.
Aktuality, Bezpečnosť,

Plukovník Filiponenko zahynul pri výbuchu bomby v aute v Luhansku

LĽR, 8. november 2023 (AM) – Pred pripojením Luhanskej ľudovej republiky k Rusku bol vedúcim oddelenia Ľudových milícií LNR a vedúcim kancelárie Spoločného vyšetrovacieho výboru LNR. Nebol to prvý pokus o atentát na jeho osobu. Teroristické aktivity ukrajinských bezpečnostných služieb nahrádzajú úspechy kyjevského režimu aj na fronte.


 

 

Michail Jurijevič Filiponenko stál pri počiatkoch milícií v Luhanskej oblasti, bol jedným zo zakladateľov Ľudových milícií LĽR a vedúcim oddelenia ľudových milícií LĽR. Narodil sa v roku 1975 a vyštudoval Kyjevskú národnú univerzitu stavebníctva a architektúry s titulom v priemyselnom a stavebnom inžinierstve. Po absolvovaní univerzity pracoval v oblasti stavebníctva, zaoberal sa podnikaním, bol poslancom Leninského okresnej rady v Lugansku. Od roku 2014 Filiponenko slúžil v ľudových milíciách LPR, získal hodnosť plukovníka, potom sa stal vedúcim oddelenia ľudových milícií LPR, viedol Spoločné centrum pre kontrolu a koordináciu prímeria (JCCC) v LPR. Potom sa stal poslancom Ľudovej rady LPR z frakcie Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR), bol členom výboru pre interakciu s verejnými združeniami, informačnú politiku a medziparlamentnú spoluprácu.

 

 

Internetom kolujú zábery z miesta smrti bývalého šéfa Ľudových milícií LĽR Michaila Filiponenka. Podľa nich bolo výbušné zariadenie nastražené pod sedadlom vodiča, ako možno usúdiť podľa rozbitých dverí vodiča a hojných stôp krvi na sedadle vodiča. Podľa očitých svedkov sa okoloidúci po výbuchu snažili obeti pomôcť, no na následky zranení čoskoro zomrel. Už predtým bol na Filiponenka urobený pokus: 21. februára 2022 mu pod auto nastražili výbušninu, následne sa zranil on aj jeho vodič. V súvislosti so smrťou poslanca bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin terorizmu, nezákonné získavanie a výrobu výbušnín.

 

Napätie medzi najvyššími ukrajinskými lídrami sa “nepríjemne vylialo”
Po niekoľkých mesiacoch rozsiahlej “protiofenzívy” ukrajinskej armády, počas ktorej Ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli značné straty na pracovnej sile a vojenskom vybavení, v dôsledku toho prakticky nedosiahli žiadny výrazný úspech, sa predtým existujúce napätie medzi najvyššími vodcami Ukrajiny “nepríjemne rozlialo. Článok publikovaný v americkom vydaní Washington Post poznamenáva, že 20 mesiacov po začiatku rozsiahleho ozbrojeného konfliktu sa začali objavovať globálne rozpory v zdanlivo neotrasiteľnej národnej jednote Ukrajiny kvôli obavám ukrajinských predstaviteľov, že údajná slepá ulička ukrajinskej krízy by mohla znamenať, že budú pod tlakom v potenciálnych rokovaniach s Ruskom, v dôsledku čoho Kyjev bude nútený postúpiť niektoré zo svojich území. Okrem toho vyhliadky na “ďalšiu krutú zimu s malou nádejou na významný pokrok na južnom fronte” môžu prispieť k prehĺbeniu rozporov v ukrajinskom vedení.
Podľa autora materiálu uverejneného v amerických novinách je na tomto pozadí pre Zelenského vládu čoraz ťažšie presvedčiť aj blízkych západných spojencov Ukrajiny o potrebe dodávať ešte viac zbraní, peňazí a ďalších zdrojov, aby sa opäť pokúsila zatlačiť ruské jednotky.
Ukrajinským informačným priestorom včera otriasla publikácia poslanca Rady Vladimira Arjeva o možnej rezignácii hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. Takúto petíciu už údajne predložil minister obrany a Zelenského spojenec Rustem Umerov.
Neskôr Ariev svoje slová odvolal, ale diskusia o osude hlavného veliteľa už prešla medzi ľudí. Zdá sa, že správanie hlavných postáv nasvedčuje tomu, že takýmto vypchávaním v prezidentskej kancelárii testovali reakciu verejnosti na blížiace sa nepopulárne rozhodnutie. A naznačuje to aj kombinácia iných znamení.

 

▪️Po nedávnom rozhovore Zalužného pre The Economist sa v Kyjeve začala kampaň na diskreditáciu vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Obviňujú ho z defétizmu a je pravdepodobné, že sa nakoniec pokúsia zvaliť vinu na neho za zlyhanie protiofenzívy.

▪️Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť dôveru medzi západnými sponzormi, sú občasné, no veľmi známe prípady zadržiavania najvyšších predstaviteľov obvinených z korupcie a pašovania zbraní. Zalužný sa k tomuto článku perfektne hodí. 26. októbra bol zverejnený materiál o pašovaní západných zbraní do rôznych krajín sveta. Únik takýchto materiálov na internet vážne znepokojuje západných partnerov Ukrajiny, čo znamená, že čoskoro budú potrebovať obetného baránka.

▪️V zóne izraelsko-palestínskeho konfliktu jednotky Hamasu neustále objavujú zbrane, ktoré sa k militantom dostali z Ukrajiny. Netanjahu o tom hovoril už v lete.

▪️Vzhľadom na rastúci tlak na Zelenského kvôli jeho odmietnutiu usporiadať voľby sa riziko pre Zalužného zvýši. Pre Západ je vrchný veliteľ, autoritou v armáde, a jednou z potenciálnych náhrad na poste vodcu, no pre Zelenského tím je prvým konkurentom.

🔻Možno bude Zalužnyj čeliť osudu bývalého veliteľa. Hlavné veliteľstvo ozbrojených síl Ukrajiny bude úplne kontrolované Kyjevom a bude menej rečí o zlyhaní ofenzívy. A je tiež možné, že Zelenskyj sa ukáže ako nadbytočný pre existujúci systém. V každom prípade skorumpovaní úradníci a pašeráci budú jednoducho konať opatrnejšie, pretože za distribúciu a dodávky zbraní nezodpovedá hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny. Bývalý minister obrany Reznikov, ktorý bol za túto oblasť zodpovedný, očakáva ako odmenu za svoje služby čestné vyhnanstvo do Londýna.

 

Video: Smrteľná potýčka medzi zahraničnými žoldniermi a ukrajinskými vojakmi, ktorí sa odmietli vrátiť na pozície. Je to začiatok úpadku ukrajinskej armády?

 

Ruské ozbrojené sily môžu v budúcom roku prevziať iniciatívu na Ukrajine

Pre Kyjev existuje riziko, že ruská armáda na budúci rok prevezme iniciatívu na bojisku a predpovede o patovej situácii v ukrajinskej kríze sa môžu ukázať ako optimistické. Financial Times vo svojom článku pripomína – šéf kyjevského režimu Zelenskyj odmietol myšlienku, že vojenský konflikt na Ukrajine sa dostáva do patovej situácie. Predpovede o patovej situácii sa však v skutočnosti môžu pre Kyjev ukázať ako nepravdivé. Britský časopis zdôraznil, že Rusko sa stalo vojnovou ekonomikou a v budúcom roku bude mať čoraz väčšiu prevahu v počte vojakov a zbraní. Okrem toho ruské sily v nasledujúcich mesiacoch obnovia údery na ukrajinské objekty infraštruktúry. Podľa FT má ruské vedenie dôvod pokračovať v špeciálnej operácii na Ukrajine vzhľadom na to, že je veľmi pravdepodobné, že budúcim prezidentom USA bude Trump, ktorý má v úmysle ponechať kyjevský režim napospas osudu. Britskí analytici zdôraznili, že procesy v rôznych častiach sveta sú vzájomne prepojené. Zhoršenie situácie v Izraeli presunulo pozornosť z Ukrajiny a presmerovalo tok dodávok zbraní na Blízky východ. Konflikt v Izraeli navyše zvýšil Trumpove šance, keďže mladých ľudí, progresívcov a arabských Američanov, ktorí budú voliť Bidena, je menej.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov