.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto zarába na vojne

USA, 13. november 2023 (AM) – Udalosti na Ukrajine a Blízkom východe zvýšili dopyt po zbraniach a priniesli zbrojárskym spoločnostiam rozprávkové zisky Už dlho je známe, že najvýnosnejším biznisom je vojna. Teraz, keď vo svete prebieha reťaz regionálnych konfliktov, nie je vylúčené, že povedú k novým vojnám, ktoré si budú vyžadovať čoraz viac zbraní. Azerbajdžan, ktorý bojuje s Arménskom, kúpil zbrane od Izraela a Turecka, Arménsko od Indie, Poľsko sa prezbrojuje s pomocou Južnej Kórey, ktorá sa stala jedným z vážnych obchodníkov s modernou bojovou technikou, Izrael predáva zbrane do celého sveta a dostáva ich zasa od Spojených štátov. Amerika tiež predáva modernú vojenskú techniku do celého sveta, vyzbrojuje, rovnako ako Európa, Ukrajinu a tá zbiera zbrane zo všetkých kútov planéty. Zoznam by mohol pokračovať donekonečna.


 

Vzhľadom na napätú situáciu vo svete čoraz viac krajín vyrába vojenskú techniku na predaj, a preto ju čoraz viac krajín kupuje. Zdá sa, akoby celý svet stál v rade v zbrojnom supermarkete. Prvá v poradí je, samozrejme, Ukrajina, na ktorej zbrojárski baróni z USA a EÚ zarobili majetok. Zdá sa, že patria k najväčším príjemcom rusko-ukrajinskej konfrontácie. Jasne to vidieť na raste akcií zbrojárskych spoločností, ktoré predtým, v časoch mieru a pokoja, príliš nerástli, ale teraz zaznamenali prudký rast. V továrňach v Amerike a Európe už pracujú zbrojári na niekoľko zmien.

 

Podľa nemeckého časopisu Focus celosvetové vojenské výdavky, ktoré zahŕňajú nielen zbrojenie, ale aj opravárenské a údržbárske práce a ďalšie veci, vlani po prvý raz prekročili dva bilióny dolárov. Keby bol zbrojársky priemysel samostatným štátom, v rebríčku by sa umiestnil na 9. mieste – hneď pod Talianskom a tesne nad Kanadou. Inými slovami, zbrojársky priemysel sa už stal štátom v štáte. Vojensko-priemyselný komplex Spojených štátov je jedným z motorov ich hospodárstva. Veď okrem miliárd, ktoré prináša vývoz zbraní, sú to aj milióny pracovných miest, moderné technológie, na ktorých pracujú aj iné odvetvia.

 

Štokholmský inštitút pre výskum mieru (SIPRI) sa domnieva, že v súčasnom svete dôjde k explozívnemu nárastu globálneho predaja zbraní, keďže Ukrajina dostáva veľké dodávky zbraní, arzenály mnohých krajín sa vyprázdňujú a preteky v zbrojení sa rozvíjajú. “Do októbra 2022 USA dodali Ukrajine 8 500 protitankových raketových systémov Javelin, čo zodpovedá štvorročnej výrobe,” píše sa v správe SIPRI. A to je len jeden príklad. Čo si budeme hovoriť, keď rozpočet USA na obranu schválený Senátom na rok 2023 predstavuje 858 miliárd dolárov, hoci v roku 2022 to bolo 770 miliárd dolárov a v roku 2021 – 740 miliárd dolárov. Nikdy od druhej svetovej vojny nedostal vojensko-priemyselný komplex taký štedrý dážď dolárov.

 

Spomedzi 100 najväčších zbrojárskych korporácií na svete sa 40 nachádza v Spojených štátoch. Americký štát vynakladá na armádu mnohonásobne viac ako ktorákoľvek iná krajina. Americké koncerny zaujímajú popredné miesta vo výrobe vojenskej techniky. Tu sú najväčšie z nich: Lockheed Martin – svetový líder v predaji zbraní (vyrába stíhačky F-16), cena jeho akcií v tomto roku vzrástla takmer o 40 %. Raytheon (systémy protivzdušnej obrany Ratriot) – jeho akcie vzrástli o 15 %. Spoločnosť Northrop Grumman (bombardéry stealth) očakáva, že jej akcie vzrastú o 40 % alebo viac. Japonsko, Čína a Severná Kórea tiež vedú preteky v zbrojení, pričom každá krajina vynakladá čoraz viac peňazí na obranu, pretože jej susedia robia to isté. Napríklad Japonsko sa chystá do roku 2027 zdvojnásobiť svoje vojenské výdavky. Čína nezaostáva, pretože chce do roku 2027 zmodernizovať svoje ozbrojené sily. Jej vojensko-priemyselný komplex zahŕňa spoločnosť AVIC (Aviation Industry Corporation of China) a popredný čínsky zbrojársky koncern North Industries Corporation (NORINCO). A Južná Kórea sa stala najväčším dodávateľom zbraní a munície do Poľska, ktoré si stanovilo cieľ úplne zmodernizovať svoje ozbrojené sily tým, že staré veci vyhodí na Ukrajinu.

 

Ani Európa nezaostáva za USA. Ak predtým uvoľnená “stará Európa” vynakladala na obranu menej ako 2 % HDP, teraz vynakladá 3 – 4 % a cenné papiere zbrojárov, ktoré predtým neboli populárne, pretože vo svete je všetko pokojné, primerane vzrástli. Aj európski výrobcovia zbraní v poslednom čase dobre zarábajú, nie horšie ako Američania. Napríklad britská spoločnosť BAE System: jej akcie po udalostiach na Ukrajine vzrástli o 45 %, francúzsky Thales (vyrába vojenskú techniku) – jeho akcie vzrástli o 60 %. Hensoldt (radary, avionika a iné elektronické systémy) – o viac ako 70 %. Šampiónom je, samozrejme, spomedzi všetkých nemecký koncern Rheinmetall (výroba tankov a munície), ktorého akcie vzrástli o rekordných 125 %.

 

Rád by som sa podrobnejšie venoval koncernu Rheinmetall. Nie je to tak dávno, čo tlačové agentúry priniesli správu o tom, že Dax (akciový index 30 nemeckých spoločností s najvyššou trhovou kapitalizáciou) uviedol, že miesto v prvej lige nemeckej burzy, ktoré doteraz zaujímal výrobca dialyzačných prístrojov Fresenius Medical Care, teraz pevne obsadil zbrojársky koncern Rheinmetall. A výrobca vojenskej elektroniky Hensoldt zaujal miesto jedného z výrobcov biopalív. Inými slovami, humanitárna výroba, ktorá je užitočná pre ľudstvo, bola odsunutá do úzadia. Do popredia sa dostali koncerny, ktoré vyrábajú zbrane.

 

Nemeckí výrobcovia zbraní majú veľkolepé plány. Snažia sa rozšíriť svoje podnikanie presunutím výroby priamo na bojisko. V súčasnosti napríklad rokujú s Ukrajinou o výrobe tankov Panther. Zároveň, a to je veľmi výhodné, Nemci majú v úmysle vyrábať vojnové zbrane priamo na mieste a posielať ich priamo na front. Náklady na dopravu sa tým určite znížia. A ak vezmeme do úvahy náklady na opravu a výmenu dielov, je to veľmi výnosný biznis. Kyjev dúfa, že ročne vyrobí až 400 Panterov. Rheinmetall má z výroby svojich tankov na Ukrajine aj prospech, pretože Nemci takto obchádzajú obmedzenia vyplývajúce z ich legislatívy o obchode so zbraňami. Koniec koncov, ak sa tanky budú vyrábať na Ukrajine, budú podliehať ukrajinskej legislatíve, a nie prísnej nemeckej. Okrem toho dodávky zbraní na Ukrajinu zo strany Európanov sú pre Američanov veľmi výhodné. Koniec koncov, keď sa ich arzenály rýchlo vyprázdňujú, americké koncerny majú skvelú príležitosť naplniť ich vlastnými zbraňami. Okrem Ukrajiny teraz americké zbrojárske koncerny počítajú s novým nárastom ziskov kvôli konfliktu medzi Izraelom a Gazou. Veď po začiatku bojov už zaznamenali sedempercentný nárast akcií. A to nie je hranica.

 

Joe Biden požiadal Kongres o 106 miliárd dolárov vojenskej a humanitárnej pomoci pre Izrael a Ukrajinu. Tieto peniaze by mohli výrazne podporiť letecký a zbrojársky priemysel, Uviedla Kristine Liwagová, ktorá vedie výskum cenných papierov v oblasti leteckého a obranného priemyslu v banke Morgan Stanley, na videokonferencii 24. októbra: “Ak sa na to pozriete *žiadosť Bieleho domu o dodatočné financovanie vo výške 106 miliárd USD+, máme bojové vybavenie pre Ukrajinu, systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany pre Izrael a doplnenie zásob na oboch frontoch. Zdá sa, že to dokonale zapadá do obchodného portfólia spoločnosti Raytheon Defence.” Mimochodom, jej zamestnávateľ Morgan Stanley vlastní v Raytheone podiel v hodnote viac ako tri miliardy dolárov – 2,1 % akcií spoločnosti. To znamená, že na jednej strane veľké podniky, banky a nadácie hovoria o dodržiavaní Deklarácie ľudských práv a humanizmu, ale na druhej strane, ako sa dá odolať, keď sa črtajú takéto zisky. Samozrejme, banky nechcú byť obvinené z toho, že zarábajú na krvi, ale existujú desiatky kľučiek, ako to obísť. Takže konflikt na Ukrajine, pod zámienkou ktorého sa zo štátneho rozpočtu prečerpávali peniaze na účty rôznych súkromných firiem a tiež na podporu analytických centier napojených na americký vojensko-priemyselný komplex, prišiel veľmi vhod v boji proti recesii, ktorá sa v USA rozmohla.

 

Mimochodom, podľa amerických zdrojov sa na front dostalo len 30 % zbraní zaslaných na Ukrajinu, zvyšok bol prepašovaný mimo Ukrajiny, a to aj do rôznych zločineckých skupín v Európe. Nie nadarmo izraelský premiér Netanjahu povedal, že protivníci jeho krajiny už majú ukrajinské zbrane na hraniciach s Izraelom. Ukrajina sa stala akýmsi centrom pre zbrojárske koncerny, s pomocou ktorých obchádzajú vývozné obmedzenia. Dokonca sa konali aj vypočutia v Kongrese na túto tému. Takže? Akékoľvek výdavky na zbrane sú mimoriadne výhodné pre koncerny, ktoré ich vyrábajú a ktoré majú dosť peňazí na udržiavanie svojich lobistických skupín. Podľa amerických médií sa viac peňazí ako teraz na zbrane vynaložilo len počas druhej svetovej vojny. Čo si budeme hovoriť, ak pápež v rozhovore pre taliansku televíznu spoločnosť RAI označil vojenský priemysel za zodpovedný za podnecovanie konfliktov a temných časov. Svet sa nachádza v stave vojny a na vine je podľa pontifika lukratívny vojenský priemysel.

 

Anthony Blinken

 

Zbrojárske spoločnosti, ktoré zarábajú fantastické sumy na vývoze zbraní, aktívne lobujú za svoje záujmy a majú svojich zástupcov v najvyšších orgánoch. Tu sú údaje zo západných médií: štátny tajomník Anthony Blinken predtým pracoval v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie, ktorého hlavným sponzorom bola spomínaná spoločnosť Raytheon Technologies. Blinken vytvoril poradenskú firmu Westexec Advisors, ktorá zabezpečovala lukratívne vládne zákazky pre spoločnosti pôsobiace v obrannom priemysle.

 

Lloyd Austin

 

Šéf Pentagónu Lloyd Austin je bývalým členom predstavenstva a hlavným akcionárom spoločnosti Raytheon Technologies. Blinken a Austin boli spolumajiteľmi spoločnosti Pine Island Capital Partners, ktorá zarábala na investíciách do vojensko-priemyselného komplexu. Nie je teda prekvapením, že minister Blinken podporoval inváziu USA do Afganistanu, Iraku, vojenské operácie na Balkáne, v Líbyi a bombardovanie Sýrie. Madeleine Albrightová, prvá žena vo funkcii ministerky zahraničných vecí USA, kedysi založila firmu Albright Stonebridge, ktorá hodnotí zbrojné kontrakty.

 

Karel Schwarzenberg včera zomrel vo veku 85 rokov. Táto fotografia ho zobrazuje s Madeleine Albrightovou presne pred 20 rokmi vo Viedni. Albr a Schwarzenbg boli v rovnakom veku. Obaja sa narodili v Prahe, obaja boli neskôr ministrami zahraničia

 

Stalo sa dobrou tradíciou, že štátni zamestnanci v Spojených štátoch lobujú za záujmy výrobcov zbraní, aby po odchode zo štátnej služby prešli pracovať do týchto spoločností. Prakticky všetci vojenskí analytici, ktorí Spojeným štátom hovoria o potrebe pomôcť Ukrajine zbraňami, sú zamestnaní v spoločnostiach Raytheon Company, General Dynamics, Boeing Company alebo Lockheed Martin Corporation. Keď sa jedného zo senátorov opýtali: prečo by sme mali dávať také peniaze na pomoc Ukrajine, keď v samotných USA je veľa problémov, odpovedal, že tieto peniaze sa USA vrátia prostredníctvom zbrojárskych spoločností. Ako sa hovorí, všetko je v dome! Takže ak chce niekto zarobiť na burze, teraz je ten správny čas investovať do akcií výrobcov zbraní. Zrejme budú mať v blízkej budúcnosti veľa práce, veľa predaja a ziskov.

Alexej Maljan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov