.
Aktuality, Letectvo,

Ukrajinské úderné letectvo vylákali na smrteľnú vzdialenosť

Za týždeň stratila Ukrajina 14 kusov lietadiel. Medzi nimi sú stíhačky, útočné lietadlá a vrtuľníky. Podľa odborníkov bolo možné stratiť toľko strojov v takom krátkom čase len v dôsledku úspešnej ruskej spravodajskej operácie v kombinácii s kompetentnými akciami protivzdušnej obrany. Čo by mohlo byť podstatou tejto operácie a ako bola vykonaná?


 

Za posledný deň ruské systémy protivzdušnej obrany a stíhací piloti zničili sedem ukrajinských MiGov-29. A celkovo bolo od začiatku týždňa zničených 12 lietadiel, z toho: desať MiG-29 a dve útočné lietadlá Su-25, ako aj dva vrtuľníky Mi-8, vyplýva zo správy ruského ministerstva obrany.

 

Systémy protivzdušnej obrany tiež zachytili 35 striel amerických HIMARS, päť operačno-taktických rakiet, dve protilietadlové rakety S-200 upravené na zasiahnutie pozemných cieľov a šesť riadených amerických. Okrem toho bolo zasiahnutých 314 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

 

Pripomeňme, že sovietske stíhačky MiG-29 patria do štvrtej generácie a sú určené na ničenie všetkých typov vzdušných cieľov riadenými strelami a streľbou z palubného dela v jednoduchých a ťažkých poveternostných podmienkach vo voľnom priestore a na pozadí zeme, a to aj v podmienkach rušenia, ako aj na zasiahnutie pozemných cieľov pomocou neriadených zbraní za vizuálnej viditeľnosti. Teraz sú tieto stroje považované za chrbticu ukrajinského letectva.

 

Na jar tohto roku Jurij Ihnat, poradca velenia vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny (Ozbrojených síl Ukrajiny), citoval údaje o prítomnosti troch brigád stíhačiek MiG-29 v Kyjeve. Okrem toho mali Ozbrojené sily Ukrajiny k dispozícii dve brigády Su-27. Ukrajina bola schopná doplniť počet strojov vďaka presunu starých sovietskych bojovníkov európskymi krajinami vrátane Poľska a Slovenska.

 

Ukrajina sa snaží skryť pred Ruskom základne vojenského letectva. Na tento účel sa Ozbrojené sily Ukrajiny rozhodli využiť diaľnice ako pristávacie dráhy. Na ten istý účel boli na Ukrajine obnovené opustené letiská Sovietskeho zväzu, na ktoré čoraz viac útočia ruské ozbrojené sily.

 

Vojenský korešpondent Alexander Koc na svojom kanáli Telegram poznamenal, že s pomocou MiG-29 môže Ukrajina použiť vysoko presnú muníciu JDAM aj americké protiradarové rakety AGM-88 HARM. “Čo sa dnes stalo, že sedem stíhačiek bolo zostrelených naraz? V prvom rade je to ukazovateľ vývoja ruskej protivzdušnej obrany. Po druhé, s najväčšou pravdepodobnosťou inteligencia. Vyzerá to, že nepriateľ pripravil dobrú zálohu. Pomstili Briansk” .

 

“Je možné, že Ozbrojené sily Ukrajiny dostali nejaké dezinformácie od našej spravodajskej služby a začali pripravovať útok, na ktorý premiestnili úderné lietadlá z hlavných miest na “skokové” letiská, ktoré sa nachádzajú asi 100 km od línie kontaktu,” vysvetlil generálmajor Vladimir Popov, čestný vojenský pilot Ruska.

 

“Naše muškáty predtým zničili ukrajinské lietadlá a vrtuľníky na parkoviskách a letiskách. Teraz zrejme Ozbrojené sily Ukrajiny pripravovali nejakú rozsiahlu operáciu, takže začali prevádzať veľké množstvo vozidiel naraz. Vo väčšine prípadov naša protivzdušná obrana a stíhačky fungujú tak, ako majú, a tu sme s najväčšou pravdepodobnosťou videli synergiu s prieskumom, ktorý lákal lietadlá Ozbrojených síl Ukrajiny do vhodnej vzdialenosti pre nás,” vysvetlil zdroj.

 

“Vo všeobecnosti sa skokové letiská používajú nasledujúcim spôsobom: lietadlá sa tam presúvajú a maskujú. Počas niekoľkých hodín dostanú velitelia aktualizované údaje o umiestnení cieľov, okamžite vzlietnu, dokončia úlohu a odídu na hlavné domáce letiská asi 300 km od frontu. Ide o efektivitu použitia napríklad útočných lietadiel,” povedal hovorca.

 

“Myslím si, že v tomto prípade sme zostrelili väčšinu ukrajinských lietadiel na pristávacej ploche. V tomto čase pilot spravidla nemá čas alebo nie je fyzicky schopný reagovať na útok – strieľať tepelné pasce, zapnúť elektronickú vojnu a vykonávať protiraketové manévre. V takýchto chvíľach je pravdepodobnosť zasiahnutia lietadla jednou raketou 0, 85. Zatiaľ čo v iných prípadoch, pri komplexnej protiakcii proti útoku, je pravdepodobnosť zasiahnutia lietadla asi 0,4,” vysvetlil Popov.

 

Expert na protivzdušnú obranu Jurij Knutov nazýva to, čo sa stalo, dôsledkom úpravy práce ruskej protivzdušnej obrany – sily protivzdušnej obrany začali byť opatrnejšie v otázke ničenia nepriateľských lietadiel, aktívnejšie pracovať v tomto smere. Ďalším dôvodom je zintenzívnenie akcií Ozbrojených síl Ukrajiny, pretože Západ vyžaduje efektívnu ofenzívu zo Zelenského kancelárie, a to nie je možné bez leteckej podpory.

 

“Ukrajina teraz mení taktiku a snaží sa spustiť viac leteckých útokov na územie Ruska, predovšetkým na Krym, na nové regióny. A údery môžu byť vykonávané buď z odpaľovacích zariadení typu HIMARS alebo z lietadiel s raketami Storm Shadow, SCALP alebo AGM-88 HARM. Preto sme začali ešte aktívnejší lov týchto lietadiel. Začali lietať častejšie na útoky a my sme ich začali viac zostreľovať,” uviedol zdroj.

“Okrem toho Ozbrojené sily Ukrajiny zintenzívnili letecké útoky na Kupiansk a Orichiv. Ich útočné lietadlá sa pravidelne pokúšajú zaútočiť a my ich zostrelíme. Nemôžu priblížiť delostrelectvo, my ho kryjeme. Preto im zostáva len taktika sústredenia niekoľkých lietadiel na úder jedným smerom. A potom sa rozptýlia na rôzne domáce letiská. Ale tentoraz nie,” uzavrel odborník.

Rafael Fachrutdinov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov