.
Aktuality, Pozemná technika,

“Spustili na nás lov.” Kto je nočnou morou ukrajinských tankistov?

V doneckom smere Ozbrojené sily Ukrajiny už mnoho rokov vytvárajú silné opevnenia. Ruské jednotky však postupujú. Najmä vďaka leteckým prieskumným lietadlám a prevádzkovateľom dronov FPV. O ich každodennom boji – v správe RIA Novosti.


 

V slabo osvetlenom suteréne zničeného domu vyzerá atmosféra skôr ako počítačový klub: niekoľko ľudí v okuliaroch FPV s joystickmi v rukách prudko stláča tlačidlá, len občas si vymení pár fráz. Na malej obrazovke sú polia a lesné plantáže nahradené výškovými budovami, po ktorých nasleduje priemyselná zóna. Obraz niekedy stráca jasnosť a dokonca na niekoľko sekúnd úplne zmizne. Chrapľavý hlas v rádiu požaduje, aby sa čo najskôr našiel a zničil tank strieľajúci na ruskú pechotu.
“Ja sám som slúžil ako útočník šesť mesiacov a viackrát som zažil ten zlý pocit, keď na vás pracuje T-72 alebo T-80,” hovorí starší operátor čaty s volacím znakom Bledny, ktorý riadi let kamikadze dronu. “Ale tu to nie je o nič jednoduchšie. Psychická záťaž je obrovská, pretože nájdenie a zničenie cieľa trvá len pár minút. Vo všeobecnosti sa dlane potia nie menej ako pri útoku.” Súradnice sa spravidla prenášajú prieskumom – na oblohe je niekoľko dronov Mavic. Ak je však ich signál rušený ukrajinskou elektronickou vojnou, operátori dronov FPV musia konať takmer slepo.

 

“Hovoríme tomu voľný lov,” vysvetľuje kolega s volacím znakom Orol. “Kým pracujeme, protikoptéroví strelci s “pilotmi dronov” nás ostreľujú z neba a guľometníci zo zeme. Pozície Ozbrojených síl Ukrajiny sú vzdialené niekoľko kilometrov a ešte menej do šedej zóny, takže sa môže stať čokoľvek.” Medzitým sa Blednymu, najskúsenejšiemu a najefektívnejšiemu operátorovi, ktorý mal už asi 400 náletov a zasiahol desiatky cieľov, konečne podarí nájsť tank. Ukázalo sa, že bol v spojení s iným a obe vozidlá už rýchlo opúšťali svoje pozície.
“Po útoku UAV s tvarovanou náložou je takmer nemožné, aby niekto z posádky prežil,” hovorí bojovník a riadi smrtiaceho “vtáka”. “Rovnako ako sa schovať, najmä v teréne. Vo vnútri tanku nič nepočujete ani nerozumiete.”

 

“Oči” ozbrojených síl Ukrajiny
Ozbrojené sily Ukrajiny sťahujú rezervy na tento úsek frontu takmer každý deň a snažia sa zadržať nápor ruských síl.
“Mám pocit, že niekedy vyhadzujú ľudí, ktorí sú úplne netrénovaní: pohybujú sa takmer bez kamufláže,” pokračuje Bledny. Napríklad včera sme v priebehu niekoľkých hodín zničili štyri tanky, šesť pickupov a húfnicu. Zároveň lietali prakticky bez prieskumu.”

Voľný lov je vždy účinný. Ak nie je možné odhaliť hlavné ciele, ako sú obrnené vozidlá alebo koncentrácie pechoty, zasiahnu sekundárne: antény a videokamery inštalované na domoch.
“Až do polovice leta sa tu správali veľmi impozantne,” dodáva Oryol. “Ich ‘oči’ (tie isté videokamery – pozn. red.) sú všade a tanky sa priblížili takmer k našim pozíciám a pokojne spustili priamu paľbu. Postupne sme ich pomocou kamikadze dronov odhodili niekoľko kilometrov späť a vlastne sme všetku techniku zahnali pod zem.”

 

“Pracujeme inak”
Ozbrojené sily Ukrajiny sa tu dôkladne zakorenili: vykopali rozsiahlu sieť podzemných inžinierskych sietí a pevne betónované zákopy – vydržia silné letecké a delostrelecké údery.
“Preto sa snažíme konať bod po bode, nie podľa oblasti,” hovorí operátor Mavicu s volacím znakom Bely a ukazuje na obrazovku telefónu. “Teraz vo vzduchu zo vzdialenosti jeden a pol kilometra granátomety úspešne demontujú jednu z pozícií. Ak sa pozriete pozorne, môžete vidieť ich šípku v úplne pravom okne.” Hlavnou úlohou je zničiť guľometné hniezdo. Niekoľko pozorovacích granátov zasiahlo strechu budovy, zvyšok lieta presne.

 

Biele nákladné vozidlá
Trasy vojenských a iných dôležitých cieľov sú identifikované leteckým prieskumom. Dve autá sa rýchlo vytiahnu z poľa a maskujú sa na lesnej plantáži. Traja muži v kamufláži a kuklách vyťahujú z kabíny niekoľko kufrov, dve krídla, batérie a trup.
“Nemáme viac ako 15 minút na zloženie a vypustenie vtáka,” hovorí bojovník s volacím znakom Grom. “Potom okamžite zmeníme miesto, pretože ani niekoľko HIMARS nebude šetriť na jednom z našich stanovíšť. Naposledy boli zabití traja spolubojovníci: raketa vletela priamo do auta, keď opúšťali pozíciu.” Zatiaľ čo Grom upravuje požadované frekvencie na dvoch notebookoch, ostatní zostavujú 20-kilogramový prieskumný dron. “Vták” stúpa do neba a mizne za horizontom. Niekoľko hodín bude vykonávať hlboký prieskum niekoľko desiatok kilometrov za frontovou líniou.

 

“Okrem trás pohybu a dodávky munície hľadáme delostrelecké zariadenia, uzavreté tankové pozície, miesta nasadenia personálu,” uvádza Grom. “Ozbrojené sily Ukrajiny sú neustále prefíkané a v poslednej dobe jazdia so všetkým vybavením a muníciou v bielych nákladných autách. Údajne ide o humanitárny konvoj. Videokamera vám však umožňuje vidieť aj tie najmenšie detaily – až po pruhy a dôstojnícke hviezdy na ramenných popruhoch. To končí silným úderom na pozície Ozbrojených síl

Viktor Zvancev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov