Pentagom oznámil, že niekoľko vojakov bolo zranených pri útoku dronom na základňu Al-Tanf v Sýrii
Aktuality, Letectvo,

Vojna neviditeľných. Ak sa bude Rusko pripravovať na vojny budúcnosti, tak zvíťazí!

Dávna pravda, že generáli sa vždy pripravujú na minulú vojnu, získala v roku 2022 ďalšie potvrdenie. Opäť sa totiž ukázalo, že ani táto vojna sa nepodobá predstave, aká sa zahniezdila v ich hlavách. Predchádzajúce skúsenosti sa ukázali byť irelevantné, vojenské technológie zastarané a tie civilné tak pokročili, že bez nich sa už vojna viesť nedala. Nenápadné hračičky sa stali smrtiacou zbraňou, likvidujúcou aj desiatky ľudí. Áno, hovoríme o dronoch. Spočiatku sa tým, ktorí ich propagovali, možno smiali do očí, no postupom času začalo byť zrejmé, že bez “domácich” kvadrokoptérov sa vojaci v prvej línii už nepohnú.


 

Nová tvár vojny
Štatistiky na túto tému neexistujú, no ruský špecialista Vladislav “Gusar” Jefremov hovorí, že “som pripravený sporiť sa, že pomocou DJl Mavic 3 bolo v tejto vojne zabitých viac vojakov, ako s Kalašnikovom! Jednoducho preto, lebo strelecký boj už opúšťa bežné vojnové zvyklosti. Zato vyhľadávanie protivníkov pomocou dronov, zhadzovanie na nich granátov a korigovanie paľby delostrelectva, rakiet… – je neustálou každodennou krvopotnou robotou, prinášajúcou výsledky”.

Na to, aby ste zlikvidovali protivníka paľbou zo samopalov, potrebujete podľa štatistiky vypáliť desiatky tisíc výstrelov. Avšak na to, aby ste odhalili miesto, kde sa nachádza, aby ste naň spustili paľbu húfnic, potrebujete len niekoľko bojových letov dronom.

V prvej línii to už všetci chápu!
V ruskej armáde je dnes najpopulárnejší rozkaz “Vozduch!”. Lebo ak ty počuješ “vtáčika”, tak aj on ťa môže zbadať. A ak ťa uvidí, buď niečo na teba niečo zhodí alebo niečo na teba navedie. Vojna sa tak čoraz viac blíži k “Stealth – režimu”. Ak chceš prežiť, musíš sa skryť.
Tento fakt si vojaci uvedomili už dávno, v 20. storočí úplne zmizli hrdinské útoky bojovníkov vo farebných rovnošatách na bodáky a kopije. Nastali časy, že odplata za odhalenie ešte nikdy neprichádzala tak rýchlo a efektívne. Videný vojak môže byť v pár minútach niečím roztrhaný na cucky.

Ani v tyle netreba strácať ostražitosť. Skončili sa časy krásne vyrovnanej a nastúpenej techniky. Ak ju “neposkrývaš” ty, porozhadzujú ti ju nepriateľské rakety. Hoci aj stovky kilometrov od frontovej línie. Na túto bojovú neopatrnosť už aj v zázemí doplatili ruské letiská i námorné prístavy. Dnes musíte mať invenciu aj pri sústredení masového nasadenia techniky na prielom, nie, že si ju najskôr pekne viditeľne zoradíte!
Vojna sa skrátka zmenila! Nadobudla novú tvár, kontúry ktorej rozkreslilo neustále nasadzovanie nepilotovaných lietajúcich aparátov, teda dronov. Ozaj, spomeniete si, kto napísal prvú stránku tohto vojenstva? Bola to armáda Azerbajdžanu a obeťou armáda Arménska počas boja o Náhorný Karabach.

Potrebujú vojaci elektrokamikadze?
Predstavte si, že na bojovom poli sa zjavia vojaci, ktorých “palebná sila”, ako jednotlivcov, sa bude rovnať mínometnej batérii, či dokonca bude ešte silnejšia. Ide o vojakov, ktorí môžu s presnosťou klenotníka ničiť ciele v okruhu niekoľkých kilometrov. Teda živú silu, jej dopravu a aj jej obrnenú techniku. Vojakov, ktorí budú v podstate takmer neviditeľní a nedemaskujú sa ani pri plnení bojovej úlohy (na rozdiel od mínometnej batérie). V momente, ako sa to stane, starý prístup k vojne zmizne navždy. Skončia sa zákopové boje, delostrelectvo komusi inému odovzdá postavenie “boha vojny”. Aj klasická preprava na bojisko sa stne smrteľnou pascou.

Takéto vojny už prebiehajú!
Vybojúvajú ich operátori FPV dronov – kvadrokoptérov kamikadze, nesúcich výbušnú nálož. Letia rýchlo a prenikajú kamkoľvek – do palebného otvoru pevnôstky, do zákopu, do okna domu a dobre, že nie do otvoreného poklopu na technike.
“Na tejto vojne som pochopil, že…
… ľudia sa v nej delia na operátorov dronov a na tých, ktorí sa pred nimi skrývajú,” tvrdí Vladislav “Gusar” Jefremov.
Éra neviditeľných

Ak si skoncentrujeme povedané, tak priznáme, že na úplne inú sa mení celá metodika vedenia súčasnej voJán. Nemá jasnú frontovú líniu, vyznačenú opevneniami, zákopmi, veľkokalibropvými guľometmi a pozorovacími stanoviskami, pretože toto všetko upútava protivníkovu pozornosť a stáva sa cieľom pre drony – kamikadze. Nepočuť v nej neustálu muziku delostrelectva, pretože je príliš počuteľné, viditeľné a zraniteľné od dronov. Neuvidíte v nej veľké kolóny a zhromaždiská obrnenej techniky, vojakov… – toto všetko je priam maškrta pre drony kamikadze.

 

Začína sa éra vojny stealth prostriedkov, vyzbrojených smrtonosnými, rýchlymi a ďaleko zasahujúcimi dronmi. Rozsiahle palebné priemery nahradia jednotlivé zásobníky, granáty… dronov neustále pripravených na bojový let. Vybrúsené návyky používania samopalu nahradí perfektná letová príprava operátorov. Samopal zrejme ostane zbraňou poslednej šance, no hlavnou zbraňou sa stane prilba na riadenie dronu. Nákladiaky na prepravu vojakov nahradia tiché a neviditeľné elektronické kvadrocykly.

 

V modernom boji prehráva ten, kto bol prvý spozorovaný! Pretože utiecť pred už odštartovaným “vtáčikom” nebude prakticky možné. Na bojisku budú všade prítomní “sokoliari” – zabijaci 21. storočia.

Na modernom bojisku nebude potrebné veľké množstvo ľudí – žiadaní budú perfektne pripravení jednotlivci. Budú to novodobí rytieri, do ktorých bude investované obrovské množstvo peňazí, ktorí však dokážu devastovať a úplne ničiť klasické armády s pechotou, tankami, mínometmi a so všetkým momentálne existujúcim.

 

Zaujímavá predstava, že?
Je tu však jedno “nie”! A to je REB (rádio-elektronický boj). Len čo sa objaví nejaký moderný útočný prostriedok, určite sa objavia aj spôsoby boja s ním. Pri letectve sa zjavila PVO, pri tankoch – protitanková päsť a PTRK, pri náboji ochranná vesta…
Lenže od momentu objavenia sa prvého tanku do prvého odpáleného projektilu z protitankovej päste, či prvej rakety z PTRK… ubehol nemalý čas. Čiže mnohé závisí od rýchlosti vývoja nepilotovaných technológií a obranných prostriedkov od nich. Absolútne presné predpovede dnes nikto nedokáže dať.

Jedným si však môžeme byť istí!
Tým, že vojna sa bude meniť vždy. Veď i dnes vidíme, že sa mení každý mesiac, ba dokonca každý deň. Vyhráva v nej ten, kto sa rýchlejšie prispôsobí novým scenárom. Pričom tu popísaný scenár “vojny neviditeľných” sa môže zrealizovať už zajtra.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov