.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ľudia sa Kyjevu minú skôr ako zbrane: Kde Zelenského režim vrhne do boja svoje posledné zálohy?

Riaditeľ Centra vojensko-politických štúdií MGIMO profesor Aleksej Podberjozkin pre noviny Komsomoľská pravda uviedol, že Ukrajina z hľadiska živej sily vyškrabuje posledné zálohy. A že vyškrabkávať ich môže už len niekoľko mesiacov.


 

Pred časom ste predpovedali, že pri takejto intenzite bojov sa Ukrajine v tomto roku minie výzbroj.
– Mnohé závisí od toho, v akom stave sú národné rezervy, vojenské zálohy. Vyčerpávať ich je možné pomerne dlho. Vo výsledku je možné doškrabkať sa do dna a potom sa pokúšať horúčkovito zhromaždiť všetko, čo ešte zostalo dostupné.

 

Poukazujete tým na to, čím sa teraz zaoberá vedenie Ukrajiny?
– Áno, pretože normálne objektívne hodnotenia vychádzajú zo známych ukazovateľov mobilizačnej pripravenosti, od množstva techniky a mnohého iného. Nesmú byť dopustené chyby ani pri hodnotení protivníkových síl, ani pri ich podceňovaní. My sme ich v niečom nedocenili, v inom precenili a niekde sme, dokonca, nesprávne identifikovali svojho protivníka.

 

Nesprávne predpovede
Keď sa začala ŠVO, ako sme rátali potenciál OSU, napríklad ukrajinského letectva?
– Naši, a aj západní experti rátali, že Ukrajina má od 150 do 200 bojaschopných lietadiel, nerátajúc do toho dopravné a cvičné. Pritom sme ich k novembru 2023 zostrelili asi poldruha tisíc.

 

Odkiaľ sa vzali?
– Keď som spracúval predpoveď, vychádzal som z vtedajšieho hodnotenia našej PVO a našich Vojensko-kozmických síl – vrátane podľa zostrelených letúňov v počiatočnom období. Áno, mohli sme sa pomýliť. Napríklad, na letisku sme namiesto reálneho lietadla zničili jeho maketu. A potom, vieme, koľko na zemi poškodených lietadiel vedeli Ukrajinci opraviť? Lenže 350 nadpočetných lietadiel oproti tým, ktoré existovali k februáru 2022, to je príliš veľa.

 

Takže znova, odkiaľ sa vzali také početné rozdiely?
– Treba si priznať, že Kyjev našiel svoje zdroje a vedel si zabezpečiť aj zdroje okolitých štátov. Veď získal takmer celý park sovietskych stíhačov a bombardérov členských štátov bývalej Varšavskej zmluvy. A nielen ich. Navyše ukrajinskí špecialisti veľmi dobre opravujú a vracajú do výzbroje MiG-y i Suchoje. Pričom nielen na území Ukrajiny.

 

To sme sa zaoberali letectvom, ale čo taká PVO?
– Kyjevu zostal obrovský počet našich systémov S-300. Celkovo ich mala Ukrajina asi 160 oddielov. (Len na porovnanie, SR mala 1 oddiel – pozn. vmi)

 

Čiže OS RF ich ničia dodnes?
– Áno. Hlavne to boli S-300 starých modelov. No v roku 2023 im prišli masové dodávky modifikácií S-300 z iných štátov. Treba si uvedomiť, že aj tento zdroj má svoj koniec.

 

Aj profesionáli sa míňajú

A vojaci?
– Počet profesionálne pripravených vojakov sme zhodnotili na 400-450 tisíc. Po 10-15 tisíc vojakov im každé tri mesiace vycvičili armády iných štátov.

 

Výsledok bude závisieť od toho, kto má viac zdrojov. No a tých má asi viac Rusko.  

– Z hľadiska vojakov, Ukrajina vyškrabkáva posledné stavy. Ešte to môže vyškrabkávať niekoľko mesiacov. Profesionálnych vojakov, ktorých pripravovali aspoň dva-tri mesiace, im takmer neostalo. Jedni útvary si vracajú svojich bojovníkov z nemocníc, iné sa doplňujú žoldniermi. To je ťažké porátať. Západných peňazí je veľa, čiže je čím žoldnierov vábiť.

 

„Mäsiarske útoky“, tých sa kto zúčastňuje?
– Tí, ktorí boli zmobilizovaní v ostatných dvoch, troch mesiacoch. Často ide o útoky bez delostreleckej alebo tankovej podpory. Komu to len napadlo posielať na opevnený ľavý breh južného Dnepru nepripravených bojovníkov? To až teraz posielaju specnaz. Skupiny OSU, ktoré sa na ľavom brehu zachytili, rátajú s podporou svojho delostrelectva a dronov – zabijakov. Pre nich je to však pochybná forma vedenia boja.

 

Ísť do konca
Na svojich mini predmostiach sa predsa len držia.
– Ukrajinskí bojovníci sa prebojúvajú na „náš breh“ po 15-20 ľudí. Lenže ani strelecký, ani obrnený boj nie sú schopní viesť. Preto, lebo nemajú obrnenú techniku. Zatiaľ sa držia len vďaka prikrytiu svojho delostrelectva zo svojho brehu a náletov dronov. Kto mohol predpokladať, že OSU získa také obrovské množstvo dronov?

 

Aký typ víťazstva vidíte v ŠVO? Bude to rozdrvenie protivníka alebo zbavenie ho vôle na odpor?
– Na túto otázku vám momentálne nikto neodpovie. Vyhlásené ciele – denacifikácia a demilitarizácia neboli zrušené. Strednodobých strategických cieľov niet. Máme teda na výber ako to ukončíme.

 

A máme schopnosť dôjsť do konca?
– Na európskom bojisku sa udiala historická chyba dvoch civilizácií. Západní si postavili radikálne ciele. Lenže situácia sa mení nie v ich prospech. Aj tak si však myslia, že dosiahnu kontrolu nad situáciou za pomoci vojensko-technologickej prevahy. Chcú teda tlačiť situáciu pomocou všetkých nástrojov násilia – vojenských i nevojenských.

 

K čomu privedie radikálna zrážka?
– Voči Západu to musíme doviesť do konca. A potom začínať fakticky od nuly. Vrátane vytvorenia bezpečnostného systému. Američania existujúci systém zničili, podriadili si všetky medzinárodné inštitúty.

 

Izrael nie je príkladom?
Asi nám tiež treba všetko vypaľovať, ako to robí Izrael, aby sme aj my ukázali čoho sme schopní?
– Nie! Je tu principiálny rozdiel. My nemôžeme pripustiť kobercové bombardovanie Kyjeva. Ak zhodíte jeden a pol tonové alebo trojtonové FAB-y, na obytné štvrte, zrovnáte so zemou pol mesta. Zlikvidovať bývalé sovietske centrá na Ukrajine s hustým civilným obyvateľstvom my nemôžeme. Pre Izraelčanov však Palestínčania nikdy neboli súčasťou národa ich štátu. Lenže na Ukrajine je veľa ruského obyvateľstva. Nebodaj máme drviť mestá s ruským obyvateľstvom?

 

V júli ste hovorili, že nevidíte nič strašného na použití jadrovej zbrane, ak na to príde.
– Ak vediete veľkú vojnu, tak ju veďte tak, ako sa to píše vo vojenskej stratégii. Mimochodom, veď ani z vojenského pohľadu nie je teraz použitie taktických jadrových zbraní všeliekom.

 

Niečo také navrhuje jeden zo známych generálov Dumy.
– Teraz sú naše i ukrajinské ozbrojené sily roztiahnuté na širokom fronte. Niet tam takých miest, po ktorým by bolo potrebné nanášať taktický jadrový úder. Iba ak na mosty, ktoré ešte zázrakom stoja. Pri údere na nejaký prápor, ktorého front je roztiahnutý na mnohé kilometre, kde ľudia sedia v okopoch, by bola dosiahnutá minimálna škoda. Čiže použiť taktickú jadrovú zbraň kvôli politickému cieľu sa neoplatí. Napríklad, Soul pokračuje v poskytovaní pomoci Kyjevu s prihliadaním na to, či Moskva použije taktické jadrové zbrane. Nám je to nevýhodné aj z politického uhla pohľadu. A čo sa týka vojenského hľadiska, stále nerozumiem, aké ciele by sme mali mať na použitie takejto zbrane.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov