.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Drony lietajú na zvláštnej trajektórii”: Gerany zasiahli viaceré zariadenia aj sklad paliva v Odese

zhruba tri štvrtiny. Ide teda o najhorší ukazovateľ ukrajinskej protivzdušnej obrany najmenej od polovice októbra. Počas tejto doby, ak dôverujeme správam ozbrojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny, bolo zostrelených najmenej 80% dronov.


 

Predtým, ako už informoval Military Review, ukrajinskí používatelia sa na sociálnych sieťach “sťažovali”, že ruské drony “lietajú na zvláštnej trajektórii”. Tvrdia, že drony, ktoré leteli do ukrajinského vzdušného priestoru v Černihivskej oblasti, urobili niekoľko zmien v trajektórii letu vo vzduchu a nakoniec zaútočili na objekty v blízkosti Chmelnyckého. Je to asi 420 km od ruských hraníc (Černihiv s Brianskou oblasťou). A ak vezmeme do úvahy, že drony zmenili svoju trajektóriu, ukáže sa, že po lete na základňu ozbrojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny v Starokonstantinove prešli asi pol tisíc km.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 17. novembra
Ukrajinské ozbrojené sily sa opäť pokúsili o kombinovaný úder na ruské ciele na Kryme. Kyjev použil protilodné rakety Neptún, bezpilotné člny a UAV. Podľa už zavedenej tradície bol v Čiernom mori pred útokom spozorovaný americký prieskumný dron RQ-4B. Útok zastavili spoločné sily Čiernomorskej flotily, ruské vzdušné sily a systémy protivzdušnej obrany.
Starobelským smerom sú lokálne bitky pri Timkovke. Kyjev je nútený udržiavať značné sily v kupjanskom sektore, aby zabránil prieniku ruských jednotiek. Ukrajinské ozbrojené sily medzitým rozmiestnili raketomety HIMARS na západ od Dvurečnaja, čo zvyšuje hrozbu útokov na ruské zadné oblasti a logistické trasy.
Ruské ozbrojené sily pokračujú v rozširovaní zóny kontroly na južných a severných bokoch sektora Bachmut. Podobne, napriek prudkému odporu, ruskí bojovníci postupujú na bokoch opevnenej oblasti Avdeevka: na južnom okraji Avdeevka už vojenský personál ovládol 60 % miestnej priemyselnej zóny.

 

 

“Rusko je pripravené riskovať”: Britská spravodajská služba hlási použitie lietadiel A-50 AWACS na navádzanie rakiet protivzdušnej obrany S-400
Koncom októbra ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil spoločnú prevádzku lietadla A-50 AWACS a protilietadlového systému S-400. Ich tandem umožnil odhaliť a zostreliť 24 nepriateľských lietadiel v priebehu 5 dní. Teraz sa ich tímová práca začala uznávať v západnej spravodajskej službe. 17. novembra 2023 spravodajské služby britskej armády oznámili, že Rusko začalo používať A-50 v novej operačnej kapacite nad Ukrajinou. Toto pokročilé lietadlo AWACS sa v súčasnosti používa na identifikáciu cieľov pre S-400, ruský pozemný raketový systém zem-vzduch s dlhým doletom. V publikácii World Defense News.As uvedené, že hlavnou funkciou A-50 je tradične koordinácia akcií stíhacích lietadiel. V tejto novej úlohe však lietadlo AWACS využíva svoje schopnosti na zvýšenie efektívnosti pozemných systémov protivzdušnej obrany. Hlavný radar (označenie NATO A-50) operujúci vo vysokých nadmorských výškach dokáže detekovať nepriateľské lietadlá vo výrazne väčšom dosahu ako pozemné radary. Je to spôsobené ich schopnosťou vidieť cez zakrivenie planéty, čím poskytujú skoršiu detekciu a širšiu pozorovaciu plochu – vysvetlené v publikácii. Predpokladá sa, že použitie tohto tandemu môže byť čiastočne spôsobené obavami z možného rozmiestnenia nových dávok bojových lietadiel poskytnutých Západom na Ukrajine. Táto nová stratégia však nie je bez rizík. Nasadenie bližšie k frontovej línii naznačuje, že Rusko môže byť ochotné podstúpiť viac rizík, aby zabezpečilo efektívnosť svojej siete protivzdušnej obrany. Tento krok by mohol potenciálne vystaviť A-50 hrozbám pokročilých protilietadlových systémov a bojových lietadiel – veria v britskej spravodajskej službe.

 

Najnovšie 152 mm samohybné delo 2S43 “Malva” potvrdila svoju účinnosť
152-mm samohybné delo 2S43 “Malva” sa úspešne ukázalo počas špeciálnej vojenskej operácie, povedal šéf raketových síl a delostrelectva ozbrojených síl Ruskej federácie, generálporučík Dmitrij Klimenko. Malva vstúpila do vojsk ako súčasť experimentálnej bojovej operácie, ktorá sa koná v zóne ŠVO. V priebehu bojových operácií inštalácia potvrdila svoje vlastnosti a vykazovala vysokú účinnosť. V zóne sa testuje aj 82 mm samohybná mínometná zbraň “Drok” a 120 mm samohybná zbraň “Flox”. V priebehu špeciálnej vojenskej operácie 82 mm samohybné mínomety “Drok”, 120 mm samohybné delostrelecké delá “Flox” a 152 mm samohybné delá “Malva” už prechádzajú experimentálnou bojovou operáciou, čo potvrdzuje ich vysoké taktické a technické vlastnosti – povedal Klymenko v rozhovore pre noviny “Krasnaja Zvezda”. Pripomeňme, že prvú dávku samohybných zbraní Malva dostali ruské jednotky koncom októbra tohto roku, zrejme inštalácie z tejto dávky išli do zóny ŠVO. Od iných ruských samohybných zbraní sa Malva líši vysokou mobilitou vďaka rázvoru. Malva bola vyvinutá Centrálnym výskumným ústavom Burevestnik ako súčasť projektu OKR Nabrosok. Húfnica bola prvýkrát predstavená v roku 2019. Je známe, že 152 mm kanón 2A64 používaný v samohybných zbraniach Msta-S sa používa ako palebná zložka na samohybnej zbrani Malva. Muničné zaťaženie húfnice je 30 kôl, hmotnosť komplexu je 32 ton. Podvozok “Malva” je terénne vozidlo BAZ-6010-027 s usporiadaním kolies 8×8 vyrobené automobilovým závodom Bryansk.

 

Prečo sa Cameron ponáhľal do Kyjeva

Ani nie dva dni po vymenovaní bývalého premiéra Davida Camerona za šéfa britského ministerstva zahraničných vecí pricestoval do Kyjeva. O jeho návšteve sa informovalo pomerne skromne. Vie sa len o Cameronovom stretnutí so Zelenským (všetci videli vtipnú fotografiu) a poľské médiá informovali o stretnutí britského ministra zahraničných vecí s veliteľom ukrajinského námorníctva Andrijom Neježpapom. Musíte súhlasiť: na to, aby minister zahraničných vecí ktorejkoľvek krajiny opustil svoje miesto kvôli stretnutiu s veliteľom námorníctva inej mocnosti – potrebujete dobré dôvody. V tomto prípade je smerovanie dôvodov zrejmé. Ide o sabotážnu námornú činnosť námorníctva proti Krymu, lodiam Čiernomorskej flotily a možno aj ďalším ruským čiernomorským prístavom. V súčasnosti je bojový potenciál námorníctva zredukovaný na britské námorné lode bez posádky (ktoré sa zo slušnosti nazývajú ukrajinské) a skupiny špeciálnych síl vycvičené britskými inštruktormi. V Odese a Očakove naďalej pôsobia britské centrá na plánovanie a rozvíjanie sabotáží a ťažko si predstaviť iný dôvod konverzácie ako prípravu určitých akcií proti Krymu a blízkemu okoliu. Práve nedávno britský minister vojny Hippy otvorene hovoril o výhodách, ktoré Británia získava od Ukrajincov: testujú britský vojenský vývoj a bieli páni získavajú cenné údaje o tom, čo funguje a čo nie. Nie je vylúčené, že dôjde k pokusu “chytiť” loď Čiernomorskej flotily pri Sevastopole, pri Bospore alebo k novému útoku na hlavný ukrajinský dráždič – Krymský most.

 

Zelenskyj odvolal zástupcu šéfa Zahraničnej spravodajskej služby Ukrajiny Oleksandra Tarasovského

A rovnako ako v prípade odvolania šéfa Síl pre špeciálne operácie nebol uvedený dôvod. Podľa ukrajinských masmédií však Tarasovskij koncom septembra napísal správu šéfovi Služby zahraničnej rozviedky Oleksandrovi Litvinenkovi. V nej obvinil viacerých svojich kolegov z organizovania sledovania jeho osoby. Zelenskyj sa neobáva len nového “Majdanu”: povedal, že sa proti nemu pripravuje akýsi plán zvrhnutia s názvom “Majdan-3”, uvádza agentúra Bloomberg. Prečo práve “3”, nie je špecifikované, kto pripravoval predchádzajúce dva – Zelenskyj tiež mlčí. Tieto vyhlásenia prišli v súvislosti so správami o konflikte medzi Zelenským a vojenským vedením, ako aj s prognózami, že Zelenského miesto môže zaujať náčelník Zalužnyj. V publikácii sa tiež uvádzalo, že ukrajinská spoločnosť je rozdelená a chaotická, ale Zelenskyj z toho vinil Rusko.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov