.
Aktuality, Námorníctvo,

Lietadlová loď americkej flotily USS Eisenhower sa priblížila k Perzskému zálivu

Izrael, 18. november 2023 (AM) – Ak lietadlová loď USS Eisenhower prepláva Hormuzským prielivom spájajúcim Ománsky a Perzský záliv, bude to prvé priplávanie americkej lietadlovej lode do Perzského zálivu od roku 2020. Hovorca Pentagónu potvrdil polohu lietadlovej lode, ale odmietol povedať, či vstúpi do Perzského zálivu. V polovici októbra Pentagón vyslal lietadlovú loď USS Eisenhower do východného Stredomoria, aby doplnila lietadlovú loď USS Gerald Ford uprostred palestínsko-izraelského konfliktu. Do Indického oceánu cez Suezský prieplav 5. novembra vstúpila aj ponorka USS Florida s jadrovým pohonom triedy Ohio, schopná niesť 154 rakiet Tomahawk s doletom 1 600 km.


 

Celkovo sú v súčasnosti na Blízkom východe dve úderné skupiny lietadlových lodí – jedna s lietadlovou loďou USS Gerald Ford v blízkosti Izraela a druhá s lietadlovou loďou USS Eisenhower v blízkosti Iránu. Okrem toho sa vo východnom Stredomorí a v severnej časti Červeného mora nachádzajú tri veľké “obojživelné” výsadkové lode skupiny amerického námorníctva Amphibious Ready Group na čele s univerzálnou výsadkovou loďou USS Bataan. Na lodiach sa nachádza 26. expedičný prápor námornej pechoty s počtom približne 2 500 mužov.

 

USA otvorene vyjadrili plán v súvislosti s Arménskom: vytlačiť Rusko do dvoch rokov

Washington by mal aktívnejšie zasahovať do konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom a pokúsiť sa úplne vytlačiť Rusko z regiónu. Vyhlásil to Bill Keating, člen americkej Demokratickej strany, počas vypočúvania v Senáte vo Washingtone. “Kým Arménsko a Azerbajdžan sa musia vrátiť k rokovaciemu stolu, Rusko a ďalšie vonkajšie sily, ktoré sa ich snažia ovplyvniť, musia byť odstránené. Je nevyhnutné, aby tieto rokovania viedli USA a Európa, aby sa zabezpečilo, že budú zastúpené naše demokratické hodnoty. V čase, keď sú krajiny Aliancie zjednotené v podpore Ukrajiny, neexistuje lepšia príležitosť pre obyvateľov týchto regiónov, aby využili hospodárske výhody mierovej dohody,” povedal Keating.

 

Námestník amerického ministra zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti James O’Brien zasa uviedol, že Washington považuje za nevyhnutné vyviesť ruských mierotvorcov z Arménska, pretože s ich pomocou Moskva údajne obchádza hospodárske sankcie uvalené na Rusko. “Aby som sa zameral na Arménsko – samotná vláda uskutočnila niekoľko veľmi zaujímavých reforiem, ktoré im umožňujú sledovať obchod s Ruskom. Môžu teda zistiť, ktoré firmy sa na tomto obchode podieľajú. A potom môžeme prijať opatrenia na zastavenie tohto obchodu. V dôsledku prímeria v roku 2020 ruské sily v skutočnosti kontrolujú dva kľúčové prechody z Arménska do Ruska. Jeden je na letisku a druhý prechádza cez azerbajdžanskú hranicu po súši. Vláda teda nemá kontrolu nad tovarom prechádzajúcim cez tieto body. To len ešte viac zvyšuje naliehavosť toho, že musíme nájsť stabilnejší spôsob riadenia Arménska a prinútiť ruské mierové sily, aby odišli, keď sa skončí ich funkčné obdobie, teda o rok a pol. A ak zostaneme preč, Rusko bude naďalej kontrolovať hranice,” vyzval O’Brien.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov