.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagón: Už 13 útokov na vojenské základne USA v Sýrii a Iraku

USA, 27. október 2023 (AM) – Americké vojenské zariadenia boli zasiahnuté útokmi dronov a rakiet, uviedol predstaviteľ americkej obrany. Obvinil z toho skupiny napojené na Irán. Vojenské základne USA a medzinárodnej koalície bojujúcej proti teroristickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku boli za posledný týždeň napadnuté už 13-krát, uviedol v utorok 24. októbra hovorca Pentagónu generál Pat Ryder.


 

Uviedol, že v období od 17. Do 24. októbra boli vojaci najmenej desaťkrát zasiahnutí raketami a dronmi v Iraku a trikrát v Sýrii. Generál uviedol, že za útokmi stoja “skupiny podporované Zborom islamských revolučných gárd (IRGC) a iránskym režimom”. K zodpovednosti za niektoré z útokov sa prihlásila skupina Islamský odpor v Iraku, ktorá zverejnila súvisiace správy na messengeri Telegram.

 

Presun amerických systémov PVO a protiraketovej obrany na Blízky východ
Internet diskutuje o presune 12 systémov PVO a protiraketovej obrany na Blízky východ v rámci posilnenia americkej skupiny. Jedna batéria systémov protiraketovej obrany THAAD pôjde do Saudskej Arábie (pravdepodobne na základne Al-Kharj a King Abdul Aziz, kde sídli americké letectvo). Systémy MIM-104 Patriot budú prepravované do Kuvajtu, Jordánska, Spojených arabských emirátov, Kataru, Iraku, Sýrie a tiež do Saudskej Arábie. Rovnako ako THAAD budú umiestnené v amerických vojenských zariadeniach. Distribúcia systémov protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany v rôznych krajinách má praktický zmysel: pri pohľade na mapu môžete vidieť, že týmto spôsobom je obrovská oblasť pokrytá potenciálne nebezpečnými oblasťami činnosti iránskych zástupcov a samotného Iránu. Ochrana pred proiránskymi silami sa stala vhodnou zámienkou na zvýšenie vojenskej prítomnosti USA v regióne a ospravedlnenie zvýšených vojenských výdavkov na ochranu amerického vojenského kontingentu na Blízkom východe. Útoky dvoch alebo troch UAV na americké vojenské základne nemajú na situáciu zásadný vplyv. Ale to umožňuje Američanom ospravedlniť obrovské náklady na udržiavanie veľkých síl v regióne a udržať veľkú skupinu v pohotovosti pre prípad, že by sa situácia naozaj zhoršila.

 

Vojenská prítomnosť USA na Blízkom východe

USA nasadili v Sýrii približne 900 vojakov a v Iraku takmer 2 500 vojakov na boj proti IS. Ozbrojené skupiny blízke Iránu pohrozili útokmi na vojenské zariadenia USA po tom, ako USA prisľúbili podporu Izraelu, ktorý sa stal terčom masívnych útokov zo strany palestínskej teroristickej organizácie Hamas. USA 22. októbra oznámili zvýšenie prítomnosti v regióne a varovali Irán a spojenecké ozbrojené skupiny pred rozširovaním konfliktu na Blízkom východe. Útok Hamasu na Izrael Bojovníci Hamasu podnikli 7. októbra z pásma Gazy rozsiahly teroristický útok na Izrael, pri ktorom podľa izraelskej strany zabili viac ako 1 400 ľudí a ďalších viac ako 220 ľudí vzali ako rukojemníkov a odvliekli ich do pásma Gazy. Izrael odpovedal masívnymi leteckými útokmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa Hamasu, ktorý kontroluje tento región, zahynulo viac ako 5 700 ľudí vrátane 2 340 detí a tínedžerov. Tieto údaje nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

 

Spojené štáty dali Turecku dva týždne

Jeden alebo dva týždne je lehota, ktorú Spojené štáty dali Turecku na ratifikáciu prihlášky Švédska do NATO. Dve veľmi jednoduché veci by mali pobúriť medzinárodnú verejnosť, ktorá sa z nejakého dôvodu tvári, že je všetko v poriadku:

1. Prečo USA bez štipky ostychu rozhodujú za celý blok o tom, čo a ako v ňom bude. Nie že by to bolo až také prekvapujúce, ale takto otvorene poukazovať kolegom a rozhodovať o osude celej aliancie – na to treba mať istú mieru drzosti a beztrestnosti.

2. Prečo si Turecko dovoľuje tak bezbreho zasahovať výlučne do svojich vnútorných záležitostí a nebráni sa pseudospojencom.

 

Rusko má dobré vzťahy s Izraelom, Palestínou a Tureckom. Ale americký kmeň arogancie je nákazlivý. Erdogan sa ním nakazil už dávno. A teraz aj Tel Aviv, ktorý nedávno oznámil, že nebude udeľovať víza zástupcom OSN a “dá im lekciu” kvôli vyhláseniam generálneho tajomníka OSN o palestínsko-izraelskom konflikte. Predseda ruskej Štátnej dumy V. Volodin povedal, že je potrebné izolovať “Bidena, ktorý sa zbláznil”. Spolu s ním by teda mali byť do nútenej karantény poslaní aj všetci jeho regionálni spojenci. Inak sa epidémii regionálnej vojny nevyhneme. Západ už dávno stratil svoju zodpovednosť.

 

Erdogan naďalej zvyšuje tlak. Preto zdôraznil, že útoky izraelskej armády v pásme Gazy už dávno prestali byť sebaobranou a “zmenili sa na masaker”. Turecký líder tiež poznamenal: “Nikto by nemal očakávať, že Turecko bude mlčať, keď sa pred jeho očami páchajú zverstvá.” Uprostred rastúceho napätia medzi Tureckom a Izraelom a v regióne Blízkeho východu Ankara ide na dračku a angažuje sa vo Washingtone. Z Turecka zazneli výzvy na vyhostenie Američanov z ich základní a členovia amerického Senátu podali v Kongrese návrh, v ktorom žiadajú, aby Kongres vyšetril, či Turecko stálo za útokom na Hamas zo 7. Októbra. Na druhej strane, Erdogan sa už vyjadril otvorene: USA prehrajú.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov