.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina dostane približne 200 tankov Leopard. Teraz potrebuje novú tankovú taktiku

Ukrajina čoskoro dostane 195 tankov Leopard 1A5, píše Forbes. Všetky však môžu rýchlo zmiznúť, ak sa používajú nesprávne. Majú veľmi tenké brnenie a nedajú sa len tak zahnať čelom do mínových polí. A to je presne to, čo ukrajinské tankery najčastejšie robia. Počas deviatich mesiacov, odkedy nemecko-dánsko-holandské konzorcium oznámilo, že dodá Ukrajine prvú várku 100 tankov Leopard, táto skupina krajín, ako aj Dánsko, konajúce nezávisle, pridali 95 tankov Leopard 1 k celkovému počtu bojových vozidiel dostupných pre Ozbrojené sily Ukrajiny.


 

Najnovší prísľub, ktorý Nemecko dalo minulý týždeň, zahŕňa ďalších 25 tankov. Prvých približne 20 tankov Leopard 1A5 už dorazilo na Ukrajinu, kde zrejme obsluhujú rotu novej 44. mechanizovanej brigády. Teraz by Ukrajina mala dostať najmenej 195 ľahkých tankov Leopard 1A5 vyrobených v roku 1980. Určite budú najpočetnejšie medzi ukrajinskými tankami západnej výroby. V ukrajinskom arzenáli budú na druhom mieste len za domácimi ukrajinskými modelmi T-64 a rôzne modely T-72, ktoré Ukrajina buď zdedila po Sovietskom zväze v roku 1991, alebo nedávno získala od svojich európskych spojencov.

 

Všetky tieto tanky Leopard 1A5 predstavujú určité vojenské schopnosti, aj keď veľmi riskantné. Počas piatich mesiacov dlho očakávanej protiofenzívy stratila Ukrajina najmenej 13 svojich najlepších tankov Leopard 2 z 85 ťažkých tankov prisľúbených spojencami, ktorí v skutočnosti dodali 71 vozidiel.

 

Tieto straty je potrebné nejako kompenzovať. Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa niektorý zo spojencov NATO chcel rozlúčiť aspoň s jedným ďalším zo svojich Leopardov 2. Neexistuje ani dôvod domnievať sa, že Spojené kráľovstvo pridelí svoje vozidlá ku 14 tankom Challenger 2, ktoré už presunulo na Ukrajinu a z ktorých jeden už Ukrajinci stratili.

 

Áno, Spojené štáty by mohli ľahko zdvojnásobiť, strojnásobiť alebo desaťnásobiť počet oproti sľúbeným 31 tankom M-1. Republikáni v americkom Kongrese, ktorí sú čoraz lojálnejší voči krokom ruského prezidenta Vladimira Putina, by však mohli spomaliť alebo dokonca zablokovať ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine.

 

Kým Ukrajina nebude schopná obnoviť výrobu vlastných tankov (čo je nepravdepodobné, vzhľadom na obrovské investície, ktoré by si to vyžadovalo), nemecké tanky Leopard 1, české T-72 a rôzne tanky sovietskeho typu z Poľska budú jedinými bojovými vozidlami, ktoré môže Ukrajina očakávať v budúcnosti.

 

To znamená, že Kyjev musí prísť na to, ako najlepšie využiť tieto tanky: vyrovnať ich slabé stránky a čo najlepšie využiť ich silné stránky. V prípade takmer 200 Leopardov 1A5, čo stačí na vytvorenie troch práporov, to znamená umiestniť tanky tam, kde sa môžu rýchlo pohybovať, zostať v kryte a strieľať z veľkých vzdialeností.

 

“Výhodou Leoparda oproti T-64 je napríklad presnosť a dosah paľby, ako aj rýchlosť,” povedal ukrajinský tanker Oleksij pre ArmyInform. Je to pravda: 40-tonový, štvorčlenný tank Leopard 1A5 je rýchly a presný strelec. Nie nadarmo jeden dánsky tankový inštruktor radil svojim ukrajinským kadetom, aby bojovali hlavne v pohybe. Leopard 1 “je navrhnutý pre rýchly pohyb a streľbu,” povedal inštruktor.

 

Nemecký výrobca tankov Krauss-Maffei Wegmann dal Leopardovi 1A5 to, čo bolo v tom čase jedným z najlepších tankových diel na svete: 105-milimetrové delo L7, vyrobené na základe licencie od britskej firmy Royal Ordnance. O štyridsať rokov neskôr je L7 stále účinnou zbraňou, aj keď o niečo menej výkonnou ako najnovšie 120 mm delá.

 

Avšak to, čo robí Leopard 1A5 vynikajúcim strelcom, nie je samotná zbraň, ale plne integrovaný štandardný systém riadenia paľby tanku, ktorý zahŕňa zbraň a jej stabilizátory, optiku strelca a počítačový systém riadenia paľby tanku. Systém riadenia paľby na bývalom nemeckom a dánskom Leopardovi 1A5 je implementovaný v komplexe EMES-18, ktorý je tiež vybavený oveľa ťažším Leopardom 2. Bývalé belgické Leopard 1A5, ktoré predstavujú Leopard 1 prisľúbených Ukrajine, majú vlastné systémy riadenia paľby SABCA.

 

Po mnohých rokoch je EMES-18 stále jedným z najlepších systémov riadenia paľby tankov. Kombinuje laserový diaľkomer a balistický počítač. Ak chcete namieriť zbraň na cieľ, keď stojíte, strelec pri pohľade cez optiku použije joystick na namierenie zameriavacieho kríža na cieľ a zapne laser, aby pomohol počítaču vypočítať rozsah, a potom vystrelí.
Systém riadenia paľby pomáha strelcovi automatickým nastavením výšky hlavne zbrane na základe údajov o dosahu, ktoré počítač prijíma z lasera. Nie je potrebné ručne počítať správny uhol nadmorskej výšky. A počítač je rýchly: po prečítaní odrazu lasera trvá len sekundu, kým sa zbraň zameria.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov