T-90m
Aktuality, Pozemná technika,

Špeciálna operácia úplne zmení tvár ruského tanku budúcnosti

Priebeh ŠVO dosvedčil, že tanky sú v zásade zastarané ako typ vojenského vybavenia. Iné typy zbraní dnes skutočne zohrávajú vedúcu úlohu na bojisku. Názor na zbytočnosť tankov sa stále považuje za okrajový, ale v záujme spravodlivosti, aby tanky mali miesto na bojisku, sa tanky budú musieť skutočne zmeniť. Ako budú nakoniec vyzerať? Boje na Ukrajine sa veľmi líšia od všetkých vojen, ktoré sa odohrali predtým.


 

Po prvé, v dôsledku masívneho využívania bezpilotných vzdušných prostriedkov majú ozbrojené sily Ukrajiny aj ozbrojené sily Ruskej federácie bezkonkurenčné situačné povedomie na bojisku. Nepriateľ je plne viditeľný tak na frontovej línii, ako aj v hĺbke najmenej niekoľkých kilometrov. To znamená, že delostrelectvo takmer okamžite začne strieľať na tank.

 

Druhým problémom sú útočné drony. Pre Ukrajincov sa Lancety stali skutočnou pliagou, pre Rusov predstavujú hrozbu ich drony FPV a ťažké kvadrokoptéry s mínometnými granátmi. Rozdiel medzi dronmi a všetkými ostatnými typmi zbraní je ich presnosť. Pravdepodobnosť zasiahnutia cieľa prvým úderom je desaťkrát vyššia ako pravdepodobnosť akéhokoľvek typu delostreleckého granátu. To znamená najvyššiu účinnosť ich útokov. To znamená, že obrnené vozidlá sa vo všetkých prípadoch, s výnimkou ofenzívy, vzďaľujú od prednej línie. Spravidla vo vzdialenostiach, ktoré vylučujú možnosť okamžitého priameho útoku.

 

Ďalším novým fenoménom bolo masívne používanie zbraní proti tankom, ktoré zasiahli tank v streche veže, v doske veže alebo v kryte motorového priestoru. Patria sem moderné západné protitankové raketové systémy (ATGM), ako je americký Javelin, a niektoré ručné protitankové granátomety, ako napríklad NLAW, a útočné drony.

 

Problém je v tom, že všetky tanky na svete majú maximálne pancierovanie na “prednej” strane. Zhora je pancier tankov tenký, nemôže chrániť bojové vozidlo pred modernými zbraňami. Na druhej strane nie je technicky možné vytvoriť rovnako chránený tank – jeho pancierový trup bude príliš ťažký pre akýkoľvek motor.

 

Nová hrozba je na ceste – útok kamikadze UAV s umelou inteligenciou. Takéto výrobky už boli testované, a to aj v ŠVO. A o niekoľko rokov sa nad bojiskom nevyhnutne objavia húfy stoviek samokontrolujúcich kamikadze útočných dronov, ktoré sa nedajú potlačiť ani odhaliť žiadnym komplexom elektronického boja – pretože takýto kanál jednoducho neexistuje.

 

Ďalšou dôležitou otázkou je zabezpečenie situačného povedomia pre posádku tanku. Počas ŠVO boli operátori malých dronových koptér mnohokrát pripojení k tankom a bojovým vozidlám pechoty a vždy museli byť niekde mimo pancierového objemu, pretože v tanku nie je miesto pre iného člena posádky, ani podmienky na ovládanie koptéry zvnútra tanku. A to je veľmi dôležité, a to nielen preto, že tankisti potrebujú prieskum. Je tu ďalší faktor.

 

Streľba z uzavretých pozícií
Vo vyššie uvedených podmienkach nie sú tanky vždy schopné dosiahnuť polohu, z ktorej je možná priama streľba. Spolu s nedostatkom delostrelectva to núti použitie tankov na streľbu z uzavretých palebných pozícií. Jednoducho povedané, použite ich namiesto delostrelectva, strieľajte na ciele, ktoré nie sú pozorované z tanku s maximálnym uhlom vertikálneho zamerania zbrane.

 

Na jednej strane, už v roku 1950, bol tento spôsob streľby štandardom v sovietskej armáde a Američania ho široko používali v Kórei a Vietname. Na druhej strane sa nedá povedať, že tank je vhodnou zbraňou na takúto streľbu, nemá na to vhodné mieridlá.

 

Ale pokiaľ sovietske a americké tanky mali zbrane kalibru 90 (USA) a 100 (ZSSR) s relatívne dlhou životnosťou hlavne, bolo možné takto strieľať a trénovať. Zdá sa, že príchod hladkých zbraní s vysokou úsťovou rýchlosťou a nízkou životnosťou hlavne (menej ako 1000 nábojov pre najlepšie tankové delá) ukončil takúto streľbu. V každom prípade to prestali cvičiť na cvičeniach. ŠVO ich však prinútilo začať strieľať týmto spôsobom znova – jednoducho preto, že tank často nemôže jazdiť do prvej línie. Objavili sa metódy na korekciu takejto streľby, systémy riadenia paľby založené na pozorovaných medzerách a systémy na výpočet údajov pre streľbu z tanku na nepozorovaný cieľ. Taktika bola vyvinutá pre kombinované použitie tanku a posádky koptéry na prispôsobenie streľby pri výbuchoch.

 

Tanky a ich škrupiny však zostali staré, nie optimálne pre takúto streľbu a uhol vertikálneho zamerania bol stále nedostatočný. A operátor koptéry by musel byť niekde nablízku. Všetky vyššie uvedené črty vojny 21. storočia nie sú nejakou anomáliou. Toto je nová tvár vojny, teraz to bude vždy takto.

 

A ak chceme, aby tanky s ich jedinečnými schopnosťami (schopnosť okamžite otvoriť priamu paľbu, keď sa objaví cieľ; brnenie; schopnosť operovať mimo cesty, v jadrovej vojne a mnoho ďalších) prežili ako cenné bojové jednotky, ich vzhľad sa bude musieť zmeniť. Na druhej strane, počas manévrovacích operácií sa tank bude správať presne ako tank – a jeho obvyklé schopnosti by mali tiež zostať. Ako sa budú musieť zmeniť tanky?

 

Vývoj blízkej budúcnosti
Hrozba zhora si vyžaduje revíziu prístupov k návrhu pancierového trupu. Je potrebné dať trupu nádrže klinovitý tvar, aby sa horná predná časť natiahla k veži. V tomto prípade takýto trup nebude mať vodorovné povrchy, ktoré nie sú zhora pokryté vežou. Aby sme pochopili, o čom hovoríme, v roku 1980 sa ZSSR pokúsil získať kvalitatívne nový tank okrem iného kvôli revolučnému usporiadaniu. Výsledkom bol projekt dnes známy ako Objekt 490. Jeho tvar trupu je podobný tomu, ku ktorému budú musieť prísť.

 

Neexistuje žiadny iný spôsob, ako mať brnenie, ktoré dokáže chrániť pred pancierovým podkalibrovým plášťom vpredu a dronom FPV zhora. Rovnakým spôsobom budete musieť urobiť vežičku “klinom” – jej predná časť a strecha by mali byť rovnakou pancierovou doskou. Usporiadanie takýchto nádrží bude problematické, v niektorých ohľadoch budú nepohodlné. Ale jednoducho neexistuje iný spôsob, ako sa chrániť pred hrozbami v budúcnosti, keď na jeden tank môže byť hodených sto útočných dronov.

 

Trvanlivosť brnenia však nie je nekonečná a počet zásahov, ktoré vydrží bez prieniku, nie je tiež nekonečný. Je potrebná aktívna ochrana. V zásade už boli vypracované moderné systémy aktívnej ochrany nádrží (KAZ), otázkou je vytvoriť optimálny systém z hotových komponentov a začať ho vyrábať. Na jeden tank však môžu byť hodené stovky dronov FPV, čo bude v ďalšej vojne nevyhnutné. Žiadny KAZ neodoberie také množstvo. To znamená, že potrebujete nejaký ultra lacný nástroj.

 

Takýmto prostriedkom je guľomet s automatickým navádzaním. Je možné vytvoriť guľometný držiak technicky spojený s KAZ, s automatickým otvorením paľby na drony letiace príliš blízko tanku. Požadovanú hustotu požiaru je možné zabezpečiť pomocou viachlavňového guľometu: napríklad GŠG-7.62 alebo jeho analógov. Je potrebná veľká zásoba nábojov – od 10 000 kusov, ktorých dodávka musí byť nepretržitá, bez potreby výmeny krabíc s páskou. Pri streľbe z uzavretých pozícií bude musieť tank poskytnúť väčší výškový uhol hlavne až o 30 stupňov nahor. Čo nie je nič zvláštne, napríklad to bol uhol ľahkého obojživelného tanku PT-76. Moderné vysoko výbušné fragmentačné strely pre tankové zbrane nie sú vhodné na takéto streľby, ďalšie budú potrebné. A tiež laserom navádzaná munícia (aby pešiak na “fronte” mohol osvetliť cieľ svojím žiaričom pre tank strieľajúci ďaleko “zozadu”).

 

A, samozrejme, je potrebné zvýšiť situačné povedomie samotnej posádky zavedením operátora bezpilotného vzdušného prostriedku do jeho zloženia a poskytnutím pracoviska v tanku so všetkými potrebnými zariadeniami. To je to, čo sa urobilo v experimentálnom nemeckom panterovi – a to je absolútna pravda. Tank potrebuje svoje vlastné “oči” a tieto oči musia lietať. To je jediný spôsob, ako presne strieľať na veľké vzdialenosti. To je jediný spôsob, ako efektívne zasiahnuť nepozorované ciele a vždy vyhrať tankové bitky proti početne lepšiemu nepriateľovi. “My ich vidíme, oni nevidia nás” – tak by to malo byť. Samozrejme, toto sú len hlavné zmeny vo vzhľade tankov budúcnosti, ktorých potrebu dokazujú bojové skúsenosti. Ale sú najdôležitejšie. Krajina, ktorá prehodnotí prístupy k návrhu tankov po výsledkoch nepriateľských akcií na Ukrajine, získa drvivú prevahu v kvalite tankov nad všetkými ostatnými.
Alexander Timochin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov