.
Aktuality, Civilná ochrana,

Podraz na Netanjahua a Bidena: Ako môže byť príbeh nemocnice v Gaze začiatkom konca Izraela a USA

Politológ Dmitrij Rodionov hovorí o tom, ako si Izrael po tragédii v nemocnici v Gaze proti sebe poštval polovicu sveta, zatiaľ čo starý otec Biden len prilial olej do ohňa. Ústrednou témou uplynulých 24 hodín bol nepochybne útok na nemocnicu Al-Ahli v pásme Gazy, ktorý si vyžiadal mnoho obetí.


 

Presný počet obetí sa líši. Bezprostredne po útoku bolo hlásených 500 obetí, ale podľa rôznych zdrojov sa v nasledujúcich hodinách ich počet pohyboval okolo 1 000 alebo viac. Palestínske ministerstvo zdravotníctva nakoniec uviedlo 471 mŕtvych. V čase útoku bolo v miestnosti približne 5 000 ľudí, takže počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Päťtisíc alebo päťsto je v každom prípade veľa. Nemocnica. Takmer všetky obete boli ženy a deti. Obludné barbarstvo, nech to urobil ktokoľvek. A je tu aj rozdielny názor. V Palestíne niet pochýb o tom, že nemocnicu zničil úder izraelského letectva s použitím americkej strely GBU-31 JDAM. Takúto muníciu aktívne používajú Izraelské obranné sily (IDF) pri bombardovaní pásma Gazy.

 

Kto vyhodil do vzduchu nemocnicu?

Izrael, samozrejme, svoju vinu popiera (kto by sa k niečomu takému priznal) a tvrdí, že tragédiu spôsobil neúspešný odpal rakety Hamasu. Krátko nato Tel Aviv pripísal vinu skupine Islamský džihád*, čo je vo všeobecnosti úplne absurdné, keďže táto skupina nikdy nedisponovala takýmito zbraňami a jej arzenál je oveľa nižší ako arzenál Hamasu, ktorý podľa väčšiny vojenských expertov nemá a ani nemôže mať nič, čo by bolo schopné vyprovokovať výbuch takej sily. Zaujímavé je, že Izrael sa okamžite dopustil pochybení ešte predtým, ako začal zvaľovať vinu na samotných Palestínčanov. Tak Hananya Naftali, poradca premiéra Benjamina Netanjahua, na svojej stránke na sociálnej sieti napísal, že Izrael uskutočnil úspešný útok na nemocnicu v Gaze, pričom zabil mnoho teroristov. Tento príspevok neskôr vymazal. Mazanie príspevkov, ktoré sľubovali Hamasu mnoho prekvapení, sa začalo krátko po zistení počtu mŕtvych najväčším ruským telegramovým kanálom Hlas Izraela. Napriek tomu Tel Aviv pokračuje vo svojej informačnej kampani zameranej na to, aby všetka vina padla na Palestínčanov. Tlačová služba IDF tak deň po tragédii zverejnila zábery z dronu, ktoré údajne dokazujú, že explóziu v nemocnici v pásme Gazy nespôsobila izraelská munícia, pretože by po nej zostal charakteristický kráter s priemerom sedem až 19 metrov. Okrem toho Izrael prisľúbil, že OSN poskytne “konkrétne dôkazy o tom, že sa nezúčastnil na útoku na nemocnicu”. Nuž, určite by bolo zaujímavé vidieť tieto “veľmi presvedčivé dôkazy”. Avšak aj keby boli skutočne veľmi presvedčivé, bude im niekto veriť?

 

Polovica sveta je teraz proti Izraelu

V moslimských krajinách zrejme nie. Je zaujímavé, že včera večer sme boli svedkami nevídanej jednoty všetkých moslimov na celom svete v otázke odsúdenia Izraela, ktorá sa stala skutočne medzinárodnou. Odsúdenie vyjadrili tak šiiti, ktorí Palestínu podporovali od prvých dní konfliktu, ako aj sunniti, ktorí predtým takú horlivosť neprejavovali. Turecký prezident Recep Erdogan uviedol, že izraelský útok na budovu, kde boli stovky zranených a utečencov, bol “bezprecedentným zverstvom”. “Útok na nemocnicu je najnovším príkladom izraelských útokov zbavených najzákladnejších ľudských hodnôt,” napísal na svojej stránke na sociálnej sieti a dodal, že svetové spoločenstvo musí zastaviť agresiu, ku ktorej dochádza v palestínskej enkláve. Ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie, ktorá sa nedávno pripravovala na nadviazanie diplomatických vzťahov s Tel Avivom, označilo to, čo sa stalo, za “nechutný izraelský zločin”. Dokonca aj jordánsky kráľ Abdulláh II, ktorý predtým odmietol pustiť utečencov na svoje územie, ako aj dobrovoľníkov z Jemenu na pomoc Palestíne, tiež označil incident za “ohavný zločin” a žiadal, aby Izrael “okamžite zastavil svoju brutálnu agresiu”. Protesty pred veľvyslanectvami Izraela a Spojených štátov sa okamžite začali v Iráne, Turecku, Egypte, Maroku, Tunisku, Iraku, Libanone, Jordánsku, Jemene a Katare. Na niektorých miestach prerástli do nepokojov a zrážok s políciou, ktorá musela diplomatické misie doslova brániť slzotvorným plynom. Protestujúci hádzali na veľvyslanectvá predmety, pálili izraelské a americké vlajky a pokúšali sa vtrhnúť do budov. Izrael bol nútený evakuovať svoj diplomatický personál vo viacerých krajinách. Nešlo však len o moslimské krajiny. Protesty sa konali v Nemecku, Švédsku, Dánsku, Španielsku, dokonca aj v Kanade a Spojených štátoch. V New Yorku sa pálili izraelské vlajky na Times Square a v blízkosti Bieleho domu vo Wpopolnica.

 

Antisemitizmus v Európe sa môže opäť objaviť

V západných krajinách zatiaľ protestujú najmä migranti z Blízkeho východu, ale dá sa očakávať, že sa k nim môžu pridať aj miestni obyvatelia. A protesty potom zďaleka nebudú pokojné. Pred niekoľkými dňami vyšlo najavo, že mníchovské úrady neodporúčajú židom nosiť náboženské symboly na verejných miestach. Onedlho sa objavili informácie, že v Berlíne začali na domy Izraelčanov maľovať Dávidove hviezdy, čo je už náznak možných pogromov, odkazujúcich nás na udalosti Krištáľovej noci. A po tragédii v Gaze v tom istom Berlíne hodili neznámi ľudia dva zápalné koktaily na budovu židovskej obce. A v ten istý deň sa ďalšia osoba pokúsila zaútočiť na tú istú budovu. Nemecko nie je jedinou krajinou, kde môžu odporcovia Izraela začať priamo konať. V centre talianskeho hlavného mesta došlo k evakuácii žiakov a učiteľov židovskej školy kvôli správam o údajnej bombe. Samozrejme, Európa stále prežíva komplex viny za holokaust, ale na všetko sa skôr či neskôr zabudne. A také veci ako zničenie nemocnice môžu opäť zdvihnúť vlnu antisemitských nálad, ktoré nezmizli, len sa otupili. Situáciu využívajú euroskeptickí politici a pravicoví konzervatívci, pre ktorých je podpora Izraela deklarovaná európskymi lídrami toxická aj preto, že Izrael je hlavným spojencom Spojených štátov a jeho podpora v Európe je v mnohých ohľadoch prejavom závislosti od Washingtonu. Na tretí deň novej vojny na Blízkom východe americký Politico napísal, že konflikt medzi Izraelom a Palestínou rozdelil jednotu Európskej únie. A to bolo ešte pred nemocnicou. Teraz sa podpora Izraela stane toxickou nielen pre radikálov, ale aj pre mnohých umiernených politikov, ktorí sa predtým k dianiu radšej nevyjadrovali. O to viac, že vojna hrozí EÚ novou vlnou utečencov, ktorá by mohla “zatieniť” tú poslednú – “sýrsku”.

 

Tragédia v Gaze bola prelomovým momentom pre Izrael a USA

Je zrejmé, že incident s nemocnicou sa stal zlomovým bodom v súčasnom konflikte, podpora Izraela bude s pokračovaním konfliktu klesať a vyhlásenia izraelských politikov o pripravenosti zničiť pásmo Gazy, niekedy len opakujúce prejavy vodcov Tretej ríše, ich neochota počúvať odporúčania sveta a pripravenosť dosiahnuť svoje ciele akýmikoľvek prostriedkami len prilievajú olej do ohňa. Irán a jeho zástupcovia už Izraelu pohrozili vojnou, ak obsadí pásmo Gazy. Teraz môžeme predpokladať, že zasiahnuť môžu aj arabskí lídri, ktorí doteraz mlčali v očakávaní, že sa všetko nejako vyrieši samo. A na celom svete môžeme očakávať v lepšom prípade útoky na veľvyslanectvá, v horšom pogromy a teroristické útoky. Tel Aviv si jedným činom proti sebe ostro poštval aj tých, ktorí dlho zatvárali oči pred tým, čo sa deje. No ak si niekto predstavuje, že Netanjahu a spol. úmyselne vyprovokovali eskaláciu, aby zmobilizovali verejnosť, ktorá k nim stratila dôveru, aby odvrátili pozornosť od domácich problémov, potom treba konštatovať, že zašli priďaleko a ohrozili bezpečnosť židovského štátu a jeho občanov na celom svete.

 

Bezprostredne po útoku na nemocnicu Rada národnej bezpečnosti Izraela vyzvala svojich občanov, aby opustili Turecko, Jordánsko a Maroko. Chcete, aby vás zajtra vyzvali na opustenie Európy? Aj keby tento útok nebol zámerným krokom Tel Avivu, niekto to na Netanjahua veľmi nastražil. A v tom istom čase prezident USA Joe Biden, ktorý deň predtým pricestoval do Izraela a potom musel ísť do Ammánu, kde sa mal stretnúť s vedúcimi predstaviteľmi Palestíny, Jordánska a Egypta. Biden sa zjavne chcel nejakým spôsobom ospravedlniť za neúspechy v Afganistane a na Ukrajine tým, že sa pokúsil zorganizovať mierovú misiu v predvečer volieb. Po ostreľovaní nemocnice sa však arabskí lídri s ním odmietli stretnúť a samit sa musel zrušiť. Je to teda úder nielen Netanjahuovej, ale aj Bidenovej povesti. Americký líder však podobne ako Netanjahu nechcel robiť závery a naďalej podnecoval konflikt. “Zdá sa, že útok na nemocnicu v Gaze vykonal iný tím,” povedal hneď, skôr než mohol začať rokovať s izraelským premiérom, čím si pre seba uzavrel možnosť akéhokoľvek dialógu s moslimami. A ďalej ešte nešikovnejšie vyjadril podporu Tel Avivu, keď povedal, že “štát Izrael sa zrodil pre bezpečnosť židov na svete, pretože aj on sa tam narodil”. Smiešne.

 

Dnes Izrael zjavne robí všetko pre to, aby ohrozil židov z celého sveta. Možno sa nikdy nedozvieme, či to bola hlúposť alebo provokácia. Jedno je isté: od dnešného dňa začne dôveryhodnosť Izraela a USA ešte prudšie klesať; veľmi skoro môžu Biden a Netanjahu zostať sami proti svetu. Biden však pravdepodobne o rok opustí Biely dom a jeho najpravdepodobnejší nástupca Donald Trump už povedal, že Netanjahu by mal odstúpiť. Lenže to pravdepodobne nezmení postoj k ich krajinám…. * Najvyšší súd uznal túto organizáciu za teroristickú a v Rusku je zakázaná.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov