.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo stojí za odstránením zástupcu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny a čo to znamená

Kto a prečo zlikvidoval zástupcu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny majora Gennadija Častiakova pomocou granátu, o akých verziách hovoria experti a ako sa táto “čistka” skončí. Výbuch granátu 6. novembra v obci Čajky pri Kyjeve sa rozšíril po celej Ukrajine. Podľa verzie ukrajinského ministerstva vnútra 39-ročný major Gennadij Častiakov, asistent veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, zahynul vo svojom dome v dôsledku neopatrnej manipulácie so zbraňou. Údajne mu v rukách vybuchol granát, ktorý dostal k narodeninám, keď ho ukazoval svojmu 13-ročnému synovi.


 

Hračkárske granáty v Chastyakovovom byte, medzi ktorými bolo pravdepodobne výbušné zariadenie

 

Samotný Častiakov zomrel na mieste, dieťa bolo tiež zranené a je v nemocnici. Oficiálna verzia toho, čo sa stalo, je nehoda. Na Ukrajine jej však nikto neverí. Samotný Zalužnyj dal jasne najavo, že to považuje za teroristický útok. Podľa neho Častiakov zahynul v dôsledku odpálenia výbušného zariadenia. Analytici na Ukrajine aj v zahraničí sa rozchádzajú a predkladajú rôzne verzie toho, čo sa stalo. Najčastejšie hovoria, že Častiakovova smrť je dôsledkom rozkolu elít a boja o moc na Ukrajine.

 

“Oficiálne ukrajinské vedenie trvá na tom, že išlo o nehodu pri manipulácii so zbraňou. Vojenské zdroje tvrdia, že išlo o teroristický útok, ktorý pravdepodobne vykonal niekto z ukrajinských špeciálnych služieb a politických kruhov. Je veľmi pravdepodobné, že to súvisí s bojom o moc v ukrajinskom vedení a fámami o možnom nútenom odstúpení Zelenského a jeho nahradení Zalužným. Keďže sa teší menej zlej povesti ako Zelenskyj a môže do istej miery rozšíriť kredit politickej dôvery režimu”, – komentoval situáciu pre Live politológ Nikita Mendkovič.

 

Zametanie so Zalužným

Takmer všetci experti venujú pozornosť skutočnosti, že k smrti vysokopostaveného dôstojníka blízkeho Zalužnému došlo necelý týždeň po rozhovore vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny pre britský časopis The Economist. Pripomeňme, že Zalužnyj v publikácii skutočne obvinil najvyššie ukrajinské orgány z politiky, ktorá je pre krajinu zničujúca, a povedal, že boj proti Rusku metódami, ktoré sa používajú v súčasnosti, je márny a hrozí krajine porážkou. Šéf kyjevského režimu Zelenskyj nesúhlasil s hlavným veliteľom, keď povedal, že situáciu vo vojnovej zóne nepovažuje za patovú a vyjadril presvedčenie o možnosti ukrajinského víťazstva s podporou západných spojencov. Odborníci poznamenávajú, že bezprostredne po rozhovore, 3. novembra, bol nový minister obrany Rustem Umerov, ktorého vymenoval Zelenskyj, odvolaný z funkcie nového vojenského veliteľa blízkeho Zalužnému, generálmajora Viktora Chrenka, veliteľa síl pre špeciálne operácie, nad Zalužného hlavou. A predtým, 9. októbra, Zelenskyj odvolal ďalšieho vojenského veliteľa blízkeho Zalužnému – veliteľa síl teritoriálnej obrany Viktora Tancuru.

 

Na základe toho sa objavujú špekulácie, že Zelenského tím vytiera Zalužného okolie s cieľom oslabiť vrchného veliteľa a pripraviť ho o mocenský zdroj v prípade, že by sa pokúsil uplatniť nárok na najvyššiu moc. – Zelenského úrad sa ani nesnaží popierať svoju účasť na incidente, keďže nedošlo k žiadnemu pokusu obrátiť karty proti Rusku, čo sa dalo očakávať. V skutočnosti dávajú jasne najavo, že to bola ich práca a že týmto spôsobom signalizujú Zalužnému. A nielen jemu, ale aj jeho americkým manipulátorom, pretože ešte v ten istý večer Zelenskyj povedal, že na Ukrajine nemôžu byť žiadne voľby.

 

Západná tlač v poslednom čase propaguje postavu Zalužného, ktorý bol postavený do protikladu k Zelenskému. Zelenskyj týmto krokom dáva jasne najavo, že je pripravený držať sa moci až do konca a ktorýkoľvek z kandidátov na jeho post môže dostať granát ako darček,” povedal politický analytik Dmitrij Rodionov. Podľa názoru poradcu šéfa DNR Jána Gagina nemôže byť smrť majora Častiakova nešťastnou náhodou, ale politickou vraždou. Podľa neho ide o “pozdrav” Zalužnému od Zelenského. “Ukrajinskí predstavitelia sa začali navzájom požierať ako pavúky v pohári,” poznamenal.

 

Zametanie so Zelenským

Niektorí analytici nevylučujú, že odstránenie ľudí zo Zalužného okolia urobil jeho vlastný tím, aby Zelenského zneistil a zdôraznil výhody šéfa proti nemu.

“Nedá sa vylúčiť, že takto je vytvorená legenda o Valerijovi Zalužnom. Údajne je to “otec vojakov”, altruistický filantrop, všetko v záujme víťazstva a ozbrojených síl Ukrajiny. Možno je to dodatok k obrazu: údajne je to veľmi cenný vojak, dôstojný konkurent Zelenského. A “zlý trpaslík”, ktorý cíti, že situácia je ťažká, ničí slušných ľudí blízkych Zalužnému všetkými prostriedkami. To znamená, že možno sa takto ” utkáva sieť” aj na samotného Zelenského,” naznačil ukrajinský politický analytik Oleksandr Dudčak.

Vladimír Djužin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov