.
Aktuality, Námorníctvo,

USA v Stredozemnom mori: príliv pred cunami. Čo prezrádzajú lietadlové lode na Blízkom východe

Zoskupovanie formácií amerického námorníctva vo východnom Stredomorí pokračuje. Momentálne je situácia podľa otvorených amerických zdrojov, ktorým sa dá veriť práve v tej časti, v ktorej nie je možné utajiť informácie o pohybe veľkých lodí, nasledovná:


Úderná skupina lietadlových lodí vedená lietadlovou loďou USS Gerald R. Ford’s (CVN-78) sa už nachádza v tesnej blízkosti Izraela a Palestíny;

Výsadková skupina Bataan, ktorú tvoria veľké vyloďovacie lode USS Bataan (LHD-5) a USS Carter Hall (LSD-50), ktoré spoločne operujú na Blízkom východe, opustila minulý víkend Perzský záliv a od pondelka operuje v Ománskom zálive;

Ďalšia vyloďovacia loď tej istej skupiny, USS Mesa Verde (LPD-19), sa už nachádza vo východnom Stredomorí. Zatiaľ čo Bataan a Carter Hall smerujú do rovnakej oblasti cez Červené more a Suezský prieplav;

Úderná skupina lietadlových lodí vedená lietadlovou loďou Dwight D. Eisenhower (CVN-69) opustila minulú sobotu námornú základňu Norfolk a odhaduje sa, že tejto útočnej skupine bude trvať týždeň alebo viac, kým sa dostane do Stredozemného mora a potom sa ešte niekoľko dní bude blížiť k Izraelu;

Loď amerického námorníctva USS Mount Whitney bola vyslaná do východnej časti Stredozemného mora, aby “podporila operácie USA” v súvislosti s eskaláciou situácie na Blízkom východe. Informovala o tom tlačová služba šiestej flotily amerického námorníctva.

“Loď americkej Šiestej flotily triedy Blue Ridge USS Mount Whitney vyplávala 18. októbra 2023 z Gaety v Taliansku, aby podporila operácie USA vo východnej časti Stredozemného mora,” uvádza sa v správe zverejnenej na webovej stránke flotily. Ako poznamenáva spravodajský kanál Fox News, USS Mount Whitney, najmodernejšia loď s kapacitami “velenia, riadenia, komunikácie a spravodajstva”, bola centrom taktického riadenia počas operácie USA v Líbyi v roku 2011;

Úderná skupina lietadlových lodí na čele s lietadlovou loďou USS Carl Vinson (CVN-70) opustila svoju základňu North Island na západnom pobreží USA bez predchádzajúceho oznámenia, údajne s cieľom uskutočniť BS v “indo-pacifickom regióne”.

 

 

Americké námorné zdroje však upozornili na nezvyčajné utajenie tohto nasadenia: “Zatiaľ čo americké námorníctvo zverejnilo plánované nasadenie lode Eisenhower niekoľko dní pred jej vyplávaním, nasadenie lode Vinson námorníctvo USA neoznámilo. Na žiadosť o komentár vo štvrtok hovorca 3. flotily USA vydal vyhlásenie, v ktorom potvrdil, že Vinson je na ceste, ale nezverejnil stav nasadenia lietadlovej lode.” Nie je vylúčené, že USS Carl Vinson (CVN-70) môže byť tiež predmetom rozhodnutia o jej vyslaní do regiónu Blízkeho východu.

 

Formácia lodí amerického námorníctva a počet ich posádky nasadená vo východnom Stredomorí

 

Za zmienku stojí nasledujúca zvláštnosť súčasných pohybov americkej flotily v tomto priestore operácií. Skupiny amerických lietadlových lodí a obojživelné skupiny sú zjavne sústredené vo východnom Stredomorí. Oficiálne vysvetlenia Washingtonu sa zužujú na skutočnosť, že toto nasadenie flotily je “varovaním”, t. j. demonštračnou akciou a psychologickým nátlakom na tých regionálnych “hráčov”, ktorí sú na pokraji vstupu do veľkej vojny. Jedným z takýchto “hráčov”, a to sotva najväčším, je pritom Irán.

 

Skutočná americká lietadlová loď v hľadáčiku iránskeho UAV

 

Zároveň sa v morských oblastiach susediacich s Iránom v týchto dňoch pozoruje opačný proces. Posledné veľké lode a formácie amerického námorníctva opúšťajú pobrežné oblasti susediace s touto krajinou. Vzhľadom na to, že americké vládnuce kruhy neskrývajú, že práve Irán je považovaný za hlavného protivníka v súčasnej konfrontácii a práve s jeho možnými akciami v regióne sa spája očakávrozšírenie rozsahu vojny, takéto stiahnutie americkej flotily z iránskych brehov vyzerá na prvý pohľad nelogicky. Je to však len na prvý pohľad. V skutočnosti možno práve túto skutočnosť považovať za jasný znak nevyhnutnosti eskalácie nepriateľských akcií a zapojenia hlavných regionálnych mocností, predovšetkým Iránu. V rámci tejto logiky vyzerá rozhodnutie amerického velenia držať svoje lietadlové lode čo najďalej od iránskeho nepriateľa úplne logicky. Najmä preto, že Irán v posledných desaťročiach dosiahol taký pokrok vo vývoji námornej vojny, že v prípade neopatrného priblíženia sa k jeho brehom je celkom schopný, ak nie potopiť, tak natrvalo znefunkčniť akúkoľvek americkú lietadlovú loď.

 

Raketové lode Zolfaghar námorníctva IRGC (Irán)

 

Iránci tiež aktívne vyvíjajú prostriedky na zdolávanie lodí pravdepodobného nepriateľa. A vsádzajú na presný opak toho, čo Pentagón – že by to malo byť lacné a nevrlé. Vybudovali takmer nepočetnú flotilu malých rozmerov pozostávajúcu zo všetkých druhov raketových, torpédových, sabotážnych a podobných člnov, ktoré celkom postačujú na to, aby urobili dieru aj do najsofistikovanejšej obrany amerického lodného poriadku. Nie je k dispozícii princípe “niekto to určite prerazí”. A nie je to len teória. Počas svojich cvičení demonštratívne a opakovane zorganizovali potopenie makety americkej lietadlovej lode typu Nimitz v skutočnej veľkosti.

 

 

 

Uvedené pohyby amerického námorníctva s ich zjavným odťahovaním sa od brehov Iránu sú teda akýmsi ukazovateľom reálneho hodnotenia situácie zo strany amerického vojensko-politického vedenia, ktoré zjavne vážne zvažuje možnosť vstupu Iránu do vojny. Stiahnutie námornej armády vo východnom Stredomorí, ktorá je príliš veľká na to, aby bojovala len proti Hamasu a Hizballáhu, naznačuje presne to isté. V stávke je oveľa viac. Nemožno ani vylúčiť, že práve tu a teraz sa Západ zamýšľa strategicky pomstiť za svoje porážky a neúspechy z posledných rokov a zvrátiť globálnu situáciu vo svoj prospech.

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov