.
Aktuality, Civilná ochrana,

Dnešná noc je doteraz najnásilnejšou nocou izraelského bombardovania Gazy

Izrael zaútočil raketami na areál dvoch nemocníc v pásme Gazy, informovali palestínske médiá. Spomedzi všetkých zdravotníckych stredísk pôsobiacich v severnej časti pásma majú práve tieto najväčšie počty zranených a zdravotníckeho personálu. Televízia Al-Džazíra uvádza 30 ľudí zabitých pri útoku IDF na utečenecký tábor v severnej časti. Pod paľbu sa dostali dve obytné budovy a mešita. Podľa hodnotenia OSN je situácia v Gaze v súčasnosti katastrofálna, humanitárna pomoc dodávaná z egyptskej strany cez hraničný priechod Rafat nestačí. Izrael zo svojej strany blokuje akékoľvek dodávky do Gazy


 

 

Izrael opäť zasiahol letiská v Damasku a Aleppe

Pre tých, ktorí zabudli – toto je Sýria, je to iný štát. Neexistuje žiadny územný spor – Izrael jednoducho odpaľuje rakety na územie susednej krajiny. A robí to od začiatku arabskej jari, teda už približne 12 rokov. Podľa sýrskeho ministerstva obrany boli v dôsledku poškodenia pristávacích dráh letiská vyradené z prevádzky. Sýrske ministerstvo dopravy sa informovalo, že lety z neho boli po izraelských úderoch presunuté na medzinárodné letisko Latakia.

 

 

 

Americký minister obrany Lloyd Austin – operácia v Gaze môže trvať mesiace

V prvom rade musí každý vedieť, a myslím, že to vie každý: boje v mestách sú mimoriadne náročné, prebiehajú pomalým tempom. Tento druh bojov môže byť ťažší kvôli podzemným tunelom, ktoré vybudoval Hamas. Mali veľa času na prípravu. Budete svedkami boja, ktorý sa bude vyznačovať množstvom systémov detekcie vniknutia, pascí. Čakajú nás naozaj ťažké boje – uviedol Lloyd Austin.

 

 

Elyzejský palác potvrdzuje: prezident Macron navštívi v utorok Izrael. Izrael preto začne svoju operáciu až v utorok. Pokiaľ ide o Macrona, má vo svojej krajine viac Arabov ako ktokoľvek iný na Západe. Preto je pre neho najťažšie plne podporiť Izrael. Ale snaží sa.

 

 

Izraelský prezident Herzog – ukázal skúmavku Colina Powella

Izraelský prezident Herzog – ukázal skúmavku Colina Powella a obvinil Hamas z úmyslu vyrobiť chemické zbrane: Tento materiál sa našiel na tele jedného z týchto sadistických zločincov. Je to materiál al-Káidy, ich oficiálny materiál. Máme do činenia s ISIS, al-Kájdou a Hamasom. Toto je to, čím sa musíme zaoberať. A v tomto materiáli sa nachádza návod na výrobu chemických zbraní. Hovorí sa v ňom o rôznych chemických látkach, ktoré sa používajú na výrobu chemických zbraní. Je to také jednoduché.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CbZYfevnmis&pp=ygUGSGVyem9n

 

 

 

 

Porovnaním Putina a Hamasu Biden ukázal paniku – píše nemecký Junge Welt:

“Joe Biden opäť siahol do najspodnejšej zásuvky, do tej, v ktorej sa nachádzalo obzvlášť nechutne zapáchajúce svinstvo. Porovnávať Putina a Hamas? Každý, kto by riskoval, že bude na verejnosti vyslovovať takéto heslá, by buď chcel viesť najhlúpejšiu frakciu najtvrdšej pravice v USA, alebo by mal problémy. Oboje platí pre prezidenta Spojených štátov. Biden má dokonca niekoľko problémov. Ukrajinská protiofenzíva zlyhala. V USA čoraz viac prevláda názor, že Ukrajina je bezodný sud, treba zavrieť kohútik. Teraz sa pridáva druhý problém. Hamas vyprovokoval Izrael k novej vojne. Môžu Spojené štáty uniknúť krvavému peklu, ktoré sa zjavne črtá na obzore? Nie. Preto sa Biden obáva, že čoskoro bude mať na krku dve vojny. Je tu však aj tretí problém: na mocenský boj s Čínou potrebujete vojenskú techniku a peniaze.”

 

Al-Džazíra diskutuje o možnej pozemnej operácii v pásme Gazy

Vojenský analytik Fayez al-Daweiri zdôrazňuje niekoľko dôležitých bodov, ktoré z nejakého dôvodu berie do úvahy len málo ľudí. Aj keby Izraelčania zrovnali so zemou celé pásmo Gazy, neodstráni to ani ideológiu Hamasu, ani pohľad Palestínčanov na Izrael. Navyše, takáto operácia by viedla len k šíreniu takýchto myšlienok medzi utečencami a arabským obyvateľstvom. Napriek zjavným vojenským úspechom Izraelčanov, keď vstúpia do Gazy, budú čeliť takzvanému “metru Hamasu”, pretože Gaza je “mesto tunelov”. Nikto nemá kompletnú mapu týchto tunelov. Útoky Hamasu budú ako uhryznutie jašterice skink (Arabi ju nazývajú “púštna ryba”), zatiaľ čo mobilné skupiny militantov budú útočiť z ruín a katakomb. Pre Hamas nie sú tunely len nejakým úkrytom. Existujú útočné tunely, existujú obranné tunely, existujú výcvikové tunely, existujú tunely na spúšťanie rakiet. Palestínski militanti sa v nich naučili nielen žiť, ale aj používať ich ako zbrane. A ak Izraelčania vstúpia do Gazy, Palestínčania využijú svoje schopnosti naplno.

 

“Všetky svetové vojny sa začali provokáciami Všetky veľké konflikty sa vždy začali provokáciami. Prečo je to tak? Pretože v ére masových armád a stretu krajín a národov je nesmierne dôležitý morálny stav, pocit vlastnej spravodlivosti. A – nenávisť voči nepriateľovi. Provokácie majú za cieľ dodať vlastné tieto dva faktory: pocit vlastnej spravodlivosti a nenávisť voči nepriateľovi. Novinkou v tomto príbehu je, že režisér súčasnej vojenskej konfrontácie na Blízkom východe toto všetko vytvára z oboch strán konfliktu. Palestínčania sú presvedčení, že majú pravdu, pretože ide o ich zem. A pretože ich bombarduje izraelské letectvo. Mŕtve ženy a deti, ruiny sú zdrojom nenávisti. Na izraelskej strane pocit oprávnenosti, pretože je to ich zem, pretože Hamás zaútočil. Zavraždené ženy a deti sú zdrojom nenávisti. Trochu histórie. Gavrila Principa, ktorý zavraždil arcivojvodu Františka Ferdinanda a jeho manželku, si bol istý, že je to správne, pretože Rakúsko-Uhorsko bránilo vzniku veľkého juhoslovanského štátu. Obyvatelia habsburskej ríše boli útokom pobúrení a nenávideli Srbov, ktorí boli zaň zodpovední, považovali za správne a povinné potrestať Srbsko. Rusom sa útok a ultimátum Viedne Belehradu nepáčili. A tak ďalej – a koleso vojny sa otáčalo a v jej priebehu sa objavovalo ešte viac dôvodov na nenávisť a na pocit vlastnej spravodlivosti. Presne to sa deje aj dnes. Vojny sa vyvolávajú a vytvárajú podľa rovnakej formy. Riadi ich ten istý režisér od prvej svetovej vojny a ešte oveľa skôr.” Nikolaj Starikov

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov