Nová ruská raketa – prízrak LMUR
Aktuality, Letectvo,

Strašné prekvapenie pre Kyjev: Rusko má raketu – prízrak LMUR

O jej možnostiach informuje vojenský špecialista a dopisovateľ novín Komsomoľská pravda plk. Viktor Baranec.


 

Keď som bol pred časom na vojensko-technickej výstave “Armija-2021”, videl som, že mnohí cudzinci sa na dlhšie pristavovali pri našej dvojmetrovej rakete so záhadným názvom “Výrobok-305”. Len zahraniční špecialisti sa jej ani nedotkli. No čoskoro sa v západnej tlači zjavili smiešne poznámky: Rusi, vraj, vystavili na prehliadku klamnú maketu, aby zneistili natovských konkurentov, konštruujúcich analogickú výzbroj. Skrátka, vraj sme ich chceli oklamať, aby sa vydali falošnou cestou. Tvrdili, že uvedené takticko-technické charakteristiky takáto nepomenovaná raketa nemôže mať, pretože Západ prekryl ruskému obrannému priemyslu “kyslík”, a bez zahraničných elektronických súčiastok Rusko takú raketu nevyrobí. Ono ju však vyrobilo!

Preto dnes v západných médiách prebleskujú panické správy typu: Rusi nielenže skonštruovali unikátnu raketu, no už ju používajú aj vo svojej špeciálnej operácii na Ukrajine na modernizovaných bojových helikoptérach Ka-52M a Mi-28NM. Dokonca aj nadutí analytici magazínu Forbes sa veľmi znepokojili “Výrobkom-305”. Autor článku David Hambling ho dokonca nazval “hlavnou príčinou krachu ambiciózneho útoku OSU”.

Ruskí vojenskí špecialisti sa nehanbia priznať pravdu, že tajuplný “Výrobok-305” je novou ľahkou univerzálnou riadenou raketou (so skratkou LMUR). Skonštruovali ju zlaté hlavy a ruky konštruktérov a technikov legendárnej Kolomenskej strojárskej kancelárie (KBM), odkiaľ vyšlo už nemálo zbraní a bojovej techniky, ktoré nemajú vo svete páru (napr. taký operačne-taktický komplex Iskander).

Ideme si predstaviť raketu LMUR,…
ktorá narobila vo svete v ostatnom období príliš veľa vzruchu a vyvolala veľké strachy v OSU. Začneme z obecného, že “Výrobok-305” umožňuje ruským pilotom helikoptér ničiť ciele bez vstupu do zóny protivníkovej PVO. Toto je pre vrtuľníky mimoriadne dôležité, pretože ak vstúpiš do nebezpečnej zóny, dostaneš raketu do brucha. Veľmi dôležité je tiež to, že LMUR je riadená munícia. Posádka helikoptéry ju pohľadom vedie do cieľa. Čo o tom hovoria chýrni západní špecialisti? Že “táto ruská raketa zjavne patrí do triedy vysokopresných zbraní”. No hovoria aj iné: “Táto raketa sa stala najefektívnejšou zbraňou triedy vzduch-vzduch.

Vyjavené TTCH
Dosah – 14,5 km. Dĺžka – 1 945 m. Priemer trupu – 200 mm. Štartová hmotnosť – 105 kg.
Rýchlosť letu – do 230 m/s. Bojová časť – výbušno-trhacia.
Hmotnosť bojovej časti – 25 kg.

Dôležitou prednosťou…
… LMUR je optická samonavádzacia hlavica (GSN), ktorá sa dá použiť v dvoch odlišných režimoch.
Pri prvom cieľ zachytí operátor pred odpalom a helikoptéra, ako nosič, môže smer zmeniť po odpale rakety (piloti žartujú, že je to systém vystrelil a “vzal nohy na plecia”).

Pri druhom je raketa odpálená bez zachytenia cieľa. Spočiatku LMUR letí smerom na ničený objekt, používajúc inerciálne (zotrvačné) navádzanie na cieľ (s korekciami od družicovej navigácie). Signál z navádzacej hlavice sa vysiela spätne aj na palubnú obrazovku helikoptéry, kde je zobrazené bojové pole. Operátor si tu volí prioritný cieľ a smeruje naň raketu. Z priznaní zajatých ukrajinských dôstojníkov vyplýva, že v štáboch OSU boli veľmi zaujatí tým, ako presne sa “málo známy výrobok” triafa “po hlavičke”. Zrodilo sa tým strašné prekvapenie s presným doručovaním. K tejto téme zostáva dodať dôležitú informáciu, že Rusi už skonštruovali aj “Výrobok-306”, čo je nová modifikácia LMURa. S omnoho efektívnejšími ukazovateľmi.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov