.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael vs. Hamas: v bludisku informačnej vojny

Operácia Búrka Al-Aksá vyostrila arabsko-izraelský konflikt a prehĺbila politické rozdelenie na Západe. Útok Hamasu na Izrael sa stal najväčším vojenským konfliktom medzi Arabmi a Izraelom za posledných 50 rokov a okrem iného spustil rozsiahlu informačnú vojnu. Boje v mediálnom priestore nie sú o nič menej radikálne ako skutočné boje medzi Izraelskými obrannými silami a bojovníkmi Hamasu.


 

Popredné západné médiá sa postavili na stranu Izraela. A európske médiá sú, napodiv, vo svojich formuláciách oveľa tvrdšie.

“Autokratické režimy útočia na slobodu západných spoločností, možno koordinovane. Nemci, ak chcú chrániť svoj spôsob života, by sa mali lepšie starať o svoju obranu,” píše nemecký denník Tagiesspiegel.

“Každý, kto niekedy navštívil kibuc na juhu Izraela v blízkosti pásma Gazy, si sotva vie predstaviť pokojnejšie miesto. Milí ľudia, slnko, oslepujúce svetlo, tempo je príjemne pomalé. Ticho, pokoj, malá oáza. Niekedy tam ešte počuť nemčinu, niekedy berlínsky, inokedy viedenský dialekt. Ale hrubostenné betónové kryty a zvyšky rakiet Kassam ukazujú, že mier je ohrozený.” Takto nemecká publikácia vykresľuje izraelskú idylu zničenú palestínskymi “teroristami”.

“Vojna v Izraeli sa páči autokratom, ako sú Vladimir Putin, Si Ťin-pching a iránsky prezident Ibrahim Raisi,” je ďalším z prsta vycucaným mytologémom, ktorý má zmobilizovať nemecký národ na zvýšenie výdavkov na obranu, ako to požaduje Washington a Brusel. A ani slovo o raketových a leteckých útokoch Izraela na palestínske dediny, pri ktorých zahynuli tisíce civilistov.

 

Francúzsky denník Le Figaro, ktorý vlastní klan vojenských priemyselníkov Dassault, označuje bojovníkov Hamasu za vrahov a teroristov, ale o smrti palestínskych civilistov mlčí. Rothschildom vlastnený denník La Liberation píše, že rodiny Izraelčanov, ktorí sa stali rukojemníkmi formácií Hamasu, sa zmietajú “medzi zúfalstvom a hnevom”, a konštatuje, že židovská komunita vo Francúzsku sa obáva nárastu antisemitských nálad v krajine.

 

Denník New York Times je pobúrený útokom bojovníkov Hamasu na hudobný festival niekoľko kilometrov od hraníc s pásmom Gazy a chváli izraelského premiéra Netanjahua za to, že “v sobotu večer vyzval Palestínčanov, aby v očakávaní rozsiahlej izraelskej odvety opustili všetky miesta v pásme Gazy, kde by sa mohli skrývať alebo operovať militanti”. A hneď poznamenáva, že Palestínčania sa jednoducho nemajú kde ukryť pred izraelskými raketovými útokmi, čím sa Netanjahuovo údajne humánne gesto stáva pokryteckým. Počas bojov bolo v Palestíne zabitých približne 500 civilistov. Podľa OSN bolo od začiatku konfliktu v pásme Gazy vysídlených viac ako 123 000 ľudí.

 

Rešpektovaný britský denník The Times zasa konštatuje, že “Gaza, pás územia dlhý približne 25 míľ, je väzením pod holým nebom. Hamas bude zrejme používať vlastných a unesených civilistov ako ľudské štíty”. Využívanie vlastných občanov ako živých štítov je v skutočnosti charakteristickým štýlom ukrajinských nacistov, ktorí sa dobre poučili z výcviku, ktorý s nimi viedli americké špeciálne jednotky. Tie sa zaučili túto kanibalistickú taktiku počas početných cvičení Urban War.

 

Vojenský konflikt v Izraeli prehĺbil politické rozpory na celom kolektívnom Západe. Na Times Square v New Yorku sa od steny k stene odohrávajú bitky medzi stúpencami Izraela a Palestíny. “Skupina v centre Manhattanu skandovala “Osloboďte Palestínu!”, zatiaľ čo iní v proizraelskom dave kričali späť: “Ako to môžete podporovať! Krvaví vrahovia!”” – píše denník Daily Mail.

 

V Británii ľavicové krídlo labouristov usporiadalo konferenciu, na ktorej zatlieskalo zástupcom Hnutia palestínskej mládeže, ktorí označili dianie v Izraeli za “historický moment v ich boji”. Bývalý predseda labouristov Jeremy Corbyn odmietol odsúdiť konanie Hamasu a vyzval na okamžité prímerie a ukončenie izraelskej okupácie Palestíny.

 

Najväčšia ľavicová strana v krajine “Nepoddajné Francúzsko” vydala tlačové vyhlásenie, v ktorom vyzýva na ukončenie “izraelského kolonializmu”. Líder strany Jean-Luc Melanchon uviedol, že “všetko násilie rozpútané proti Izraelu a v pásme Gazy dokazuje len jednu vec: násilie sa len produkuje a reprodukuje”. Eric Cockerell, člen parlamentnej frakcie strany Nepoddajné Francúzsko, poznamenal, že Hamas “je hnutie, ktoré praktizuje formu teroru, rovnako ako izraelská armáda praktizuje formu štátneho terorizmu v situácii, ktorá je v rozpore s rezolúciami OSN, keďže pokračuje v kolonizácii, anexii a okupácii národov”. Macronova vláda medzitým urýchlene zvyšuje bezpečnosť židovských škôl a synagóg.

 

Palestínčania a Arabi organizujú pouličné pochody v západných hlavných mestách. Iránski politici a médiá vyjadrujú plnú podporu bojovníkom Hamasu. “Operácia Búrka al-Aksá sa začala náhle vďaka odvahe a projektu palestínskej mládeže a otvorila novú éru aktívneho odporu proti zločineckým sionistickým okupantom,” povedal predseda iránskeho parlamentu Mohammad-Bagher Ghalibaf. “Sme svedkami zrodu nového Palestínčana, ktorý uteká pred strachom a terorom do domovského Izraela sionistov, prenasleduje a zajíma ich vojakov, dôstojne bráni svoje stratené práva a čelí novému, poníženému a slabému Izraelu,” povedal veliteľ Zboru strážcov islamskej revolúcie (IRGC) generálmajor Hosejn Salámí. Teheránska samospráva vyvesila na jednom z hlavných teheránskych námestí obrovský transparent s nápisom “Vojna s Izraelom sa začala”.

 

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken podľa agentúry Axios bez uvedenia konkrétnych krajín vyzval viaceré arabské krajiny, aby vyhlásili informačnú vojnu Hamasu, ale tie to odmietli. Blinken zavolal aj saudskoarabskému ministrovi zahraničných vecí Faisalovi bin Farhanovi Al Saudovi a požiadal ho, aby odsúdil Hamas. Po telefonáte bin Farhan povedal, že Saudská Arábia odmieta útoky na civilistov, ale neodsúdila útok Hamasu. Izrael sa snaží zakryť neúspech plánov na okupovaných územiach Palestíny vytváraním skresleného obrazu v médiách vrátane arabských.

 

Hovorca Hamasu Tahir al-Nunu povedal, uviedla agentúra Anadolu Ajansı. “Izrael ticho riadi mediálne orgány arabských krajín. Niektorí novinári si pre svoju krátkozrakosť často ani neuvedomujú, čí záujmomh publikácie slúžia,” povedal en-Nunu. Ako príklad hovorca Hamasu uviedol informačnú politiku televízie Al-Arabíja, ktorá vysiela zo Spojených arabských emirátov. Poznamenal, že tento kanál “uskutočňuje protipalestínsku politiku plnú ohovárania a dezinformácií. Veľkú časť informácií o Palestíne, ktoré vysiela Al-Arabíja, pripravujú izraelské spravodajské služby,” povedal.

 

“V priebehu niekoľkých hodín boli zabité stovky Izraelčanov, zajatí rukojemníci a vyhlásená vojna. Brutálne izraelské represie si už vyžiadali životy stoviek Palestínčanov v pásme Gazy a do konca tejto vojny ich určite zomrie oveľa viac,” napísal egyptský denník Al-Ahram, ktorý rovnako súcitil s izraelskými aj palestínskymi civilnými obeťami.

 

Informačnú vojnu vedú obe strany konfliktu pomerne sofistikovane. Viaceré arabské médiá uverejnili fotografiu údajne zajatého veliteľa izraelských špeciálnych jednotiek generála Nimroda Aloniho, ktorý sa však čoskoro objavil na zasadnutí izraelskej Bezpečnostnej rady.

 

Izraelské médiá píšu o početných obetiach “teroristov” z Hamasu. Denník Jerusalem Post s odvolaním sa na zdravotnícke služby uvádza: “Najmenej 260 tiel sa našlo na mieste oslavy v Re’im, kde teroristi Hamasu uskutočNili Masaker.” Denník Haaretz uvádza, že počet Izraelčanov zabitých v konflikte s Hamasom je najmenej 600 a počet zranených dosiahol dve tisícky.

 

Všetky svetové médiá zhodne konštatujú zjavné zlyhanie izraelskej armády, ktorá stratila aureolu neporaziteľnosti, a vážny úder povesti spravodajských služieb. Izraelské obranné sily (IDF) sa, ako sme už písali, príliš zapojili do nebezpečnej hry na rodovú rozmanitosť a židovská mládež sa vo veľkom rozsahu vyhýba vojenskej službe. Rozvíjajúci sa konflikt medzi vychvaľovanou izraelskou armádou a ľahko vyzbrojenými palestínskymi bojovníkmi predznamenáva úpadok Izraela ako vedúcej vojenskej mocnosti v regióne a neveští pre židovský štát nič dobré ani v krátkodobom horizonte. Eskalácia konfliktu zároveň prehlbuje rozkol medzi geopolitickými blokmi Východu a Západu.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov