Ch-47M2 Kinžal
Aktuality, Letectvo,

“Kinžal” v režime non-stop. Rusko je odhodlané v prípade potreby konať na istotu

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že dal pokyn ruským vzdušným a kozmickým silám (VKS), aby začali neustále hliadkovať v priestore nad Čiernym morom lietadlami s komplexmi Kinžal. Zarubin: Ukrajinský prezident sa prakticky pochválil, že Kyjev nielen dostal, ale už začal používať americké rakety dlhého doletu ATACMS. Pokiaľ vieme, tieto rakety výrazne rozširujú rádius možných úderov, a to aj hlboko na ruské územie. Ako vážne to môže zmeniť situáciu? A ako bude reagovať Rusko?


 

Vladimír Putin: “… a napokon, chybou väčšieho rozsahu, neviditeľnej povahy, ale napriek tomu veľmi dôležitou, je skutočnosť, že Spojené štáty sa čoraz viac osobne zapájajú do tohto konfliktu. Sú doň vťahované – to je zrejmá vec. A nech nikto nehovorí, že s tým nemajú nič spoločné. Sme presvedčení, že áno. Navyše sa to všetko deje na pozadí konfliktu na Blízkom východe, ktorý rozohrieva atmosféru. Vtiahli dve letecké skupiny do Stredozemného mora. Chcem povedať, že to nie je hrozba – to, čo sa chystám povedať a o čom vás budem informovať – ale na základe mojich pokynov začínajú ruské vzdušné a kozmické sily trvalo hliadkovať v neutrálnej zóne vzdušného priestoru nad Čiernym morom. Naše lietadlá MiG-31 sú vyzbrojené systémami Kinžal. Ako viete, majú dolet vyše tisíc kilometrov pri rýchlosti Mach deväť.”

 

 

Ruský prezident sa v tejto veci nepúšťal do podrobnejších vysvetlení, pretože nebolo potrebné poskytovať nepriateľovi zbytočné informácie. Niektoré závery, okrem tých, ktoré vyslovila hlava štátu, sa však v tejto súvislosti zdajú byť celkom zrejmé. Po prvé, toto vyhlásenie odznelo v kontexte diskusie na tlačovej konferencii o odovzdaní balistických rakiet ATACMS kyjevskému režimu. Táto skutočnosť sama o sebe je nepochybne výraznou eskaláciou priamej účasti USA vo vojne proti Rusku na strane kyjevského režimu. Okrem toho nemožno vylúčiť, že tieto raketové nosiče sú pod priamou kontrolou ozbrojených síl USA, čo je zárukou, že sa budú používať presne podľa pokynov Pentagónu. Vzhľadom na túto novú realitu sa stáva pochopiteľnejšou reakcia Ruska, ktorá podľa nášho názoru nesúvisí len s hypotetickou hrozbou zo strany amerických lietadlových lodí. Aj keď sa oplatí mať sa na pozore aj v tejto otázke.

 

Rusko rozmiestnilo na Kryme štyri MiG-31K s hypersonickými raketami Kinžal, ako “sľúbilo” NATO

 

Treba pripomenúť, že lietadlá MiG-31 s hypersonickými raketami Kinžal boli už predtým použité na zasiahnutie cieľov v rámci operácií protivzdušnej obrany. Novinkou v tomto prípade je, že “ruské vzdušné sily začínajú permanentne hliadkovať v neutrálnej zóne vzdušného priestoru nad Čiernym morom”. Sú tu dva kľúčové body. Po prvé, je deklarované permanentné, t. j. nepretržité hliadkovanie v režime plnej pripravenosti na okamžitý hypersonický úder na pozemný cieľ. Takýto režim zjavne nie je potrebný na boj proti stacionárnym, geograficky orientovaným cieľom. Na tento účel úplne postačuje držanie lietadla v službe na letisku a odlet na bojovú misiu v prípade jej prijatia. V tomto prípade sa však používa režim, ktorý umožňuje reagovať takmer okamžite a zasiahnuť cieľ s prihliadnutím na hypersonickú rýchlosť strely Kinžal v priebehu niekoľkých minút. Samozrejme, je celkom vhodný na akcie proti nepriateľským lietadlovým lodiam.

 

Zdá sa, že tým sa význam tejto novinky nekončí, pretože zároveň ide o optimálny a jediný možný režim reakcie v prípade mobilných odpaľovacích zariadení nepriateľských balistických rakiet. Takéto raketové systémy, bez ohľadu na to, aké sú mobilné, stále potrebujú určitý čas na bojové rozmiestnenie v priestore odpálenia, na prípráva údajov, georeferencovanie atď. Dá sa predpokladať, že možnosti ruského prístrojového prieskumu vrátane kozmického a vzdušného prieskumu sa za posledný rok a pol výrazne zvýšili. A dnes už umožňujú monitorovať a vydávať označenia cieľov v reálnom čase prakticky na celom území Ukrajiny. V kombinácii so systémom Kinžal, ktorý je vždy pripravený na úder, umožňuje preventívne zlikvidovať nepriateľské útočné rakety prakticky na akúkoľvek vzdialenosť a zničiť cieľ ešte pred vypustením rakety. Po druhé, hovoríme o hliadkovaní v neutrálnej zóne Čierneho mora. Vo všeobecnosti by to mohlo znamenať vytvorenie čo najpriaznivejších podmienok pre činnosť ruského letectva pri neutralizácii raketových pozícií nepriateľa. Ruské lietadlá budú môcť udrieť z ktoréhokoľvek bodu vo vzdušnom priestore Čierneho mora, ktorý je najvhodnejší na bojovú misiu. A tento bod bude tým vhodnejší, čím bližšie bude nielen k polohe americkej lietadlovej lode, ale aj k miestu očakávaného odpálenia nepriateľskej rakety.

 

Okrem toho je to aj signál pre niektorých príliš horlivých zahraničných spojencov kyjevského režimu. Pre prípad, že by sa rozhodli “pomôcť” režimu odpálením rakiet priamo z ich územia, je to málo pravdepodobné. V takom prípade rádius operačnej kontroly komplexu Kinžal umožní neutralizovať raketovú hrozbu bez ohľadu na to, odkiaľ na európskom území prichádza. A čo je podstatné, aj v prípade, že sa dolet amerických rakiet dodávaných Kyjevu a ich odpaľovacia vzdialenosť budú naďalej zvyšovať.

 

Túto možnosť nemožno ignorovať, pretože Spojené štáty sú už na pokraji prijatia novej generácie pozemných balistických rakiet s doletom 1 000 kilometrov a viac. Pokračujú práce na vývoji pokročilého pozemného mobilného raketového systému stredného a kratšieho dosahu (MRC) americkej armády, ktorý nedávno dostal oficiálny názov Typhon. V americkej armáde sa má komplex MRC (Typhon) stať medzistupňom v dolete medzi pokročilým raketovým systémom PrSM (Precision Strike Missile) spoločnosti Lockheed Martin s doletom 499 – 550 km (v budúcnosti až 1000 km) a pokročilým pozemným hypersonickým raketovým systémom stredného dosahu LRHW (Long Range Hypersonic Weapon), nedávno oficiálne pomenovaným Dark Eagle, s deklarovaným doletom viac ako 2775 kilometer. Systém LRHW (Long Range Hypersonic Weapon) Dark Eagle je vlastne pozemná balistická strela stredného doletu AUR (All-Up-Round) vybavená verziou Block 1 univerzálnej riadenej manévrovateľnej hypersonickej hlavice C-HGB (Common-Hypersonic Glide Body). Oficiálne sa uvádza, že dolet systému je 1 725 míľ (2 775 km). Pravdepodobne hypersonická hlavica C-HGB vychádza z experimentálnej hypersonickej hlavice Advanced Hypersonic Weapon (AHW), ktorú pre americkú armádu vyvinula spoločnosť Sandia National Laboratories. Bola letovo testovaná v rokoch 2011 a 2012 a dosiahla rýchlosť 8M. V prípade C-HGB bola zatiaľ oficiálne deklarovaná rýchlosť “viac ako 5M”.

 

Možno teda konštatovať, že Rusko prijíma adekvátne obranné opatrenia, ktoré výrazne zvyšujú jeho schopnosť preventívne reagovať na pokusy nepriateľa o použitie amerických balistických raketových zbraní na bojisku, a to tak tých, ktoré v súčasnosti predstavujú systémy ATACMS, ako aj v budúcnosti tých rakiet dlhšieho doletu, ktoré vstúpia do výzbroje ozbrojených síl USA. Schopnosť takýchto preventívnych úderov možno považovať za výsledok viacerých dôležitých pokrokov počas samotnej špeciálnej vojenskej operácie, vrátane: Začiatok masovej výroby a nahromadenie dostatočných zásob divíznych hypersonických zbraní; výrazné posilnenie konštelácie kozmických a leteckých prieskumných prostriedkov, ktoré zabezpečujú online kontrolu celého územia Ukrajiny a susedných štátov; Rozšírenie nomenklatúry leteckých platforiem prispôsobených na použitie hypersonického leteckého raketového systému “Kinžal” (Tu-22M3, Su-34 a ďalšie), čo umožňuje zabezpečiť dostatok síl a prostriedkov pre reálny režim stálej bojovej služby vo vzduchu s cieľom preventívne potlačiť pozemné raketové systémy protivníka. Pokiaľ ide o americké lietadlové lode v Stredozemnom mori, ak má Washington naozaj odvahu zapojiť sa do veľkej vojny na Blízkom východe, Vladimír Putin už pri podobných príležitostiach povedal: “Nie je to moja vina, kto sa neschoval!”.

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov