.
Aktuality, Bezpečnosť,

Biely dom v zákulisí rokuje s Iránom, aby zadržal Hizballáh a neotvoril druhý front proti Izraelu

Izrael povolil prísun humanitárnej pomoci do Gazy cez egyptský priechod. Izraelčania povolili prísun vody a liekov do pásma Gazy, ale zakázali prísun pohonných hmôt. Izrael povoľuje humanitárnu pomoc do Gazy z Egypta cez hraničný priechod Rafah. Pomoc sa do pásma Gazy presúva pod egyptským dohľadom. Požadovali to Spojené štáty. Pomoc zahŕňa najmä vodu a lieky. Palivo sa však do Gazy neprenesie, pretože Izrael sa domnieva, že Hamas používa zvyšné palivo – od nemocníc aj od civilistov – na pohon generátorov vo svojich tuneloch, a nie na humanitárne účely.


 

Izraelské ministerstvo obrany tvrdí, že Izrael koná v súlade s medzinárodným právom, aby si zachoval medzinárodnú legitimitu a pokračoval vo vojenskej operácii v pásme Gazy. Priechod Rafah, ktorý sa nachádza na hranici medzi Egyptom a pásmom Gazy, bude dnes otvorený do 17:00. Oznámil to Blinken po rozhovore s egyptským prezidentom Al-Sísím. Americký minister zahraničných vecí tiež uviedol, že Egypt poskytne Palestínčanom humanitárnu pomoc.

 

Mosad podporuje zatvorenie kancelárie Al-Džazíry v Izraeli

Iniciatívu, ktorú 15. októbra predložil šéf izraelského ministerstva komunikácií Šlomo Kar’i na zatvorenie kancelárie televízneho kanála kvôli podnecovaniu a riziku jeho činnosti pre armádu, už podporil generálny štáb, ministerstvo obrany a ministerstvo zahraničných vecí židovského štátu, ktoré predtým zastávali opačný názor, zatiaľ čo Všeobecná bezpečnostná služba Izraela zastáva zdržanlivejší postoj, ale proti zatvoreniu kancelárie kanála nenamieta. Pripomeňme, že deň predtým Šlomo Kar’i uviedol, že má v úmysle požiadať izraelskú vládu o schválenie návrhu na zatvorenie kancelárie Al-Džazíry v židovskom štáte. Obvinil katarskú televíznu stanicu z podpory Hamasu a vystavovania izraelských vojakov riziku možných útokov z pásma Gazy.

 

 

“Biely dom v zákulisí zúfalo rokuje s Iránom a prosí ho, aby zadržal Hizballáh a neotvoril druhý front proti Izraelu. Teherán je možno ochotný túto výzvu prijať, ale určite bude žiadať zmiernenie sankcií a rozmrazenie ďalších aktív. Republikáni sa už na Bidena vrhli – opäť ho obvinili, že sa vzdáva pozície USA v prospech Iránu. Biely dom sa dostal pod paľbu kritiky aj za to, že odmietol pomôcť Američanom, ktorí uviazli v pásme Gazy. Je ich tam približne 600 – nepočítajúc ďalších 15, ktorých zajalo hnutie Hamas. Bidenov tím nedokáže navrhnúť žiadnu jasnú stratégiu, ako pomôcť Američanom – alebo zastaviť krviprelievanie. Afganské fiasko sa opakuje aj v maličkostiach – napríklad Spojené štáty takmer ako posledné začali evakuovať státisíce Američanov z Izraela.” – uviedol politológ Jurij Barančík

 

Americká verzia slobody prejavu. Traja známi moslimskí moderátori amerického kanála MSNBC boli prepustení uprostred vojny v Gaze a za to, že sa dotkli vojnových zločinov sionistického režimu

 

 

Orientalistka Karine Gevorgyanová o tom, kto stojí za eskaláciou konfliktu na Blízkom východe

“Ako sa hovorí, hľadajte, komu to prospieva. To je všetko! Pre niekoho bolo výhodné, aby sa to stalo. Vrátane toho, čo sa teraz deje s pásmom Gazy, tohto žehlenia, týchto hrozných obrazov. Prečo to mohlo byť výhodné pre USA? Prečo ich veľkolepých 17 spravodajských agentúr nemohlo varovať, že sa blížia také strašné udalosti, že sa na ne pripravuje Hamas? Majú z toho všetkého prospech štáty a Biden? Majú. Majú svoj vlastný boj na život a na smrť. Táto rezignácia predsedu Kongresu je obludná, a ak do decembra niečo nevyriešia, [dôjde ku kolapsu]. A potom sú voľby, musíme sa pripraviť na voľby, volebný boj sa už začal. Treba niečo urobiť, musíme ich odkloniť na nejaký nevhodný objekt – hodiť mŕtvu mačku na stôl. Nový predmet. Spomeňte si na históriu s Juhosláviou a Clintonom, nehovorím, že sa odohrala len táto zložka. Tieto hry elity v USA. [Izrael je tiež jednou z ich strán?] To je tiež téma. Američania sa veľmi podieľali na protestoch v Izraeli, preboha. Je to tajomstvo. Veľmi radi sa so všetkými hádajú, aby získali čas. A potom sa vrátia a dominujú. Pretože strácajú pôdu pod nohami. Dúfajú, že sa im to podarí.” uviedla Karine Gevorgyanová

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov