Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Ukrajina stratila za deň štyri stíhačky a jeden vrtuľník

Ruské ozbrojené sily počas dňa zničili štyri ukrajinské lietadlá. Jedno z nich, Su-24, bolo zlikvidované stíhacími lietadlami neďaleko Odesy. Okrem toho ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ďalší ukrajinský bombardér Su-24, dve stíhačky MiG-29 a vrtuľník Mi-8. Táto informácia bola oznámená počas pravidelného brífingu na ruskom ministerstve obrany. Ukazuje sa, že letectvo Ozbrojených síl Ukrajiny stratilo za posledný deň päť jednotiek vojenskej techniky.


 

Okrem toho sa opäť uskutočnil úspešný úder na ukrajinskom letisku Dolgincevo neďaleko KryvrhoRogu, kde ruské sily predtým zničili útočné lietadlo Su-25. Teraz armáda zasiahla muničný a palivový sklad vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V tomto čase ruská armáda naďalej odráža nepriateľské útoky v rôznych smeroch. V kupianskom smere, v oblasti Sergeevka (LPR) a Synkovka (Charkovská oblasť), bolo odrazených päť nepriateľských útokov. Zároveň boli bojovníci ruskej skupiny “Západ” podporovaní delostreleckou paľbou. Letectvo sa tiež aktívne podieľalo na odrazení ukrajinských útokov. Celkovo Ozbrojené sily Ukrajiny stratili tri pickupy a asi päťdesiat vojakov v tomto smere.

 

V krasnolimanskom smere Kyjev urobil desať pokusov o útok v blízkosti Jampolivky (DPR), všetky boli odrazené. V iných smeroch ukrajinské akcie tiež nepriniesli výsledky a boli sprevádzané stratami pracovnej sily a vybavenia.

 

 

Prehľad ŠVO 22. októbra 2023
Novým prvkom bola počiatočná fáza operácie Ozbrojených síl Ukrajiny s cieľom prekonať Dneper. Po realizácii známeho plánu bleskovej okupácie niektorých ostrovov v záplavovej oblasti rieky sa Kyjev pokúsil úplne obsadiť Peščanivku a Podstepnoye, bol z nich nútený ustúpiť na železničný most, kde sa ruské delostrelectvo zaoberalo jeho zničením. Ukrajincom sa podarilo získať oporu na východe, v Krynki, kde stále prebiehajú boje.

Taktika “útoku na mäso” bola tentoraz doplnená zavedením špeciálnej jednotky Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny “Kraken” do bitky. Situácia je charakterizovaná použitím delostrelectva dlhého dosahu a zvýšením počtu zapojených dronov FPV. Elektronická vojna funguje na oboch stranách a na niektorých miestach ruší rádiovú komunikáciu.
K dnešnému dňu sa situácia stabilizovala, ale ozbrojené sily Ukrajiny neopúšťajú plány na vynútenie Dnepra. Termíny sa však opäť posúvajú: len včera padlo na hlavy nacistov na jeho brehu viac ako 24 bômb FAB Na Záporožskom fronte ozbrojeným silám Ukrajiny nedošla para a neustále útočia dvoma smermi: Rabotino-Novoprokopivka a Verbovoye. Ruské ozbrojené sily každý deň ničia nepriateľské obrnené vozidlá a nepriateľský personál.

Uskutočnili sa protiútoky a nájazdy ruských výsadkárov na nepriateľské pozície, kde vzali zajatcov.
Ozbrojené sily Ukrajiny použili americké rakety ATACMS na letisku neďaleko Berďanska.
V zadnej časti ozbrojených síl Ukrajiny naďalej fungujú mosty v blízkosti mesta Zaporožie cez Dneper, pozdĺž ktorých sa každý deň pohybujú kolóny s vybavením, personálom a delostrelectvom. Vo vojenských rozhovoroch nie je nezvyčajné nájsť názor, že ničenie mostov je politickou otázkou, nie vojenskou. Skutočné dôvody nie sú známe a rôzni odborníci hovoria len o starých tézach o nemožnosti zničiť silné stavby postavené počas sovietskej éry. Odkaz na veľkú mieru bezpečnosti sovietskej infraštruktúry sa používa aj na vysvetlenie obyvateľstvu dôvodov, prečo po roku bombardovania energetickej infraštruktúry má nepriateľ stále elektrinu.

V smere na Vremivku sa odohrávajú bitky miestneho významu. Obe strany sa snažia zlepšiť svoju pozíciu relatívne malými silami. Najťažšie krvavé bitky sa odohrávajú v blízkosti Avdiivky, kde ruská ofenzíva začala 10. októbra s použitím obrovského množstva delostrelectva a nahromadených rezerv obrnených vozidiel. V prvej línii nie sú žiadne významné zmeny. Všetky vojenské kanály informovali o okupácii haldy odpadu na severozápade Avdiivky a bitkách na juhu v blízkosti rekreačného strediska Carskaja Ochota.

Na trati Kliščiivka-Andriivka (južne od Artemivska) sa Kyjev snaží prekročiť železnicu, kopať do zeme a snažiť sa získať oporu, kde je to možné. Rusi odpovedajú delostreleckou a leteckou paľbou. Dôležitú úlohu zohrávajú drony FPV, otvorené pozície Ozbrojených síl Ukrajiny sú zasiahnuté kamikadze dronmi.

V smere Kupiansk a v blízkosti výbežku Torsk jednotky prešli do defenzívy. Rezervy hodené do boja Kyjevom z iných smerov, sú zničené. Obe strany pokračujú v útokoch hlboko v zadných a frontových oblastiach. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za posledný týždeň bolo zničených 12 lietadiel [Ozbrojených síl Ukrajiny]… Len za posledných 24 hodín bolo sedem MiGov-29 zostrelených systémami protivzdušnej obrany.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov