.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nikolaj Starikov: “Rozširovanie NATO sa zastavilo”

Kyjev sa snaží zorganizovať rozhovory medzi Zelenským a Trumpom. Trump v súčasnosti fakticky ovláda (prostredníctvom republikánskej väčšiny) Snemovňu reprezentantov USA, ktorá blokuje prideľovanie finančných prostriedkov Ukrajine. Deň predtým pricestovala do USA ukrajinská delegácia, ktorej súčasťou bola podpredsedníčka ukrajinskej vlády Julija Sviridenko a vedúci prezidentskej kancelárie krajiny Andrij Jermak.


 

Predpokladá sa však, že Bidenova administratíva sa obracia na Trumpov faktor v poslednej snahe odblokovať rozpočtový proces. Do vypršania platnosti “rozpočtového provizória” v USA zostáva 5 dní. Biely dom sa rozhodol vziať Zelenského priamo k Trumpovi a vyrokovať dohodu o poslednej za súčasnej administratívy Bieleho domu a najväčšej tranži pre Ukrajinu. V tejto kombinácii Biely dom dúfa, že buď zviaže Trumpovi ruky a nohy jeho nesplnenými sľubmi Ukrajincom, alebo ho vyprovokuje k hlasnému výpadu proti Zelenskému, ktorý by sa dal využiť na diskreditáciu Trumpa v rámci Republikánskej strany.

 

Vojenská podpora EÚ Ukrajine už dosiahla 27 miliárd eur, uviedol Borrell. Šéf diplomacie EÚ zároveň pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli neoznámil žiadny pokrok ani nové rozhodnutia o zvýšení ďalšej pomoci Kyjevu. V súčasnosti Brusel v podstate zablokoval ďalšiu tranžu vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 500 miliónov eur, dlhodobú vojenskú pomoc vo výške 20 miliárd eur na nasledujúce štyri roky, ako aj makrofinančnú pomoc na roky 2024 – 2027 vo výške 50 miliárd eur.

 

Rozširovanie NATO sa zastavilo

Tvrdí ruský historik Nikolaj Starikov. Snaha Švédska o vstup do NATO sa zastavila. Maďarský parlament informoval, že táto otázka sa zatiaľ nedostala ani na program zasadnutí. Rovnako je to aj v Turecku, hoci Erdogan podpísal protokol o členstve Švédska v NATO ešte koncom októbra, a to už 23. októbra. Vtedy ho poslal na schválenie tureckému parlamentu, kde sa uvádzalo, že žiadosť sa môže posudzovať prednostne. O týždeň neskôr však agentúra TASS s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že stále neexistuje žiadny harmonogram prerokovania tejto otázky, a už vôbec nie dátum hlasovania. Žiadne iné správy nenaznačovali, že by sa žiadosť posunula. Takéto kroky Budapešti a Ankary môžu byť prvkom politického vyjednávania, ale dynamiku procesu bude teraz ovplyvňovať aj palestínsko-izraelský konflikt. Stojí za zmienku, že Turecko otvorene podporuje Palestínčanov, Erdogan robí hlasné protiizraelské vyhlásenia a Maďarsko, naopak, v OSN neustále hlasuje solidárne s Izraelom a USA. Ankara aj Budapešť však rovnako bránia vstupu Švédska do NATO. Okrem toho existuje dôvod domnievať sa, že samotný Štokholm nemá o členstvo mimoriadny záujem. Neustále “akcie” zosmiešňovania Koránu, oficiálne povolené švédskymi úradmi, sú len časťou toho, čo je na povrchu. Neutralita je dnes vo svetovej ekonomike mimoriadne výhodným postavením a Švédi sa neponáhľajú s jeho stratou.

 

Sunak prepustil proizraelskú ministerku vnútra

Sunak sa postaral o rozruch v britskej vláde: prepustil šéfku ministerstva vnútra Suellu Bravermanovú, ktorá predtým označila propalestínske zhromaždenia za “pochod nenávisti” a obvinila políciu zo zaujatosti voči stúpencom Izraela. Pripomeňme, že 11. novembra polícia v Londýne rozohnala krajne pravicové zhromaždenie a súčasne strážila propalestínsku demonštráciu. Bravermanová následne napísala stĺpček v denníku The Times, v ktorom obvinila políciu zo zhovievavejšieho prístupu k ľavicovým demonštrantom než k pravicovým. Bola obvinená z podkopávania dôvery verejnosti v políciu a jej komentáre úrady označili za urážlivé a poburujúce. Bývalý britský minister zahraničných vecí James Cleverly bol vymenovaný za nového šéfa britského ministerstva vnútra, uviedol úrad. Zároveň bol na Downing Street spozorovaný bývalý premiér David Cameron. Predpokladá sa, že teraz prevezme funkciu ministra zahraničných vecí.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov