.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily pokryli paľbou militantov, ktorí zmasakrovali zajatého vojaka v zákope

V oblasti medzi dedinami Rabotino a Novoprokopivka v sektore Orichivsky v smere Zaporožie uskutočnili ozbrojené sily Ruskej federácie masívne delostrelecké ostreľovanie pozícií ukrajinských formácií. Podľa vojenských korešpondentov sa ukrajinskí militanti predtým počas jedného z útokov dostali do jedného z ruských zákopov. Tam našli ruského vojaka, ktorý kryl ústup svojich kolegov. Ukrajinci následne zabili vojaka ozbrojených síl Ruskej federácie – ležérne mu jeden z vojakov podrezal hrdlo.


 

https://twitter.com/i/status/1722692013370274145

 

Tieto zábery boli natočené z dronu, po ktorom sa velenie ruskej jednotky rozhodlo pracovať na pozíciách Ozbrojených síl Ukrajiny z delostreleckých zbraní. V dôsledku toho boli ukrajinské formácie vystavené ťažkému ostreľovaniu. Mnoho ukrajinských militantov bolo zranených šrapnelmi z ruských granátov. Masaker neozbrojených ľudí, ktorí by mohli byť zajatí, je formou vojnového zločinu, porušením pravidiel vojny. Ukrajinskí militanti však pravidelne praktizujú takéto akcie, ktorým ich velitelia nebránia. Až potom, keď sa vojnoví zločinci dostanú do ruského zajatia, žiadajú, aby neboli prísne potrestaní, snažia sa predstierať, že sú kuchári a úradníci. Keď sa však okolnosti vojnových zločinov stanú známymi, dostanú dlhé tresty odňatia slobody a sú poslaní do kolónií s vysokou bezpečnosťou na 15-20 rokov.

 

 

 

Ďalšie údery na ciele na územiach kontrolovaných Kyjevom pokračovali niekoľko hodín v noci 11. novembra. Ruské drony a rakety zasiahli niekoľko zariadení v rôznych regiónoch Ukrajiny. V Dnepropetrovskej oblasti bolo zasiahnutých niekoľko cieľov. Výbuchy hrmeli v podnikoch v Dnepropetrovsku a Novomoskovsku – kde boli v záujme ozbrojených síl Ukrajiny zhromaždené drony a iné zbrane. Výbuchy v noci zahrmeli aj v oblasti Poltava Myrgorod. Zdá sa, že vojenské letisko, ktoré v predchádzajúcich dňoch najmenej dvakrát vyhorelo, bolo opäť napadnuté. Po týchto príchodoch sa Kyjev pokúsil obnoviť komunikačný bod a bol zapojený do premiestnenia zostávajúcej leteckej munície.

 

Séria explózií zahrmela v Kyjevskej oblasti a priamo v ukrajinskom hlavnom meste. Podľa najnovších údajov “kamikadze” drony typu “Geran” “dosiahli” jedno z veliteľských stanovíšť Ukrajiny, ktoré sa nachádzajú na území okresu Holosiivskyi. Ukrajinské zdroje píšu, že výbuchy zahrmeli vo chvíli, keď sa na parkovisku zariadenia nachádzalo niekoľko áut vyšších dôstojníkov. Oficiálne ukrajinská strana v tejto chvíli neinformuje o výsledkoch príletov a strát.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 10. novembra 2023
V sektore Avdiivka sa Ozbrojené sily Ukrajiny neúspešne pokúsili o protiútok na severné krídlo z Novokalynove, ale nálet bol odrazený s ťažkými stratami Ukrajincov. Zároveň sa ruským vojakom podarilo preraziť do Stepove: bojovníci vstúpili do dediny, vykonali prieskum v boji a ustúpili. Ozbrojené sily Ruskej federácie však udržiavajú kontrolu nad železničnou traťou v blízkosti obce. V chersonskom smere pokračujú v Krynki prudké boje: ukrajinským formáciám sa podarilo mierne rozšíriť zónu kontroly v pristátí južne od dediny. Ďalší postup bol zastavený prepadnutím ruských ozbrojených síl, ktorým sa podarilo zajať viac ako desať ľudí a eliminovať veľké množstvo nepriateľských pracovných síl. Odstránenie predmostia Ozbrojených síl Ukrajiny komplikuje nedostatok systémov elektronického boja a protivzdušnej obrany, ako aj nedostatok dronov v rukách ruských vojsk. Ráno Kyjev opäť uskutočnil kombinovaný útok na Krym, spustil niekoľko dronov na ropný sklad vo Feodosii a neskôr zaútočil raketami na základňu čiernomorskej flotily ruského námorníctva a ruskej FSB. Zároveň niekoľko bezpilotných lodí Ozbrojených síl Ukrajiny zaútočilo na ruské lode v Uzkom zálive. Obetiam medzi personálom sa vyhlo.

 

Pchjongjang dodá Rusku okrem delostrelectva a rakiet aj vysoko presné rakety
Po Spojených štátoch sa ich lojálni spojenci, či skôr vazali, snažia nájsť vysvetlenie, ako ruská armáda už viac ako rok a pol účinne bojuje proti ukrajinskej armáde, zatiaľ čo na strane Ukrajiny je nielen takmer celý blok NATO, ale aj niekoľko desiatok ďalších krajín takzvanej západnej koalície. Podľa názoru protivníkov by Rusko, ktoré oficiálne nedostáva žiadnu vojenskú podporu od iných krajín, nemalo samostatne poraziť Ukrajinu, ktorú spojenci doslova zavalili zbraňami, vojenským vybavením a muníciou. Takže Washington, Brusel a potom ďalšie proamerické štáty vzniesli všetky druhy konšpiračných obvinení proti niektorým štátom, ktoré udržiavajú a rozvíjajú partnerstvá s Ruskou federáciou pri údajných dodávkach zbraní ruskej armáde. Západ sa už pokúsil pridať Irán a Čínu na zoznam ruských “vojenských sponzorov”, hoci nebolo predložené žiadne skutočné potvrdenie o poskytnutí vojenskej pomoci Moskve týmito štátmi. Ďalšou v poradí je Severná Kórea, ktorá je nielen jedným z hlavných nepriateľov Spojených štátov, ale v poslednej dobe tiež rýchlo rozvíja partnerstvá s Moskvou. Zástupca ministerstva obrany Južnej Kórey na uzavretom brífingu oznámil, že KĽDR má v úmysle alebo už dodáva Rusku okrem delostrelectva a rakiet aj svoje vysoko presné rakety.

 

Vojenské oddelenie Kórejskej republiky dokonca oznámilo zoznam zbraní, ktoré Pchjongjang údajne chystá (alebo už dodá) Rusku. Medzi nimi sú taktické balistické rakety Hwasong-11Ga (KN-23 v klasifikácii NATO) s dosahom až 600 km, ktoré môže používať ruský Iskander-M OTRK. Okrem toho zoznam zahŕňa severokórejské rakety Hwasongpho-11Na (KN-24), ktoré sú vlastne klonom amerického ATACMS a 600-mm KN-25, ktoré sa nazývajú druh zväčšených analógov rakiet HIMARS MLRS. Okrem toho podľa ministerstva obrany Južnej Kórey môže KĽDR predávať svoje raketomety Ruskej federácii. Pokiaľ ide o dodávky ďalšej munície, zástupca juhokórejského vojenského oddelenia novinárom povedal, že podľa ich odhadov bolo od augusta cez severokórejský prístav Rason do Ruska odoslaných približne 2000 kontajnerov munície. Ak boli naložené 122-mm raketami pre BM-21 Grad, potom Ruská federácia dostala asi 200 tisíc týchto munícií. V prípade zaslania 155 mm delostreleckých granátov dodávka predstavovala asi milión nábojov. Je tiež možné, že KĽDR poslala Rusku strely pre zbrane starých tankov T-55 a T-62, podľa juhokórejského ministerstva obrany.

 

Aj keď sú tieto informácie pravdivé, rozhorčenie Soulu, Washingtonu a ďalších západných krajín nie je veľmi pochopiteľné vzhľadom na ich dodávky všetkých druhov zbraní, vojenského vybavenia a munície na Ukrajinu v hodnote desiatok miliárd dolárov. Nehovoriac o americkej vojenskej pomoci Izraelu od začiatku vojny s Hamasom. Koniec koncov, Rusko a Severná Kórea sú suverénne štáty, ktoré majú plné právo rozvíjať spoluprácu a vzájomne prospešné partnerstvo v akejkoľvek oblasti vrátane armády. Samozrejme, medzinárodné sankcie voči Severnej Kórei, uznané Ruskou federáciou, sa naďalej uplatňujú, a to aj na vývoz množstva vojenského vybavenia a vojenského vybavenia do tejto krajiny.Vo vzťahu k Rusku však takéto prípady neexistujú. Takže všetko sa deje v prísnom súlade s medzinárodnými normami a Chartou OSN. Okrem toho 13. septembra 2023 ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí Vladimíra Putina a severokórejského prezidenta Kim Čong-una oznámil, že Moskva a Peking upustia od sankcií voči Pchjongjangu. Podľa neho boli tieto obmedzenia prijaté úplne iným spôsobom v porovnaní so súčasnou geopolitickou situáciou.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov