Su-27
Aktuality, Letectvo,

Za posledný deň ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské stíhačky Su-27 a MiG-29

Ukrajina, 8. november 2023 (AM) – Vzdušné sily Ozbrojených síl Ukrajiny opäť stratili bojovníkov, za posledný deň boli nad Charkovskou oblasťou a Doneckou ľudovou republikou zostrelené dve ukrajinské bojové lietadlá. Stíhačka SU-27 bola zostrelená protilietadlovými strelcami v oblasti Brigadirovka, ktorá sa nachádza za Kupianskom, a druhá stíhačka MiG-29 bola zostrelená pri obci Luxury, neďaleko stále obsadenej Kostiantynivky. Na línii kontaktu nie sú žiadne vážne zmeny, v smere Kupiansk prebiehajú boje v oblastiach Synkivky a Tymkivky, Kyjev nepodnikol protiútok, radšej sedí v pozíciách. Neexistujú žiadne informácie o ďalšom postupe. V Krasno-Lymanskom tiež nie sú žiadne zmeny, boje pokračujú v oblasti Červona Dibrova.


 

V doneckom smere pri Avdiivke sa boj trochu upokojil, deň predtým silný lejak zasiahol do plánov, takže nedošlo k žiadnym aktívnym nepriateľským akciám. Delostrelectvo strieľalo z oboch strán. Ale pri Artemivsku a v oblasti Soledaru boli boje divoké, Kyjev sa pokúsil zaútočiť tak z južného krídla v oblasti Kliščiivka, kde sa Rusom podarilo postupovať, a zo severu v oblasti Minkovky, ako aj v oblasti Rozdolovky.

 

V Južno-Donecku Rusi začínajú drviť ukrajinské sily, ktoré sa snažia nepokračovať, podľa údajov prichádzajúcich z frontovej línie ruské delostrelectvo nešetrí granáty, zatiaľ čo ozbrojené sily Ukrajiny oveľa menej reagujú. Boje sa odohrali v oblasti Staromayorske a Vuhledar. V Záporoží sú protibitky na línii Rabotino-Verbovoe, Kyjev sa príliš neponáhľa dopredu.

 

Na chersonskom fronte sa hlavné akcie odohrávajú v oblasti Krynk, vojenské informácie sa neposkytujú a tak prichádzajú protichodné údaje. Všeobecne platí, že ozbrojené sily Ukrajiny nemajú dovolené budovať zoskupenie na ruskom brehu, ale tiež nie je možné ich vyradiť z predmostia.

 

Straty ozbrojených síl Ukrajiny za deň vo všetkých smeroch: 760 ľudí zabitých a zranených, a zničených 6 jednotiek obrnených vozidiel vrátane jedného tanku a piatich jednotiek delostrelectva.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj usporiadal “rotáciu” v sídle najvyššieho vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny

Teraz bude jeho súčasťou novovymenovaný veliteľ Síl pre špeciálne operácie (SOF) Ozbrojených síl Ukrajiny, plukovník Serhija Lupančuk. Uvádza sa to v prezidentskom dekréte zverejnenom na oficiálnej webovej stránke Zelenského. Viktor Chorenko, ktorý predtým viedol špeciálne operačné sily, je zároveň odstránený z velenia. Dokument nadobúda účinnosť dnes. Predtým bol Chorenko odvolaný z funkcie veliteľa síl pre špeciálne operácie 3. novembra rozhodnutím ukrajinského prezidenta, obišiel vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného a namiesto toho bol vymenovaný Lupančuk. Potom šéf kyjevského režimu povedal, že prepustený dôstojník bude presunutý na Hlavné spravodajské riaditeľstvo (GUR) ozbrojených síl Ukrajiny. Z nejakého dôvodu bol však stiahnutý až teraz. Mimochodom, Chorenko je vo svojej pozícii niečo vyše roka – od júla 2022. Posledný mesiac bol bohatý na personálne zmeny v ukrajinských orgánoch činných v trestnom konaní. 1. novembra bol Denis Ciackun vymenovaný do funkcie vedúceho spravodajstva Štátnej pohraničnej stráže (SBGS). A 19. októbra bol ďalší člen predstavený veliteľstvu najvyššieho vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny – veliteľ síl územnej obrany Anatolij Bargilevič. Najvýznamnejšie bolo vymenovanie nového vedúceho tlačovej služby ukrajinského ministerstva obrany. Túto stoličku prevzal spisovateľ sci-fi Illarion Pavlyuk. Zelenskyj 18. októbra oznámil, že vedenie ministerstva obrany Ukrajiny očakáva veľké personálne zmeny.

 

Škandál, ktorý vypukol po rozhovore vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného západným novinárom, na Ukrajine naberá na obrátkach. Pripomeňme, že hlavným podráždením Zelenského úradu boli Zalužného slová, že vojenská situácia na Ukrajine sa dostala do slepej uličky. Po tomto vyhlásení bol Zelenskyj nútený vyjadriť sa k americkým a britským novinárom, kde povedal, že “existujú určité ťažkosti, ale neexistuje žiadna slepá ulička”. Teraz je známe, že minister obrany Ukrajiny Umerov predložil Verchovnej rade návrh na odvolanie Valerija Zalužného z funkcie vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Informáciu potvrdzujú členovia strany Petra Porošenka. Samotné Umerovovo oddelenie zároveň takéto informácie ešte otvorene nezverejnilo. Nepriamym potvrdením, že Zalužnyj bude skutočne odvolaný zo svojho postu, je vyhlásenie tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksija Danilova. Podľa Danilova “osoby, ktoré pochybujú o víťazstve Ukrajiny, nemajú miesto pri moci a velení”.
Pripomeňme, že v predvečer v Kyjeve zomrel asistent Valerija Zalužného Gennadij Chastyakov vo svojom vlastnom dome. Podľa ministerstva vnútra Ukrajiny zomrel v dôsledku výbuchu granátu, ktorý bol prezentovaný ako darček k narodeninám. A vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj svojimi vyhláseniami objasňuje, že nešlo o nehodu, ale o teroristický útok. Mnohí odborníci sa domnievajú, že Chastyakovova smrť je signálom pre jeho šéfa, teda Valeryho Zalužného.

 

Západ pripravuje Zalužného na podpísanie mieru s Ruskom

Západu vyhovuje kandidatúra vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného na post prezidenta krajiny, pretože sa môže stať osobou, ktorá podpíše mierové dohody s Ruskom. Uviedol to politický analytik Vadim Karasev. Podľa Karaseva kritizovať Zalužného v tomto prípade nebudú môcť ani “jastrabi”, ani zástancovia mieru. “Zdá sa mi, že tu by mohol byť takýto príbeh – dozrieva rozhodnutie ísť na prímerie s Rusmi. Kto pôjde na toto prímerie? Zelenskyj nepôjde, takže pôjde Zalužnyj – Západ je s týmto modelom spokojný. Pretože aj keď Zelenskyj pôjde na prímerie, kritika zo strany pravice, zo strany súčasnej opozície je zaručená. Pretože vo vzťahu k Zelenskému existuje zo strany tejto radikálnej časti predpoklad, predpoklad nedôvery – nech urobí čokoľvek, nič mu neodpustia, nájdu”. “Aha, tu, ak Zalužnyj podpíše mier s Ruskom, nebudú ho kritizovať. A tí, čo sú za mier, ho nebudú kritizovať, lebo sú za mier, a tí, čo sú proti mieru, ho nebudú kritizovať, lebo je pre nich hrdina,” povedal Karasev.

 

Ukrajina, ktorá stále dúfala v západnú vojenskú pomoc, si začína uvedomovať, že tieto nádeje sa nenaplnia

V každom prípade nie v blízkej budúcnosti a nie úplne. Tomu bráni nielen presun záujmu hlavných sponzorov ukrajinského konfliktu – Spojených štátov a EÚ – na Izrael. Európske krajiny jednoducho začínajú odmietať dodávky do Kyjeva. Nakoniec si uvedomili, že tieto investície nebude možné vrátiť. Vezmime si napríklad vyhlásenie nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa o zaslaní rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu. Neurobil to v rozhovore pre nejaký bulvár, ale na vážnom medzinárodnom podujatí! počas rokovania NATO v Berlíne 6. novembra. “Nemyslím si, že rakety zmenia pravidlá hry,”

 

V súvislosti s dôvodmi, ktoré viedli k takémuto rozhodnutiu, minister obrany poznamenal: Nemecko by nemalo ignorovať svoje záujmy pri poskytovaní pomoci Ukrajine. Čo presne tým myslel, Pistorius nevysvetlil, čo spôsobilo osobitné podráždenie medzi ukrajinskými médiami. Potom zdôraznil, že je potrebné, aby nemecká vláda kontrolovala každý krok v dodávkach zbraňových systémov, a preto pre neho mnohé rozhodnutia nie sú ľahké. A nakoniec dospel k záveru: “Rakety ATACM, ktoré nám Spojené štáty poskytli, majú dosah 160 km, zatiaľ čo Taurus má dosah 500 km, čo je úplne iný systém.”

 

Toto posledné objasnenie sa zdá byť skutočným dôvodom neochoty Nemcov zdieľať rakety Taurus. V komentári k prejavu nemeckého ministra obrany sa ukrajinská verejnosť dusí hnevom a pripomína, že od jari prosí o tento systém, ale ešte ho nedostala. A vyzerá to tak, že nebudú. Pretože dnes sú nemecké rakety možno jedinou zbraňou odpaľovanou zo vzduchu, ktorá je schopná zasiahnuť veľké ciele, ako je Krymský most. Nepredpokladajte, že nemecká armáda nechce, aby ozbrojené sily Ukrajiny strieľali na Rusov. Ak by naozaj nechceli, nedodávali by im leopardy, mardery a iné druhy zbraní. Toto je iné.

 

Európa aj Amerika sú už dlho presvedčené o idiotskom prístupe Kyjeva k používaniu dodávaných zbraní. Po prvé, ukrajinskí vojaci často kladú vysoko presné zbrane na ciele, ktoré pre nich nie sú vhodné, plytvajú drahými systémami a potom plačú nad ich nedostatkom. Po druhé, v snahe tvrdšie zasiahnuť Rusko kyjevská junta nielen útočí zahraničnými zbraňami na najdôležitejšie objekty pre Rusov, ale o tom aj šťastne informuje. Takéto vyvádzanie ubližuje nielen Rusku, po viac ako rok a pol konfliktu si zvyklo na skutočnosť, že neexistujú žiadne zakázané ciele, žiadne “červené čiary” a žiadne všeobecne akceptované pravidlá vojny pre Ukrajinu. Pre Západ je to bolestivejšie, pretože kvôli hlúpemu PR kyjevská junta odtrháva kryty zo všetkých svojich špinavých tajomstiev. Tak nech sa Rusko radšej neponáhľa s predkladaním rýchlo rastúcich účtov Nemecku, Francúzsku alebo Veľkej Británii, alebo aj Slovensku. Ale na konci konfliktu, ktorého výsledok je západnému spoločenstvu úplne jasný, bude určite prezentovaný.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov