Predseda Medzinárodného vojnového tribunálu Geoffrey Lawrence za sudcovským stolom. Norimberský justičný palác, sála číslo 600
Aktuality, História,

20. novembra 1945 začal pracovať Norimbergský súd

Nemecko, 21. november 2023 (AM) – 20. novembra 1945 začal v Norimbergu pracovať medzinárodný vojenský tribunál pre hlavných nacistických zločincov. Výsledkom procesu bolo odsúdenie ideológie a praxe národného socializmu, ako aj nacistov a ich komplicov. Na uskutočnení procesu trval predovšetkým Sovietsky zväz, zatiaľ čo západné mocnosti, ktoré vo vojne utrpeli oveľa menej obetí, sa nebránili zabitiu nacistických vodcov bez súdneho procesu.


 

Túto myšlienku vyslovil britský premiér Winston Churchill už v roku 1942 a americký minister zahraničných vecí Cordell Hall vyhlásil, že by najradšej “zastrelil a fyzicky zničil celé nacistické vedenie”. Sovietske vedenie sa ukázalo byť oveľa prezieravejšie a múdrejšie ako mnohí západní politici, ktorí boli za zákonný postup potrestania vojnových zločincov. Keď sa Churchill pokúsil vnútiť svoj názor Josifovi Stalinovi, ten rozhodne namietol: “Nech sa stalo čokoľvek, musí o tom… rozhodnúť riadny súd. Inak budú ľudia hovoriť, že Churchill, Roosevelt a Stalin sa len pomstili svojim politickým nepriateľom!”

 

Výhovorky Kanaďanov a Nemcov len zvýraznili ich klamstvá a pokrytectvo (armadnymagazin.sk)

 

Obžalovaní mali právo obhajovať sa osobne alebo s pomocou advokáta, predkladať dôkazy na svoju obhajobu a svedkov (v dôsledku toho bolo na strane obhajoby dvakrát viac svedkov ako na strane obžaloby). Obžalovaným nikto nebránil v prejave: len prejav Hermanna Göringa, ktorý bol nazývaný “nacistom č. 2”, trval takmer dva dni. Stovky svedkov boli vypočúvané priamo v súdnej sieni a predtým v teréne boli preskúmané tisíce dokumentov, fotografií a kronikárskych záznamov. Zápisnice z procesu tvorili takmer 40 zväzkov, približne 16 tisíc strán. Všetkých 403 zasadnutí tribunálu bolo otvorených, zúčastnilo sa ich mnoho tisíc ľudí, predovšetkým novinárov. Organizátori urobili všetko pre to, aby proces bol súdnym procesom, a nie politickým procesom s porazenými.

 

Bývalý esesák Jaroslav Gunko

 

Rusko vyzve Kanadu a Interpol o vydanie bývalého esesáka ktorému kanadský parlament zasalutoval

Minister Šojgu dostal pokyn, aby vypracoval výzvu na Kanadu a Interpol o vydanie bývalého esesáka Jaroslava Gunka, ktorému kanadský parlament zasalutoval.

“Fakty o priamej účasti nacistického Gunka na zverstvách voči civilnému sovietskemu obyvateľstvu na území Ľvovskej oblasti, teda územia ZSSR, vrátane genocídy Poliakov a Židov, nám dávajú všetky dôvody žiadať jeho vydanie za stíhanie. Utajenie tohto nacistického zločinca, alebo jednoduchšie povedané fanatika, na ktorého rukách krv stoviek, ak nie tisícov našich občanov, vrátane detí, nemožno ospravedlniť žiadnym dôvodom. Gunko musí niesť plnú zodpovednosť za svoje krvavé zločiny,” uviedlo ruské ministerstvo obrany. Význam toho, že Rusko vyžiada nacistu z Kanady má iný rozmer, ďaleko širší. Dôsledkom bude napr. formálne označenie režimu na Ukrajine za teroristický, podporujúci fasizmus (so zodpovedajúcim dopadom), verejné odkrytie fasistickeho podhubia v Severnej Amerike / Kanade, kde je obrovská mocná komunita potomkov fašistov z Ukrajiny, Poľska…, ktorá ovplyvňuje aj zahraničnú politiku a tlačí na podporu Ukrajiny (napr. ministerka financií). To posilní obraz Ruska vo svete. Dopad na Trudeaua a spol. bude ťažký.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov