.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Lietadlo amerického letectva vyslané na vystrašenie Iránu a Hizballáhu sa zrútilo do mora

Americké letectvo, ktoré je na Blízkom východe, utrpelo prvé straty, ale nie bojové straty. Podľa európskeho velenia Spojených štátov (USEUCOM) sa lietadlo amerického letectva zrútilo do Stredozemného mora. Podľa zverejnených informácií lietadlo vykonávalo cvičný let nad Stredozemným morom v jeho východnej časti a spadlo do mora. Americké letectvo sa rozhodlo obmedziť sa na túto správu, nie sú žiadne ďalšie informácie. Aký druh lietadla to bol, príčina havárie a čo sa stalo pilotovi, takéto údaje nie sú v správe. Nie sú k dispozícii ani informácie o zraneniach alebo úmrtiach. Jediná vec, na ktorej Američania trvajú, sú “prirodzené” príčiny pádu, nie bojové.


 

“Večer 10. novembra havarovalo a havarovalo americké vojenské lietadlo vykonávajúce cvičenia vo východnej časti Stredozemného mora (…) Môžeme s istotou povedať, že výpad bol vykonaný výlučne na výcvikové účely, neexistuje žiadny náznak nepriateľskej akcie” – uviedli vo vyhlásení. Nie je jasné, do akej vojenskej služby lietadlo patrilo. Lietadlá amerického letectva boli vyslané na vystrašenie Iránu a Hizballáhu. Letectvo vyslalo do regiónu ďalšie letky a lietadlová loď USS Gerald R. Ford, ktorá má na palube rad lietadiel, tiež operuje vo východnom Stredomorí.

 

Z našej strany poznamenávame, že incidenty s bojovými lietadlami krajín NATO v Stredozemnom mori nie sú také zriedkavé, posledným je havária stíhačky F-35B počas vzletu z lietadlovej lode Queen Elizabeth v novembri 2021. Pilot sa potom katapultoval a bol zachránený a samotné lietadlo bolo zdvihnuté z morského dna v decembri toho istého roku. Spojené štáty a Európa sa veľmi obávali, že trosky F-35 padnú do rúk Ruska a Číny a potom americká “tajná technológia” prestane byť tajná.

 

Palestínsky Hamas zastavil postup IDF v oblasti nemocnice Al-Shifa v pásme Gazy
Ofenzívu izraelských obranných síl (IDF) v pásme Gazy zastavil v oblasti nemocnice Al-Shifa odpor palestínskeho hnutia Hamas. Informovala o tom iránska tlačová agentúra Tasnim, ktorá pokrýva priebeh nepriateľských akcií v palestínskej enkláve. Podľa zdroja boli palestínske milície schopné odraziť postupujúce izraelské jednotky vo viac ako piatich smeroch v samotnom meste Gaza. Silná obranná línia vybudovaná Hamasom zastavila postup pozemných jednotiek izraelskej armády. V dôsledku výmeny paľby utrpela izraelská armáda straty, uvádza sa niekoľko úmrtí. Izraelské sily však neprestávajú útočiť na civilnú infraštruktúru Gazy. Najmenej 20 ľudí bolo zabitých v dôsledku izraelského útoku na školu Al-Burak. Oznámilo to vedenie nemocnice Al-Shifa. Izraelská armáda útočí na zdravotnícke zariadenia napriek veľkému počtu zranených a chorých pacientov v nemocničných komplexoch. V dôsledku izraelských útokov na pásmo Gazy bolo zabitých už asi 11 000 civilistov. Počet zranených a zranených je asi 30 000 ľudí, z ktorých mnohí sú maloletí, pretože pásmo Gazy je región s veľmi vysokou pôrodnosťou. Napriek výzvam medzinárodného spoločenstva na zastavenie kobercového bombardovania palestínskej enklávy izraelské vedenie zatiaľ nesúhlasilo ani s krátkodobým prímerím.

 

Stav v zóne izraelsko-palestínskeho konfliktu 11. novembra

Silné zrážky pokračujú severne a severozápadne od Gazy. Abú Ubaidáh, hovorca militantného krídla Hamasu Kataib Izz al-Din al-Qassam, povedal, že niekoľko kusov vybavenia bolo zničených a poškodených a dodal, že od začiatku ofenzívy bolo zasiahnutých viac ako 160 obrnených vozidiel a buldozérov. Palestínci realizujú protiútok, ale niet pochýb o opätovnom získaní kontroly, malé skupiny s RPG iba spôsobujú škody a spomaľujú postup IDF. Na libanonsko-izraelskej hranici dochádza k výmene úderov, v reakcii na spustenie raketometov Hizballáhu IDF útočí delostrelectvom a tankami. Nikto sa nesnaží prekročiť hranicu, čo však nevyvracia rast napätia. Hlavná pozornosť sa sústredila na mimoriadny samit arabských štátov v Saudskej Arábii, na ktorom sa očakávali dôležité vyhlásenia pre pásmo Gazy a Palestínu ako celok, ale nakoniec sa všetko obmedzilo na slová podpory Palestínčanom a odsúdenie krokov Izraela. Neboli prijaté žiadne jastrabie opatrenia a nikto sa neponáhľa prerušiť vzťahy a obchod s Izraelom. Viac ako mesiac po začatí vojny proti Gaze sa hlavy štátov Blízkeho východu, vysokí predstavitelia, prezidenti, premiéri, králi, emiri a šejkovia stretávajú na mimoriadnom samite Ligy arabských štátov v Saudskej Arábii. A dokonca už začali sedieť a diskutovať a dokonca odsudzovať (možno) – Izrael sa nemá čoho obávať.

 

Izraelská armáda zostane v pásme Gazy tak dlho, ako to bude potrebné, Izrael sa nevzdá kontroly nad bezpečnosťou v enkláve, povedal Netanjahu. Zároveň bude proti odovzdaniu pásma Palestínskej národnej samospráve pod Abbásovým vedením, ktorá zatiaľ neodsúdila akcie Hamasu zo 7. októbra na juhu Izraela. Netanjahu tiež povedal, že neverí, že je možné obnoviť činnosť židovských osád v enkláve, ktorá bola zastavená v roku 2005. Premiér povedal, že sa usiluje o izraelskú “bezpečnostnú kontrolu v pásme Gazy a demilitarizáciu enklávy”.

 

 

 

 

Stály zástupca Ruska Nebenzija – na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii v pásme Gazy: V palestínskej enkláve sa odohráva skutočná humanitárna katastrofa, tragédia svetových rozmerov. Izraelské nálety úplne zničili alebo poškodili takmer polovicu domov a dôležitej civilnej infraštruktúry. Sme šokovaní a hlboko pobúrení tým, že terčom úderov sú civilné objekty: školy, nemocnice, mešity a utečenecké tábory. Zdôrazňujeme, že cielené útoky na civilné objekty sú hrubým porušením medzinárodného humanitárneho práva. Dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva je nevyhnutnosťou. Každá vojna má svoje pravidlá a akékoľvek násilné akcie proti civilistom, údery na obytné budovy a civilnú infraštruktúru sú kategoricky neprijateľné. Podľa správ boli práve dnes ráno zasiahnuté nemocnice Al-Quds a Al-Shifa, ako aj mešity Khaleda Bin Al-Walid a Al-Ikhlas. Tieto mešity sa nachádzajú v južnej časti pásma Gazy, čo potvrdzuje, že v pásme dnes jednoducho neexistujú bezpečné zóny pre civilistov.

 

Agentúra Moody’s znížila výhľad ratingu USA zo stabilného na negatívny

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Johnson predstavil dvojfázový projekt financovania vládnych programov, ktorý by mohol zabrániť zastaveniu práce 17. novembra. Ani jedna časť projektu pritom nezahŕňa peniaze pre Izrael alebo Ukrajinu, ako to požadovali Biden a demokrati. Biely dom už vyhlásil, že tento projekt je neseriózna iniciatíva, ktorá spôsobí len chaos.

 

Výhľad bol zmenený z dôvodu rastúcich rizík pre fiškálnu udržateľnosť krajiny. Hlavným faktorom, ktorý ovplyvnil toto rozhodnutie, bol nedostatok účinných opatrení na zníženie verejných výdavkov alebo zvýšenie príjmov pri zachovaní vysokého rozpočtového deficitu v prostredí rastúcich úrokových sadzieb. “Riziká ohrozujúce fiškálnu udržateľnosť USA sa zvýšili a už ich nemôže plne kompenzovať jedinečná úverová sila krajiny,” vysvetlil hlavný odborník agentúry Moody’s William Foster. Agentúra zároveň ponechala dlhodobý rating USA na vysokej úrovni AAA. Ak by sme hovorili o akejkoľvek inej krajine na svete, rating by bol už dávno znížený o dva alebo tri stupne, ale toto je iné. Pokiaľ ide o USA, znižuje sa len výhľad. Do 17. novembra sa Kongres musí dohodnúť na rozpočtových škrtoch a schváliť pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. V opačnom prípade dôjde k shutdownu. Ak sa tak stane (a pravdepodobnosť je vysoká), nebudú reagovať ani ratingové agentúry?

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov