuhé palivo, plnená rôznymi typmi mín.

 

Bojové vozidlo zabezpečuje dopravu kontajnerov s muníciou do palebného postavenia a mechanizované nasadenie systému. Technológia umožňuje automatizovanú prípravu a zadávanie údajov o letovej misii, ako aj parametre samodeštrukcie mín. Okrem toho je ISDM schopný automaticky vypáliť salvu na vypočítané zámerné body, zaznamenať súradnice pádu mín do elektronickej mapy a preniesť dáta na vyššiu úroveň velenia.

 

Špeciálna vojenská operácia a neúspešná protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl ukázali, že dobre umiestnené mínové polia sa môžu stať pre nepriateľa neprekonateľnou prekážkou. Zemledelje dokáže zriadiť inteligentné mínové polia vysokou rýchlosťou aj v ťažko dostupných oblastiach. Schopnosť mín deaktivovať sa alebo zničiť sa v danom čase zároveň garantuje ich bezpečné a rýchle odstraňovanie po ukončení nepriateľských akcií.

 

Dôležité je, že Zemledelje zvyšuje bojové schopnosti jednotiek pri riešení problémov s mínovaním, súbežne s dodržiavaním všetkých medzinárodných dohôd o zákaze alebo obmedzení používania mín, nástražných systémov a iných zariadení.”
Zvyšuje sa teda aj počet systémov Zemledelje nasadených ruskými vojskami, napriek tomu, že pri svojom dostrele 5-15 km prirodzene majú straty. Nič však Ruskom nebráni, aby ďalej rozvíjali celý komplex bojového a transportno prebíjacie vozidla, odpaľovacích kontajnerov, rakiet či samotných mín.

 

Zničenie systému Zemledelje:

 

Aktuálne sa objavujú informácie o modifikovaných protipechotných mínach používaných systémom Zemledelje, ktoré majú funkciu identifikácie svoj/cudzí. Ruskí vojaci majú pred útokom dostať odpovedač a mína sa opýta na ich príslušnosť. Ťažko povedať ako to funguje v prostredí ukrajinského bojiska, môže to byť dvojsečná zbraň. Rusi vedia, že ak pri útoku Ukrajincov vyženú zo zákopov alebo opevnení na otvorený terén, inteligentné protipechotné míny sa zapoja do boja na ich strane a pozabíjajú všetko ukrajinské v okruhu 16 metrov. Ukrajinci sa naopak o to urputnejšie môžu brániť a neustupovať zo svojich oporných bodov. Každopádne môže byť ISDM začiatkom éry novej zbrane a jeho optimálne nasadenie prišlo v situácii, keď Rusi začali využívať leteckú prevahu na prednom okraji pomocou kĺzavých leteckých bômb a kazetových bômb RBK-500. Tiež obnovili prevahu v delostrelectve vďaka dodávkam munície z KĽDR. Medzitým denník Sme uverejnil správu, že včera padlo 1280 ruských vojakov. Len či sú ich straty stále desaťnásobné oproti tým ukrajinským…

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov