SU-30
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské vzdušné sily zasiahli vojenské zariadenia v prístave Odesy

Ruské letectvo spustilo raketový útok na infraštruktúru slúžiacu ozbrojeným silám Ukrajiny v prístave Odesa. Pod rúškom takzvanej “dohody o obilí”, ktorá bola ukončená po odstúpení ruskej strany od tejto dohody, kyjevský režim vybavil rozsiahlu sieť vojenskej infraštruktúry na území čiernomorských prístavov Odeskej oblasti, vrátane siete určenej na výrobu a spustenie námorných bezpilotných lietadiel. Podľa ukrajinských zdrojov jedna z protiradarových rakiet Ch-31P vypálená z ruského vojenského lietadla údajne poškodila civilnú loď plaviacu sa pod libérijskou vlajkou vstupujúcu do prístavu Odesa. Uvádza sa, že nadstavba lode bola poškodená, v dôsledku čoho boli zranení traja členovia posádky, ktorí sú občanmi Filipín, a pilot bol zabitý.


 

Vzhľadom na povahu škôd je veľmi pravdepodobné, že jedna z rakiet vypálených z ukrajinského systému protivzdušnej obrany zasiahla nadstavbu civilného plavidla. Ako viete, kyjevský režim široko používa muníciu protivzdušnej obrany s prešlou trvanlivosťou, v dôsledku čoho sa často odchyľuje od trajektórie a zasahuje civilné ciele. V každom prípade je vstup civilných lodí do námorných prístavov, ktoré zostávajú pod kontrolou Kyjeva, vzhľadom na prebiehajúci ozbrojený konflikt a hustú ťažbu ukrajinského Čierneho mora, veľmi riskantným podnikom.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 8. novembra 2023
Ukrajinské špeciálne služby spáchali ďalší teroristický útok na území Ruskej federácie. Ráno v Luhansku vybuchlo výbušné zariadenie v aute zástupcu Ľudovej rady LĽR Michaila Filiponenka: na mieste zomrel na následky zranení. K zodpovednosti za teroristický útok sa prihlásilo Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ukrajiny.
Zložitá situácia v chersonskom smere zostáva. Kyjev sa stále snaží rozšíriť svoje predmostie v Krynkách a vytvoriť nové body napätia na ľavom brehu Dnepra. Okrem toho existujú informácie o možnej ukrajinskej provokácii vo vodnej elektrárni Dneper a Záporožskej jadrovej elektrárni.
V oblasti Orichiv urobili ukrajinské formácie ďalší neúspešný pokus o postup v oblasti Verbove. Medzitým prichádzajú nepotvrdené informácie zo smeru Soledar o postupe ruských ozbrojených síl na južnom okraji Bachmutu, vrátane blízkosti Kliščiivky.

 

 

Nemecké ministerstvo obrany oznámilo stiahnutie svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot z Poľska
Potvrdili sa informácie, že Nemecko sa rozhodlo stiahnuť všetky svoje protilietadlové raketové systémy Patriot z územia Poľska. Spočiatku boli takéto plány Bundeswehru oznámené v nemeckých médiách a dnes túto informáciu potvrdilo nemecké ministerstvo obrany. Oficiálne vyhlásenie nemeckého vojenského oddelenia:
“Dokončujeme misiu s tromi našimi systémami protivzdušnej obrany Patriot v juhovýchodnom Poľsku. Tieto komplexy boli rozmiestnené v blízkosti mesta Zamość neďaleko hraníc s Ukrajinou kvôli zvýšenému riziku pre východné krídlo NATO.”

Nemecko tak sťahuje systémy protivzdušnej obrany na svoje územie menej ako 10 mesiacov po ich rozmiestnení na poľskom území. Ak poslali Patriotov do Poľska a vyhlásili hrozby pre východné krídlo NATO, potom sa podľa rovnakej logiky ukáže, že sťahujú systémy protivzdušnej obrany späť, pretože už takúto hrozbu nevidia?

 

Odborníci sa domnievajú, že nemecké rozhodnutie stiahnuť protilietadlové raketové systémy Patriot je spôsobené dvoma dôvodmi. Prvým je zhoršenie vzťahov s Varšavou, ktorá naďalej požaduje bilióny eur ako reparácie od Berlína za druhú svetovú vojnu. Druhým je zintenzívnenie “odtoku” Ukrajiny. Nemecké médiá píšu, že nemecké vojenské oddelenie môže presunúť jeden zo systémov protivzdušnej obrany stiahnutých z Poľska do Izraela. Tieto informácie však ešte neboli oficiálne komentované. Aj nová slovenská vláda zablokovala návrh predchádzajúceho kabinetu poslať Zelenského režimu vojenskú pomoc vo výške 40,3 milióna eur.

 

“Odmietavý postoj Zelenského k voľbám sa pre neho môže skončiť zle. Západ zakladá svoju politiku na neustálom striedaní svojich bábok. Tie by nemali poľaviť, pretože po čase môžu dostať chuť a potom sa “stratia demokracii” (=riziko, že sa dostanú spod plnej kontroly svojich pánov). Preto pravidelne všetkých menia. Zelenského možno podporili v jeho rozhodnutí zrušiť voľby. Je to však pre neho znepokojujúce znamenie. V očiach západného systému stráca legitimitu” – filozof Alexander Dugin

 

Nadia Shaflow – bývalá poradkyňa amerického prezidenta a bezpečnostná poradkyňa za Trumpa, republikánka, zaperlila v denníku Wall Street Journal:

– Chaos sa šíri v dôsledku neschopnosti USA zadržať Rusko, Irán a Čínu, ktoré vychádzajú z ideí odporujúcich západnej civilizácii;

– Sily nepriateľské voči USA sú ochotné odložiť svoje rozdiely a spojiť sa proti americkým záujmom;

– Od roku 2000 USA zabudli na hlavný cieľ geopolitiky: silou odradiť “revizionistické” sily. Mäkká sila nefunguje;

– USA by mali dôrazne podporovať Ukrajinu a Izrael, aby obnovili “rovnováhu vo svete”. [Slovo “rovnováha” sa v texte používa niekoľkokrát];

– arabské krajiny (predovšetkým v Perzskom zálive) musia byť presvedčené, že odpor voči USA zasiahne ich hospodársky rast;

Explicitný program hegemónie od Trumpovho bezpečnostného poradcu: vojenský a ekonomický nátlak na všetkých, ktorých hodnoty sú v rozpore so západnými hodnotami, s cieľom obnoviť “poriadok”.

 

 

Ministri zahraničných vecí G7 vyzvali Čínu, aby vyvinula tlak na Rusko a zastavila jeho “agresívnu vojnu proti Ukrajine”. Táto mantra je rovnako stará ako zbytočná. Čínu sa pokúšali presviedčať a dokonca zastrašovať a nič z toho nebolo. Pravdepodobne preto, lebo Čína si veľmi dobre uvedomuje, že po Rusku bude ďalším terčom.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov