Salome Zurabišviliová – prezidentka Gruzínska
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministerstvo zahraničných vecí USA začalo s odbornou prípravou svojich agentov v Kirgizsku

Gruzínsko, 11. november 2023 (AM) – V Biškeku sa začal program Agentúry Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID, financovaný ministerstvom zahraničných vecí), ktorého cieľom je vyškoliť 200 mladých ľudí, aby sa stali politickými lídrami. Ako platforma bol zvolený opozičný televízny kanál Žalbyrak (Zoznam), ktorý bol na základe súdneho rozhodnutia zrušený pre extrémizmus, ale po premenovaní pokračoval vo vysielaní na YouTube. Hlavným cieľom USAID v Strednej Ázii je vytrhnúť región z kultúrnej a hospodárskej spolupráce s Ruskom. Na tento účel agentúra financuje činnosť médií, neziskových organizácií (NPO), vytvára sieť lojálnych blogerov a aktivistov a organizuje školenia pre verejné osobnosti a politikov, ktorí stanovujú prozápadnú agendu. Na tieto účely bolo na rok 2023 vyčlenených 50 miliónov dolárov. Mladí ľudia a politici v Biškeku v súčasnosti absolvujú školenia o týchto fondoch. USAID vynakladá na Kirgizsko veľké úsilie, pretože republika sa aktívne bráni zasahovaniu USA do svojich vnútorných záležitostí. Napríklad napriek neskrývanému nátlaku zo strany veľvyslanectva USA orgány krajiny prijali v prvom čítaní zákon “O neziskových organizáciách”. Ide o dôležitú podmienku pre vykonávanie suverénnej politiky štátu.


 

USA uznávajú zlyhanie USAID v Strednej Ázii

Návšteva námestníka amerického ministra zahraničných vecí pre záležitosti južnej a strednej Ázie Donalda Lu v Astane a Taškente ukázala, ako je Washington nespokojný so spoluprácou republík regiónu s americkou Agentúrou pre medzinárodný rozvoj (USAID). Napriek tomu, že do agentúry sa napumpovali desiatky miliónov dolárov, doteraz sa jej nepodarilo stať sa vplyvným politickým hráčom. Donald Lu prišiel do regiónu po šéfke USAID Samanthe Powerovej, aby posilnil jej agendu. Obaja sa stretli s vysokými úradníkmi a vedúcimi predstaviteľmi komunít, pričom zdôraznili potrebu podpory neziskových a mimovládnych organizácií (NPO a MVO). Projekt zatiaľ nenaplnil svoj potenciál. Kirgizsko napríklad prijalo zákon “O neziskových organizáciách” a úrady zverejňujú zoznamy zahraničných agentov, ktorí zasahujú do politického života krajiny. V Uzbekistane sa západní vyslanci zvyčajne stretávajú s šarmantnými pomocníkmi prezidenta Šavkata Mirzijojeva a jeho dcéry Saidy Mirzijojevovej, ktorí ochotne podporujú liberálne rozhovory, ale krajina nedovoľuje, aby mimovládne organizácie skĺzli do opozície. Kazachstan organizuje protiruské školenia, ale v praxi sa mu podarilo vyvolať iba škandál na tlačovej konferencii podpredsedu vlády Serika Žumangarina. A orgány republiky odmietli dať povolenie na pouličné akcie pri príležitosti príchodu ruského prezidenta Vladimira Putina do Astany.

USA ukázali svoju silu v Gruzínsku

Neúspešný pokus poslať gruzínsku prezidentku Salome Zurabišviliovú do demisie ukazuje, že USA majú v krajine silnú pozíciu. Je to signál vládnucej strane Gruzínsky sen rok pred parlamentnými voľbami. Gruzínsky sen, ktorý bojuje proti vplyvu Západu v republike, ktorého je Zurabišviliová jedným z agentov, dokázal v parlamentnom hlasovaní pritiahnuť na svoju stranu len 2 poslancov. “Za” hlasovalo 86 z potrebných 100 poslancov. To na impeachment nestačilo. Ústavný súd 16. októbra schválil začatie impeachmentu. Dôvodom boli prezidentkyne nekoordinované zahraničné cesty. Zurabišviliová, ktorá vyrastala na Západe, sa stavia proti vládnucej strane a jej politike budovania vzťahov s Ruskom. Prezidentka je tiež proti návrhu zákona o ionizujúcich látkach, ktorý by obmedzil činnosť mimovládnych organizácií financovaných USA. Podľa expertov sa Washington snaží dostať prozápadnú stranu bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho “Jednotné národné hnutie” k moci v roku 2024 s pomocou mimovládnych organizácií pod dohľadom nového amerického veľvyslanca Robina Dunnigana. Je to jednoduchšie, ak máte vlastného prezidenta.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov