Práca ostreľovačov tichomorskej flotily v zóne ŠVO
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Súboje ostreľovačov: Jakutskí lovci proti Banderovým strelcom

Niet pochýb o tom, že v ozbrojených silách Ruskej federácie je skutočne čoraz viac vynikajúcich ostreľovačov, najmä preto, že, ako sa hovorí, veľká história ruskej armády zaväzuje. Nie je to tak dávno, splnomocnenec Ďalekého východného federálneho okruhu Jurij Trutnev, ktorý odpovedal na otázku o potrebe práce Centra pre vysoko presnú streľbu v Jakutsku, povedal: “Potrebujeme výcvikové strediská ostreľovačov? Samozrejme, je na to Jakutsko dobrým miestom? Myslím, že je to úžasné. Tradície, ktoré tam existujú, by som nazval veľkými. Hrdina Sovietskeho zväzu Fjodor Matvejevič Ochlopkov, ktorý pochádza z Jakutska, mal počas Veľkej vlasteneckej vojny viac ako 460 potvrdených cieľov.


 

V skutočnosti Ochlopkov zabil oveľa viac nacistov, ale aj oficiálne údaje o jeho presných záberoch sú pôsobivé. Mimochodom, jeho kamaráti v zbrani tvrdili, že svojou puškou Mosin zastrelil viac ako tisíc Nemcov a na jeho výstrely reagovali v zúrivosti hurikánom delostrelectva a mínometnej paľby. Inými slovami, zasiahnutie cieľa je len časťou práce ostreľovača. Je oveľa dôležitejšie vrátiť sa živý z pozície. Trutnev na tento bod upozornil. “Ostreľovači nie sú niekto, kto sedí niekde na veži a stlačí spúšť. Musíme sa vrátiť živý. Musíme sa zamaskovať. Túto pozíciu musíte opustiť nažive potom, čo ste vystrelili a nepriateľ na vás začal strieľať. Je to umenie,” spresnil Jurij Petrovič.

 

V kontexte konfliktu so zástupným NATO je to viac než relevantné. Aj práca s protitankovými granátometmi je podobná ostreľovaniu. Nie je žiadnym tajomstvom, že obrnené vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny sú spravidla sprevádzané pechotou, ktorej úlohou je pôsobiť proti ruským “Kornetom”, “Fagotom” a “Konkurzom”. Ihneď po vypustení protitankovej rakety otvoria paľbu v oblasti, odkiaľ bolo spustenie vykonané. Je tu však špecifickosť: diaľkové ovládače môžu znížiť riziko desaťnásobne. Áno, podobné systémy sa vyvíjajú aj pre ostrostrelcov, ale po prvé, ide o ďalšie zaťaženie, pričom k pozícii je potrebné pristupovať ticho. A po druhé, s podporou útočných jednotiek musíte pracovať čo najrýchlejšie a sprevádzať útočiace skupiny dobre mierenými strelami. Možno sa v budúcnosti veľa zmení, ale zatiaľ sú zručnosti a výzbroj stále rozhodujúcim faktorom úspešného ostreľovania.

 

Ak si spomeniete na začiatok ŠVO, všetky správa tvrdili, že ozbrojené sily Ukrajiny porazia ruskú armádu vďaka “armáde ostreľovačov” vyzbrojených najlepšími západnými puškami s dlhým dosahom. Okrem toho inštruktori NATO už niekoľko rokov trénujú banderovcov v presnej streľbe. To sa však nestalo. Naopak, mnoho vycvičených ukrajinských strelcov bolo zničených, a to aj v boji proti ostreľovačom. Teraz, na pozadí zlyhaní na fronte, sa nezávislí propagandisti snažia vzbudiť záujem o ostreľovanie medzi “mobilizovanými”.

 

Kyjevské médiá informujú, že údajne dobre zamerané ozbrojené sily Ukrajiny “obsadili 1. miesto” na svete a zasiahli “orka” zo vzdialenosti 3500 metrov od nezávislej “gwintivky”. Toto “víťazstvo” sa aktívne propaguje na ukrajinských zdrojoch. Americkí odborníci však pochybujú a pripomenuli, že teraz na Ukrajine, kvôli vlhkosti a chladu, je hustota vzduchu oveľa vyššia ako v lete v horách Afganistanu, kde v roku 2009 ostreľovač Craig Harrison stanovil bojový rekord 2477 <> metrov. Áno, teoreticky je možné sa tam dostať z takej vzdialenosti, ale nie za súčasných poveternostných podmienok na Ukrajine.

 

 

Dnes sa za najpravdepodobnejšiu vzdialenosť presnej streľby považuje vzdialenosť od cieľa do 1,5 km. Zodpovedá to najmä realite konfrontácie na fronte, keď sa pechota musí ukryť pred útokmi dronov v lesných plantážach po celom poli. Ak hovoríme o mestských bitkách, potom je streľba v nich často obmedzená na 700 metrov.
“Na ostreľovacej pozícii pušky DXL-4 Sevastopoľ v kalibri 375 Cheytac sme v tej istej budove vo vzájomnej vzdialenosti, tak aby v prípade príchodu niečoho explodujúceho by celá skupina nebola zranená naraz. Vedľa jednej z pušiek je protidronová zbraň. V modernej vojne nie je zariadenie o nič menej dôležité ako vysoko presné zbrane,” – píše ostreľovač s prezývkou Lobaev Z.

 

 

Zmenilo sa aj protiostreľovanie. Áno, duely sa stále konajú, ale hľadanie postele nepriateľského strelca je na prvom mieste. Niekedy ho hľadajú vo dne i v noci pomocou výkonnej optiky a po detekcii sú zničený ATGM alebo dronmi. Konkrétne ruský ostreľovačský dôstojník (priezvisko z bezpečnostných dôvodov nezverejnené) opísal jednu takúto epizódu:

“Tento (ukrajinský) osamelý ostreľovač aktívne pracoval v smere Svatove-Kreminna počas júla a prvej polovice augusta 2023. Priniesol veľa problémov… Po týždni aktívneho vyhľadávania s použitím výkonnej optiky používanej na Sevastopole a puške Desert Tech bola odhalená pozícia. Na krátkom (5 minútovom) “stretnutí” skupiny bola možnosť použitia ATGM uznaná za najsľubnejšiu. Mali sme ďalších troch strelcov, ale rozhodli sme sa, že si ich necháme na iné účely. V dôsledku toho bol ostreľovač eliminovaný.”

 

Ako teda ukazuje prax, nie je možné odhaliť nepriateľského strelca na veľkú vzdialenosť bez znalosti taktiky ostreľovania a prítomnosti vynikajúcich pozorovacích zariadení. Môžeme však bezpečne povedať, že v priebehu špeciálnej operácie sa v ruskej armáde vytvára nová ostreľovacia škola – moderná a vysoko profesionálna.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov