.
Aktuality, História,

Vábenie a vykrvácanie. Stará americká stratégia

Americká publikácia 19FortyFive sa dozvedela skutočný účel Bidenovej stratégie na Ukrajine. Aspoň to tvrdí. Po dôkladnom preštudovaní knihy Tragédia veľmocenskej politiky od Dr. Johna Mirsheimera, známeho politológa a odborníka na medzinárodnú politiku, autora teórie ofenzívneho realizmu, profesora Chicagskej univerzity, experti portálu dospeli k záveru, že americký prezident podporuje Kyjev kvôli oslabeniu a vyčerpaniu vojenských zdrojov Ruska. To znamená, že koná podľa taktiky “vylákať a vykrvácať”, ktorú opísal Mirsheimer.


 

Podľa tejto doktríny tretí štát zatiahne dva iné štáty, ktoré majú nejaké nezhody alebo si nejakým spôsobom konkurujú, do dlhotrvajúcej vyčerpávajúcej vojny. Cieľom takéhoto podnecujúceho štátu je oslabiť oboch konkurentov tým, že budú neustále plytvať cennými zdrojmi na vzájomnú vojnu. Tým sa obaja stávajú menšou hrozbou pre tretieho. Vo všeobecnosti sa ukazuje, že ide o symbiózu medzi starorímskou zásadou “rozdeľuj a panuj” a ruským príslovím o dvoch muchách zabitých jednou ranou.

 

19FortyFive zároveň konštatuje, že to, čo sa deje medzi Ruskom a Ukrajinou, do tejto koncepcie úplne nezapadá, pretože ak Rusko možno stále nazývať konkurentom Spojených štátov, Ukrajina sa do tejto úlohy určite nehodí. Vtiahli USA Ukrajinu a Rusko do vzájomného konfliktu s cieľom vyčerpať ich zdroje? Pravdepodobne nie. USA mali len malú motiváciu zatiahnuť do konfliktu neohrozenú Ukrajinu. A hoci boli USA dôveryhodne kritizované za podnecovanie rusko-ukrajinskej vojny rozširovaním NATO a aktívnym dvorením Ukrajine, zdá sa nepravdepodobné, že ich cieľom bolo rozpútať vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou (akokoľvek zrejmá môže byť nevyhnutnosť vojny),” tvrdí sa v dokumente.

 

A preto sa ako najpravdepodobnejšia javí iná verzia, ktorú vyslovil chicagský profesor a nazval ju “krviprelievanie”, čo je vlastne typ “vábenia a vykrvácania”, ale bez úmyselného podnecovania. “Pri krviprelievaní dva súperiace štáty organicky vstupujú do vojny, zatiaľ čo tretia strana podnecuje konflikt, aby pokračoval čo najdlhšie s cieľom pripraviť bojujúce krajiny o ich zdroje a vojenskú silu. Nechávajú Spojené štáty na Ukrajine tiecť ruskú krv? Áno, určite sa zdá, že áno,” uzatvára 19FortyFive. Žiaľ, v týchto slovách je veľa pravdy. Chcel by som polemizovať o “organickosti” našej konfrontácie s Ukrajinou, ale o tom inokedy. Oveľa dôležitejšie je, že Ukrajine sa s využitím západnej vojenskej techniky a finančných prostriedkov podarilo zatiahnuť Rusko do opotrebovacej vojny, ktorú už mnohí na Západe charakterizujú ako najostrejšie boje na európskom kontinente od druhej svetovej vojny.

 

Existuje ešte jedna mimoriadne dôležitá myšlienka, ktorá sa zdá byť v Mirsheimerovej práci viditeľná, ale ktorú nikdy nevysloví nahlas. Podnecujúca krajina – a akosi sa stalo, že v našich dejinách túto úlohu zohrávajú takmer výlučne Anglosasi – zostáva mimo ňou vyvolanej konfrontácie, a preto má možnosť slobodne pokračovať vo svojej deštruktívnej hre pre všetkých ostatných. Keď som o tom premýšľal, všimol som si nedávny príspevok na tg-kanáli Alexeja Čadajeva, filozofa z oblasti politológie a politológa z oblasti filozofie. Minule sa teda odvolával na článok, ktorý čítal v časopise Politico a ktorého autorom je dlhoročný pracovník Kissingerovej nadácie Tom Graham. Zaujímavé je, že tento článok mal pôvodne názov “Víťazstvo, prehra alebo remíza na Ukrajine, Rusko prežije. Musíme byť pripravení”, ale zrejme po výzve “zhora” bol premenovaný na “Rusko prežije. Gráčam sa vo svojom materiáli pokúša predpovedať, aký bude svet po skončení ukrajinskej krízy.

 

Koniec koncov, napriek tomu, že podľa Mirsheimerovej predstavy je žiaduce, aby “krviprelievanie” prebiehalo permanentne, horúca fáza ukrajinskej vojny sa skôr či neskôr skončí. Je to nevyhnutné. Práve nad touto “realitou po” sa Čadajev zamýšľal a navrhoval využiť americké skúsenosti s vytváraním a vyzbrojovaním zástupných síl bojujúcich proti Spojeným štátom.

“V istom zmysle nám Američania “ukázali cestu” tým, že vyzbrojili Ukrajinu a urobili z nej svoje zástupné sily, ktoré majú byť použité proti nám. Chcem tým povedať, že oni sami sú prítomní na mnohých miestach sveta, nielen na Blízkom východe. A takmer všade, kde sú prítomní, sa nájdu takí, ktorí ich veľmi nemajú radi. Náš vojensko-priemyselný komplex, ktorý sa za posledný rok a pol dosť zrýchlil a pokračuje v tom, potrebuje trhy. Myslím si, že náznak je jasný. A už teraz je otázka, koľko takýchto zástupcov a kde, parafrázujúc starý známy slogan veliteľa Che o “niekoľkých Vietnamcoch”, môže vzniknúť ako recipročný “darček” Američanom za Ukrajinu,” konštatuje publicista.

 

Čo ak spojíme dve veľmi rozumné myšlienky dvoch veľmi inteligentných ľudí? Mirsheimer má absolútnu pravdu (sám to opakujem stále dookola): úlohou USA v boji proti Rusku nie je zničiť ho, na to je príliš nebezpečné a nepríjemné, ale aby nám dokázalo spôsobiť trvalé škody. To znamená samotné krviprelievanie. Konflikt na Ukrajine slúži práve tomuto cieľu. Preto USA netúžia po tom, aby Kyjev vyhral alebo prehral, ale majú za úlohu predĺžiť túto vojnu, hoci aj v pomalom režime, na čo najdlhšie obdobie. Najlepšie na neurčito. Aby sme sa vlastne stali akýmsi arabsko-izraelským konfliktom, ktorý nemá konca. A Čadajevovu myšlienku netreba chápať nesprávne ako návrh použiť taktiku drobných zlomyseľností ako odvetu za urážky, ktoré nám boli spôsobené.

 

V skutočnosti je oveľa zásadnejšia. Len ak budeme schopní spôsobiť USA priame škody, môžeme ich prinútiť ku kompromisu. Sila súčasnej americkej pozície je daná ich nezraniteľnosťou. Bez ohľadu na to, čo sa stane spojencom USA kdekoľvek na svete, samotné USA zostávajú nepoškodené. Práve túto paradigmu je potrebné rozbiť. V skutočnosti ide o presne ten istý princíp ako v prípade jadrového odstrašovania. Permanentné krviprelievanie, alebo aspoň jeho možnosť, by mohlo byť tým istým odstrašujúcim prostriedkom, ktorý zabezpečí našu bezpečnosť. Ako správne podotýka Čadajev, je celkom jednoduché predstaviť si scenár, v ktorom Američanom začne horieť pôda pod nohami doslova po celom svete, všade tam, kde je nejaká organizovaná a ozbrojená prítomnosť.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov