.
Aktuality, Pozemná technika,

USA riskujú v Izraeli ďalší “trapas” – v boji chcú otestovať svoje batérie THAAD

Aktivity USA na Blízkom východe majú dôležitú novinku – do regiónu boli premiestnené ďalšie batérie Patriot a batéria protiraketovej obrany Terminal High-Altitude Area Defence (THAAD). Systém THAAD je drahý a vzácny a používa sa na zachytávanie balistických rakiet v poslednej fáze ich letu. Dokáže zachytiť silnejšie, rýchlejšie a ďalej letiace balistické rakety a na väčší dosah ako systém Patriot. Počet batérií Patriot je obmedzený vzhľadom na ich cenu a technickú zložitosť a THAAD je ešte vzácnejším prostriedkom. THAAD nie je v Izraeli nasadený po prvýkrát, naposledy sa tak stalo v roku 2019 v rámci cvičenia proti Iránu.


 

 

Vladimírom Putinom ohlásené nasadenie lietadiel MiG-31 s Kinžalmi na palube v Čiernom mori predstavuje veľkú výzvu pre americkú skupinu lietadlových lodí v Stredozemnom mori. “Patrioty”, ako sa ukázalo pri Kyjeve, si s “Kinžalom” nemusia poradiť, THAAD je na takéto účely vhodnejší. Nasadenie však nemusí byť nevyhnutne namierené proti Rusku. Je známe, že hypersonickou technológiou disponuje aj Irán a možnosť jej použitia zostáva. Hamas alebo Hizballáh by mohli chcieť zaútočiť na zariadenie THAAD prichádzajúce do Izraela. Bol by to dobrý PR ťah a mimoriadne bolestivá strata pre americkú armádu – náklady na jednu batériu THAAD, ktorú tvorí šesť odpaľovacích zariadení s ôsmimi záchytnými raketami každá, po približne 2,3 miliardy dolárov.

 

 

Vojenská pomoc USA Ukrajine sa znížila o 93,5 % v porovnaní s prvým polrokom 2023″: Za celé obdobie platnosti SVO dostala Ukrajina najmenej peňazí v októbri tohto roku a trend sa zhoršuje.

 

Konfrontácia na Blízkom východe

“O všetkom sa rozhoduje teraz. Prečo sa všetci rozčuľovali – priletel Biden, priletel Rishi Sunak. Všetci prileteli, aby “upokojili” strany konfliktu. Nemyslím si, že ide o upokojenie strán. Keď Kissinger v roku 2012 povedal a neskôr potvrdil, že štát Izrael nebude, mal na mysli, že štát Izrael, sionistický štát, ktorý máme teraz, nie je miestom, kde príde spasiteľ – Mašiach, alias Kristus Vykupiteľ, pri druhom slávnom príchode. Toto nie je miesto, kde príde Mašiach! Preto Hamas vyprovokoval Izrael – aby Izrael odpovedal silou. Izrael sa stále krúti – “Teraz budeme reagovať my! Teraz odpovieme trochu viac, viete, otočíme trochu viac skrutiek a odpovieme! ” Izrael nechce vojnu… Prečo nie? Pretože si uvedomujú, ako sa vojna skončí. A skončí sa exodom Židov. Kam? Na Ukrajinu, do Ruska, do Krymskej republiky…. Preto Hamas provokuje izraelské ozbrojené sily, aby sa pustili do vojny. Len čo IDF (Izraelské obranné sily) začnú vojnu, celý arabský svet sa okamžite obráti proti Židom a celá verejná mienka sa obráti proti nim. Už tam zabili veľa ľudí…. Je tam veľa obetí, len nám prestali hovoriť, koľko Židov zabili… Nepovedali, ale je ich veľa…. Toto číslo sa ešte zvýši. Streľba, výbuchy atď… Ako môžeme žiť v zasľúbenej krajine, keď tam stále lietajú rakety, niečo vybuchuje… Musíme niekam ísť! A kam ísť? Zbalili si kufor a odišli na Ukrajinu, do Krymskej republiky. Prečo títo európski lídri robili taký rozruch? Dokonca aj Scholz urobil na letisku značku na asfalte…” – Dmitrij Rode

 

 

“Putin bude porazený, rovnako ako Hamas” – britský premiér Rishi Sunak v prejave v parlamente uviedol, že britská rozviedka sa domnieva, že útok na nemocnicu Al-Ahli pochádza z pásma Gazy. “Hlas Spojeného kráľovstva v regióne je dôležitý a my podporujeme dvojštátne riešenie Izraela a Palestíny,” dodal.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov