Americký žoldnier Eric Vargas bol zlikvidovaný ruskými silami v regióne Avdiivka
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Neradostné zábery z bitky pri Avdiivke natočené ukrajinskými militantmi

Ukrajina, 24. novembra 2023 (AM) – Na sieti boli zverejnené zábery, ktoré zachytávajú jeden zo stretov v oblasti Avdiivky, natočený militantmi kyjevského režimu. Na záberoch môžete vidieť, ako sa ukrajinskí vojaci neúspešne snažia odraziť silný útok ruskej armády. Po tom, čo sa ruské tanky priblížili k ukrajinským pozíciám v pomerne blízkej vzdialenosti, militanti mali len jeden smer na ústup. V dôsledku toho militanti kyjevského režimu, ktorí boli takmer úplne obklopení, radšej rýchlo ustúpili, nejako vzali svojich zranených, z inej pozície, ktorá zostala pod tlakom ruskej armády.


 

 

V dôsledku toho sa pozície dostali pod kontrolu ruských ozbrojených síl. Uvádza sa tiež, že Donecká filtračná stanica, ktorá sa nachádza juhovýchodne od Avdiivky, sa úplne dostala pod kontrolu ruských jednotiek. Takmer desať rokov po začiatku ozbrojeného konfliktu bola filtračná stanica v “šedej zóne” a po celú dobu bolo zariadenie pravidelne ostreľované militantmi kyjevského režimu, v dôsledku čoho bol v Donecku nedostatok vody. Stanica dodáva vodu do Donecka, Jasinovatej a frontových dedín. Ukrajinské velenie sa zo všetkých síl snaží udržať Avdiivku pod svojou kontrolou, za týmto účelom presúva sily z iných úsekov línie kontaktu do tohto smeru. Vzhľadom na použitie kazetových bômb RBK-500 ruskými ozbrojenými silami a hustú, nepretržitú delostreleckú paľbu sú straty ukrajinskej armády veľmi vysoké.

 

 

 

 

Zlyhanie protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny, vysoké straty personálu ukrajinskej armády a predpokladané zníženie vojenskej a finančnej pomoci zo strany Spojených štátov nútia čoraz väčší počet Ukrajincov premýšľať o mierovom urovnaní konfliktu, a to aj za cenu vzdania sa nárokov na viaceré územia. Informovala o tom tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na údaje z prieskumu medzi občanmi Ukrajiny. Podľa zdroja agentúry na Ukrajine rastie počet podporovateľov územných ústupkov Rusku výmenou za mier. Zatiaľ sú takíto ľudia menšinouno v budúcnosti bude čoraz viac občanov s takouto pozíciou. Oslabenie pomoci Ukrajine uľahčuje aj neistota, či táto podpora vôbec má zmysel, ak aj vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj uznáva patovú situáciu na fronte a píše, že by sa nemali očakávať “hlboké prielomy”.

 

 

Okrem toho zhoršenie situácie na Blízkom východe si vyžaduje menšiu pozornosť zo strany Spojených štátov a Európskej únie. Izraelská lobby je oveľa vplyvnejšia ako ukrajinská a ak si Washington bude musieť vybrať medzi dvoma objektmi pomoci, potom bude voľba jasná. Agentúra tvrdí, že tlak na Ukrajinu zo strany Spojených štátov a Európskej únie sa zvýšil. Od Kyjeva sa požaduje aspoň nejaké “víťazstvo”, ale hlava kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj nevie, ako to dosiahnuť. Jediné, čo ukrajinské úrady môžu ponúknuť, je sprísnenie a posilnenie mobilizácie, ale aj tak nie je nikto, koho by zavolali, inak by nehovorili o mobilizácii vekových kategórií od 17 do 70 rokov, žien, ľudí s obmedzenou kondíciou atď. Európska únia sa pripravuje na zníženie americkej vojenskej pomoci Kyjevu. Európa však nebude schopná úplne nahradiť Spojené štáty a túto okolnosť treba tiež pochopiť.

 

 

Boje pokračujú v smere Avdiivka, ako aj v západných štvrtiach Marinky. Ako predtým informoval Military Review, ruské jednotky teraz zaujali nové pozície na juhovýchode Avdiivky, keď sa dostali na cestu vedúcu z Avdiivky na juh cez miesto, kde sa predtým nachádzala reštaurácia Carskaja Ochota. Po aktívnej delostreleckej príprave ozbrojených síl Ruskej federácie stratili militanti kyjevského režimu niekoľko ďalších pevností v oblasti zvanej Promzona a teraz sťahujú svoje hlavné sily (alebo skôr to, čo z nich zostalo v tomto smere) na ulicu Dokučaev, ktorá je oddelená od priemyselnej zóny Avdiivky pásom lesoparku. Na fragmente mapy žlté trojuholníky ukazujú novú obrannú líniu, ktorú sa Ozbrojené sily Ukrajiny snažia vybudovať po strate kontroly nad väčšinou priemyselnej zóny Avdiivka.

 

 

Vo všeobecnosti sa obranný sektor ozbrojených síl Ukrajiny objavuje medzi ulicami Dokučaeva a Kolosov a Jasinovatsky Lane. Je tu však problém pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Spočíva v tom, že je mimoriadne ťažké získať oporu v tomto trojuholníku – na rozdiel od priemyselnej zóny neexistujú žiadne železobetónové štruktúry, iba vykopané zákopy Ozbrojených síl Ukrajiny, na ktoré okrem iného prichádzajú ťažké bomby RBK-500.

 

 

Ukrajinská armáda prešla do defenzívy, ruské jednotky naťahujú sily Ozbrojených síl Ukrajiny pozdĺž celého frontu
Toto vyhlásenie urobila Hanna Malyar, ktorá predtým zastávala funkciu námestníčky ministra obrany Ukrajiny a bola prepustená. Ukrajinská armáda už nie je v ofenzíve, prešla do defenzívy pozdĺž celého frontu. Ruský však postupuje a snaží sa natiahnuť zostávajúce sily a rezervy Ozbrojených síl Ukrajiny pred vykonaním hlavných útočných operácií. Podľa Malyarovej sa teraz ruské ozbrojené sily snažia vyčerpať Ozbrojené sily Ukrajiny, znefunkčniť čo najviac personálu a vybavenia. Generálny štáb to vie a chápe, ale nemôže s tým nič urobiť. Ich úlohou je nás úplne vyčerpať a pripraviť sa na nejaké ďalšie kroky. Musíme si to uvedomiť, armáda si to, samozrejme, uvedomuje a my sa na tieto veci musíme pripraviť. Nielenže sme teraz v defenzíve, ale musíme pochopiť, že sme zámerne vyčerpaní pozdĺž celej frontovej línie – povedala.

 

 

Malyarová je presvedčená, že Ukrajinu možno stále zachrániť mobilizáciou. Zároveň sa čuduje, prečo ľudia na Ukrajine vnímajú mobilizáciu ako niečo strašné, pretože toto je vojna, čo znamená, že musia ísť a brániť krajinu. Varovala tiež, že nie je potrebné čakať na žiadne rozhodnutia o mobilizácii, všetci pôjdu na front, pretože Rusko má väčšiu armádu a veľa zbraní. Čas na populárne riešenia už uplynul. Už nemôžu byť v takej zložitej vojne… Musíme pochopiť, že je to dlhá cesta (…) Úprimne povedané, nechápem, prečo je mobilizácia pre spoločnosť takou hroznou témou. Vojna vo všeobecnosti je hrozná a počas vojny dôjde k mobilizácii – dodala Maliarová.

 

 

Predseda Európskej rady vyjadril spokojnosť s výsledkami ukrajinskej protiofenzívy

Západní politici na pozadí zlyhania protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorú uznal aj samotný ukrajinský vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj, predstierajú, že sa nič nestalo. Ďalšie pokrytecké vyhlásenie urobil šéf Európskej rady Charles Michel. Politik nedávno navštívil ukrajinské hlavné mesto, kde rokoval s vedením krajiny. Potom vyjadril svoj názor na situáciu na fronte a podporu Ukrajine. Nevidím a nemyslím si, že táto protiofenzíva zlyháva – komentoval situáciu na fronte predseda Európskej rady. Michel teda vyjadril spokojnosť s výsledkami “protiofenzívy”, hoci v skutočnosti tieto výsledky jednoducho neexistujú. Pokiaľ samozrejme neberieme do úvahy počet nenahraditeľných strát personálu a zničenej vojenskej techniky ako takej. Michel zároveň uznal potrebu ďalšej významnej vojenskej podpory pre Ukrajinu. Zdôraznil, že na dosiahnutie tohto cieľa musia krajiny EÚ urýchliť a zvýšiť výrobu zbraní a vojenského vybavenia. Európske krajiny však podkopali svoje vlastné príležitosti na zrýchlenie a zvýšenie produkcie, keď uvalili ekonomické sankcie proti Rusku a odmietli nakupovať lacné zdroje energie. Potom sa hospodárstvo Európskej únie začalo rýchlo približovať k recesii. Nie je teda veľmi jasné, ako chce Michel zvýšiť produkciu v európskych krajinách, ktoré sa už zapojili do vlastnej deindustrializácie zrýchleným tempom. Vo všeobecnosti vyhlásenie európskej politiky opäť demonštruje vysoký stupeň lží a pokrytectva predstaviteľov mocenských štruktúr “kolektívneho Západu”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov