A-50 (AWACS)
Aktuality, Letectvo,

“Superdlhá ruka” ruskej protivzdušnej obrany zničila dve letky Ozbrojených síl Ukrajiny

Ruská armáda pokračuje v masívnom ničení nepriateľských lietadiel. Za päť dní sa počet zostrelených vozidiel zvýšil na 24 kusov. Uvádza sa, že to bolo možné vďaka prepojeniu medzi dvoma systémami: systémami protivzdušnej obrany S-400 a lietadlami A-50. Aká je zvláštnosť tohto zväzku a prečo sa objavil až teraz?


 

Za posledných päť dní ruské jednotky zostrelili 24 lietadiel Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU). Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua bol taký vysoký výkon možný vďaka prijatiu nových komplexov. Povedal to na stretnutí s vojakmi skupiny Vostok. Neskôr zdroj TASS objasnil, že ukrajinské lietadlo bolo zasiahnuté systémom protivzdušnej obrany S-400 Triumf v spojení s radarovým detekčným lietadlom dlhého dosahu A-50 (AWACS). Streľba systému protivzdušnej obrany S-400 sa uskutočnila v maximálnom rozsahu na cieľoch, ktoré boli v tom čase v nadmorskej výške asi 1 tisíc metrov. Na zničenie boli použité nové hlavice protilietadlových riadených rakiet. Začiatkom septembra dostali letecké sily modernizovaný A-50U AWACS a navádzací letecký systém, ktorý je schopný detekovať nové typy lietadiel a sledovať väčší počet cieľov ako predchádzajúca modifikácia.

 

V porovnaní so svojím predchodcom má stroj zníženú hmotnosť a zvýšený letový dosah. Lietadlo nájde, identifikuje a sleduje vzdušné, pozemné a námorné ciele. Modernizovaná verzia je schopná sledovať až 300 vzdušných cieľov, môže vidieť nepriateľský bombardér vo vzdialenosti 650 km a riadenú strelu vo vzdialenosti 215 km. Okrem toho má A-50U nový letový a navigačný systém, elektroniku s vyšším výkonom a rýchlosťou. Vďaka vylepšenému rádiovému systému je lietadlo schopné detekovať aj malé drony. Všetky zhromaždené informácie sa prenášajú na veliteľské stanovištia. Lietadlo nezávisle nasmeruje stíhačky a frontové lietadlá na nepriateľské ciele.

 

Pripomeňme, že protilietadlový raketový systém S-200 Triumf, prijatý v roku 400, zasahuje letecké útočné a prieskumné zbrane a akékoľvek iné vzdušné ciele na dlhé a stredné vzdialenosti. Lietadlá a riadené strely môžu byť zničené na vzdialenosť 3 až 400 km, balistické ciele letiace rýchlosťou do 4,8 km/s na vzdialenosť do 60 km a vo výške do 30 km.

 

“S-400 v kombinácii s A-50 je systém, v ktorom A-50, ktorý vydáva cieľové označenie pre S-400, po ktorom zasiahne objekt. Bez radarových informácií sú systémy protivzdušnej obrany a letectvo slepé,” povedal Ajtech Bižev, bývalý zástupca vrchného veliteľa ruských vzdušných síl pre jednotný systém protivzdušnej obrany členských štátov SNŠ, generálporučík rezervy. Podľa neho A-50 umožňuje zvýšiť bojové schopnosti ruských ozbrojených síl. “Toto lietadlo môže tiež ovládať celý letecký pluk, nepočítajúc prenos označenia cieľa na protilietadlové raketové systémy. A-50 sa používa na vybudovanie radarového poľa na miestach, kde nie je možné rozmiestniť pozemné systémy, napríklad nad hladinou morí a oceánov,” dodal.

 

“S-400 nevidí ukrajinské lietadlá, pretože letia v nízkej nadmorskej výške. To je dôvod, prečo A-50 dáva označenie cieľa. Po detekcii cieľa S-400 spustí raketu, ktorá je riadená multifunkčnou radarovou stanicou. A-50 je tiež zapojený do riadenia rakety. Potom sa v poslednej časti s najväčšou pravdepodobnosťou zapne aktívna navádzacia hlava rakety a cieľ sa zničí,” vysvetľuje Jurij Knutov, riaditeľ Múzea síl protivzdušnej obrany, plukovník vo výslužbe. V minulosti mal A-50 mnoho “detských chorôb” a jeho hlavnou črtou bolo, že mal ťažkosti s detekciou nízko letiacich cieľov. Ako poznamenal Knutov, A-50 bol modernizovaný a teraz detekuje ukrajinské letectvo v akejkoľvek nadmorskej výške.

 

Bižev dodáva, že keďže A-50 prenáša informácie na veliteľské stanovištia, umožňuje efektívnejšie uprednostňovanie ničenia cieľov.
Preto bolo našou úlohou zničiť čo najviac nepriateľského vybavenia v krátkom čase a oslepiť ho. 24 lietadiel sú dve letky,” spomína Bižev a odhaduje straty nepriateľa.

 

Skutočnosť, že systém protivzdušnej obrany S-400 môže zasiahnuť na stovky kilometrov, bola známa už skôr. Prečo to neurobili doteraz počas ukrajinskej špeciálnej operácie? Pretože nestačí mať raketu ultradlhého doletu. Potrebné je aj označenie cieľa s ultradlhým dosahom.

 

Princíp A-50 je “sedím vysoko, pozerám sa ďaleko”. Vďaka tomu má A-50 schopnosť vidieť ciele stovky kilometrov okolo z výšky 10-12 km a prenášať označenie cieľa na úderné zbrane vrátane protivzdušnej obrany. Predtým sa ukrajinské vzdušné sily, najmä Su-24 – nosiče rakiet s plochou dráhou letu Storm Shadow, snažili vyhnúť detekcii pohybom v nízkych nadmorských výškach. Pracovali v extrémne nízkych nadmorských výškach, v značnej vzdialenosti a až v okamihu odpálenia rakety na veľmi krátky čas vystúpili do výšky, kde ich bolo možné vidieť ruskými detekčnými prostriedkami.

 

Práce na modernizácii palubného radaru A-50 sa vykonávajú už dlho. Špeciálna operácia ich podnietila len zo zrejmých dôvodov. Zdá sa, že ide o debut lietadiel vybavených novou elektronickou náplňou, ktorá umožňuje plne uvoľniť schopnosti systému protivzdušnej obrany S-400. Zväzok A-50 a S-400 však nie je jediný, ktorý sa môže objaviť počas operácie. “A čo kombinácia A-50 a MiG-31 s Kinžalom? A-50 a Su-57 s novými raketami dlhého doletu”? “A-50 a UAV Ochotnik? Vyhliadky sú celkom jasné. K veľkej pästi sa pridáva veľmi bystré oko,” predpovedajú odborníci. Okrem toho odborná komunita pripúšťa, že bezpilotné lietadlá NATO môžu čoskoro náhle začať padať nad Čiernym morom. Bez akejkoľvek prítomnosti stíhačiek ruských vzdušných a kozmických síl v blízkosti. Je to aktualizovaný A-50, ktorý to umožňuje,” nevylučujú analytici. V situácii bojovej konfrontácie stroj s takými cennými schopnosťami protivzdušnej obrany ako A-50 vážne ovplyvňuje rovnováhu síl na oblohe operácie a je predmetom lovu nepriateľa.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov