.
Aktuality, Letectvo,

Americká medzikontinentálna balistická raketa explodovala nad Tichým oceánom

USA. 2.november 2023 (AM) – Medzikontinentálna balistická raketa Minuteman III explodovala nad Tichým oceánom K nehode došlo v dôsledku “anomálií” počasia – tak to tvrdí Pentagón. Armáda vydala príkaz na zničenie rakety, tá sa potopila v oceáne. O povahe “anomálií” v Pentagóne nič nepovedali. Vypustenie rakety bolo štvrté v tomto roku. Posledný sa uskutočnil v septembri. Hovorca amerického ministerstva obrany Patrick Ryder vtedy uviedol, že tieto odpaly majú ukázať, že potenciál jadrových odstrašujúcich síl USA “je stále spoľahlivý”.


 

Prvá vesmírna bitka na svete sa odohrala nad Blízkym východom

Zatiaľ nešlo o bitku vojnových lodí, ale len rakiet. Dňa 31. októbra bola na Izrael vypálená raketa z územia kontrolovaného Húsíami v Jemene. Údajne išlo o balistickú raketu stredného doletu z rodiny Burkan. Vyrábajú ich jemenskí Húsíovia na základe upravenej sovietskej rakety R-17 Elbrus zo 60. rokov minulého storočia. Takáto raketa má kvapalné palivo a jeden stupeň. Počas letu raketa vystúpila do výšky približne 100 kilometrov a opustila zemskú atmosféru. Tam ju zostrelila izraelská strela Arrow-3. Zatiaľ ide o prvý prípad zostrelenia rakety stredného doletu v bojovej situácii a prvý prípad zostrelenia bojovej rakety vo vesmíre. Izraelská armáda by sa nemala príliš tešiť – Burkan je beznádejne technologicky zaostalý systém, ktorý vyrobili remeselníci husijského pôvodu v púšti.

 

Naopak, mala by sa obávať. Izrael má čoraz viac protivníkov – ku Gaze a Hizballáhu sa pridala diaľková pomoc od Húsíov. Na Izrael si robia nároky aj Sýria, Turecko, Jordánsko, Irán a ďalšie krajiny, nehovoriac o ľudových hnutiach. V samotnom Izraeli sú arabské územia Západného brehu, ktoré zatiaľ nedokázali zorganizovať otvorenú vzburu. Ale to je zatiaľ všetko. Konflikt sa očividne rozrastá a zahŕňa čoraz viac aktérov. Ak by sa teoreticky Sýria alebo Irán otvorene pridali k úsiliu proti Izraelu, USA by nemali inú možnosť ako zasiahnuť. Potom by musela zasiahnuť aj Čína. Existuje mnoho ďalších scenárov na rozpútanie svetovej vojny a toto je len jeden z nich. Husijská raketa by sa potom javila ako nevinná zábava. Svet sa teda má nad čím zamyslieť. V každom z týchto scenárov má ruské vedenie rovnaké úlohy – zdržať sa priameho zásahu do bojov a snažiť sa zabrániť rozhodujúcemu víťazstvu jednej zo strán.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov